Vaikų psichologė: nepasiduokite mažamečių isterijos priepuoliams


Kaip elgtis, jei vaiką parduotuvėje ištinka isterijos priepuolis? Ką daryti, kad tokios situacijos nesikartotų? Pagaliau – kaip kylančias emocijas suvaldyti patiems tėvams? Tai – klausimai, į kuriuos atsakymų ieško bemaž kiekviena vaikus auginanti šeima.
Apie incidentą pranešė policijai
Vaikų isterijos priepuoliai gali baigtis net įvairių jų interesus ginančių tarnybų dėmesiu, mat į tėvų elgesį su vaikais visuomenė atidžiau ėmė žvelgti įsigaliojus vadinamajam vaikų nemušimo įstatymui.
Praėjusią savaitę vieno prekybos centro pirkėjai mobiliaisiais telefonais užfiksavo moterį, mušančią maždaug trejų metų verkiančią mergaitę. Apie incidentą informuoti policijos pareigūnai ir vaiko teisių apsaugos specialistai.
Kaip vėliau žiniasklaidoje teigė vaiko teisių apsaugos atstovai, šeima į jų akiratį iki šiol patekusi nebuvo, o prekybos centre mama nesuvaldė savo emocijų.
Vaikai atranda savo strategijas
Psichologė Indrė Vaidelienė sako, kad tėvams visų pirma reikia išlikti ramiems ir nestiprinti tokio vaiko elgesio, kokio jie nenori stiprinti.
„Jei vaikas užsimanė kažkokio žaislo ir dėl to viešoje vietoje ėmė netinkamai elgtis, o tėvai pasidavė jo emocijoms ir nupirko, taip gali nutikti ir kitą kartą. Atėjęs į parduotuvę vaikas bandys intuityviai gauti tai, ko nori“, - sakė I. Vaidelienė.
Anot psichologės, vaikai, patys to gerai nesuprasdami, atranda savo strategijas, o tėvams nuolaidžiaujant toks elgesys gali tapti uždaru ratu.
Dėmesį traukia daugybė žaislų
I. Vaidelienė visų pirma pataria su vaikais kalbėtis prieš einant į parduotuvę.
„Žinoma, aš nekalbu apie metų amžiaus vaikus, tačiau apie kiek vyresnius. Nuo kokio amžiaus su vaikais galima kalbėtis? Kuo anksčiau – tuo geriau, tačiau tai priklauso ir nuo kiekvieno vaiko raidos. Galbūt iš pradžių jis nelabai supras, tačiau kuo anksčiau tėvai pradės su vaikais kalbėtis, tuo vaikai anksčiau pradės juos suprasti“, - sakė I.Vaidelienė.
Jei mama ar tėtis paaiškino, kad žaislo nepirks, o šį kartą jį tik apžiūrės, tokią nuostatą turi lydėti ir veiksmai bei savo žodžio laikymasis.
Pasak I. Vaidelienės, jei mažametis parduotuvėje triukšmauja, tai nėra gėdinga, o kitų nuomonė – tik laikinas dalykas. Tačiau nenuolaidžiavimas yra vienintelis kelias siekti pačiam vaikui geriausio tikslo.
„Ar vaikai dabar labiau įnoringi, pasakyti negalėčiau – tokio tyrimo nesu atlikusi. Gal tiesiog jie turi daugiau galimybių visko gauti, nei turėjo prieš dešimt ar dvidešimt metų. Pasikeitė laikmetis, o parduotuvėse dėmesį traukia daugybė įvairių žaislų.
Tačiau norint ugdyti vaiko kūrybiškumą per daug žaislų nereikia. Mažiau jų kaip tik padeda, kai jis iš esamų dalykų vaikas susikuria sau žaislą“, - kalbėjo I.Vaidelienė.
Galvosūkis – net dėl dvejų metų vaiko
Psichologės įvardytos problemos nesvetimos ir prekybininkams. Prekybos miestelyje „Urmas“ jau 25 metus žaislais prekiaujanti verslininkė Laima Rabikauskienė pastebi, kad vaikai tapo labiau įnoringi.
Apie vaikų poreikius ir pomėgius ponia Laima žino ne tik iš profesinės patirties – ji pati užauginusi tris vaikus ir turi šešis anūkus.
„Mano anūkai jau dideli, tačiau kai augo turėjo įvairių žaislų“, - juokėsi L.Rabikauskienė.
Jei seniau į Lietuvą ji atsigabendavo penkis jūrinius konteinerius dviračių, dabar juos pakeitė elektriniai paspirtukai ir riedžiai, o vasarą vaikai labiau nori akumuliatoriais kraunamų didelių automobilių, nei įprasto dviračio.
Verslininkė sako, kad keičiasi ne tik pačių žaislų mados ir asortimentas: „Šiuolaikiniam vaikui įtikti vis sunkiau ir kartais tėvai nebežino, kokį žaislą nupirkti dvejų metų vaikui. Vaikai tapo išrankūs“.
Žiūri animacinius filmukus
L. Rabikauskienės įmonė yra viena pirmųjų patalpas prekybai išsinuomojusi prekybos miestelyje „Urmas“. Nors per daugiau nei du dešimtmečius verslininkė sulaukė pasiūlymų išsikelti į kitus prekybos centrus, tačiau ji likusi čia, mat šioje vietoje – didžiausias žmonių srautas.
Kaunietė nuolat stebi vaikiškų žaislų madas. „Vaikai labai seka reklamas, aš – taip pat. Reklamos juos paveikia stipriai. Be to, aš pati žiūriu ir įvairius animacinius filmukus, kad žinočiau, kas yra populiaru“, - juokėsi pašnekovė.
Pastaruoju metu vaikai itin pamėgę suktukus, o rinkdami dovaną vaikui tėvai dažniausiai renkasi lavinamuosius žaislus: kaladėles, dėliones, lavinamuosius kilimėlius ar stalus.
„Tačiau, pavyzdžiui, pliušinių žaislų vaikai nebenori. Jaukius ir minkštus žaislus perka vaikinai arba jau suaugę vyrai, o toks žaislas yra populiari dovana merginai“, - sakė L. Rabikauskienė.
Pataria vertinti žaislo kokybę
Dar viena svarbi detalė, į ką prekybininkė tėvams pataria atkreipti dėmesį – žaislų kokybė. Mat įsigijus nekokybišką gaminį jis gali būti nesaugus arba greitai sulūžti.
Todėl katalogų ir virtualaus prekių rinkimosi L.Rabikauskienė nemėgsta. Perkamus žaislus verslininkė nori apžiūrėti pati, kad įsitikintų jų patikimumu.
Net tris kartus per metus ji pati keliauja į Kiniją. Kelionei verslininkė ruošiasi ir dabar, nes vasaros pradžioje jau renkasi žaislus Kalėdoms.
„Užtrunka ne tik jų išsirinkimas, tačiau ir pargabenimas į Lietuvą. Jūriniais konteineriais prekės keliauja maždaug du mėnesius“, - pasakojo L.Rabikauskienė.
Beje, kaunietė žaislų neperka Pekine. Ten, anot jos, prekės nėra tokios kokybiškos, kaip Kinijos pietuose, kur taip pat veikia įvairios žaislų gamybos įmonės.
„Aplankome parodas, žaislus renkamės tiesiai iš gamintojų. Tai – labai svarbu, nes mūsų paslaugos skirtos pačiai jautriausiai grupei – vaikams“, - kalbėjo L.Rabikauskienė.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą