Drąsiaus Kedžio bendrininkas liks Alytaus pataisos namuose

 

 

Ištrūkti į laisvę nepavyko aštuonerių metų laisvės atėmimu 2016 metų birželio 9 dieną nuteistam Raimundui Ivanauskui, pripažintam kaltu padėjus Drąsiui Kedžiui planuoti ir rengtis Jono Furmanavičiaus ir Violetos Naruševičienės nužudymams ir nuo praėjusių metų birželio vidurio bausmę atliekančiam Alytaus pataisos namuose neįgaliųjų socialinės globos sektoriuje.
Alytaus rajono teismas išnagrinėjo šios įkalinimo įstaigos teikimą atleisti jį nuo laisvės atėmimo bausmės dėl ligos.
Šis teikimas buvo parengtas remiantis gydytojų konsultacinės komisijos išvada, jog dėl patikrinimo metu nustatyto visiško aklumo 61 metų R.Ivanauskui turėtų būti labai sunku atlikti bausmę – sunku apsitarnauti, skaityti, rašyti.
Vykdant sveikatos apsaugos ministro 2013 metų gruodžio 27 dienos įsakymą “Dėl nuteistųjų, susirgusių sunkia nepagydoma ar psichikos liga,sveikatos būklės patikrinimo sveikatos aprašo patvirtinimo” privalo būti įvertinta kiekvieno įkalinimo įstaigoje atsidūrusio negalią turinčio nuteistojo būklė ir ar ji atitinka įsakyme numatytus reikalavimus, pagal kuriuos galėtų būti atleistas nuo bausmės vykdymo.
Sunkių nepagydomų ligų sąraše įvardintas ir visiškas aklumas.
Išnagrinėjusi Alytaus pataisos namų teikimą dėl nuteistojo R.Ivanausko atleidimo nuo bausmės dėl ligos Alytaus rūmų teisėja Irmutė Kliučinskienė nutarė jį atmesti.
Teismas įvertino, jog R.Ivanauskas pripažintas kaltu už labai sunkų nusikaltimą ir dar liko atlikti daugiau kaip septynerius metus iš jam paskirtų aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmės. O visiškas aklumas atsirado ne pataisos namuose, bet anksčiau, todėl jau nuosprendį priėmę pirmos ir apeliacinės instancijos teismai galėjo atleisti jį nuo bausmės, tačiau to nepadarė.
Prokuroras Inetas Volungevičius prašė teikimą atmesti minėdamas tas pačias priežastis bylos medžiagoje pateikta pataisos namų informacija, jog R.Ivanauskas čia gerai adaptavosi, specialiame neįgaliesiems sektoriuje jam suteikiama įvairi pagalba pagal poreikius.
Nuteistojo advokatas Arnoldas Blaževičius tvirtino teismui, jog R.Ivanauskui atlikti bausmę per sunku, nes laisvėje turėjo pagalbininkę globėją, o pataisos namuose vienas negali pasirūpinti net būtiniausiais fiziologiniais poreikiais.
Atvežtas į pataisos namus R.Ivanauskas dėl aklumo iš karto buvo paskirtas atlikti bausmę į neįgalių nuteistųjų būrį, kuriame gyvena įvairių rimtų sveikatos sutrikimų turintys nuteistieji po 5-7 kamerose.

Iš kitų nuteistųjų jis neišsiskiria, laikosi vidaus tvarkos taisyklių.

Genovaitė Rafanavičienė

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą