Aiškėja, koks bus Alytus ateinančius 10 metų

Alytaus miesto savivaldybė, rengdama miesto plėtros strateginį planą iki 2030 m., įgyvendino pirmąjį plano rengimo etapą. Pirmasis etapas apėmė įvadinius mokymus, savivaldybei aktualių strateginio planavimo dokumentų analizę, gyventojų nuomonės tyrimą, esamos situacijos ir konkurencingumo analizės atlikimą. 

Siekiant suteikti teorinių ir praktinių žinių apie strateginį valdymą, teisinį strateginio valdymo reglamentavimą Lietuvos viešajame sektoriuje bei susipažinti su ilgalaikiais savivaldybių strateginio planavimo dokumentais, Alytaus miesto savivaldybės patalpose 3 grupėms buvo surengti 3 dienų mokymai „Strateginis planavimas (įvadiniai mokymai)“. Mokymų metu įgytos žinios padeda vieningai suprasti strateginio planavimo naudą, sąvokas, strategijos rengimo etapus, galimas rizikas ir jų valdymą.

Pirmojo etapo metu parengta strateginio planavimo dokumentų analizė apėmė savivaldybei aktualių strateginio planavimo dokumentų, jų prioritetų ir tikslų, kurių nuostatos turi atsispindėti rengiamame Alytaus miesto savivaldybės strateginiame plėtros plane iki 2030 metų, nagrinėjimą, taip pat dokumentų tarpusavio sąsajos kūrimą. 

Pirmajame etape atliktas ir gyventojų nuomonės tyrimas,  įvertinta: socialinė aplinka ir gyventojų poreikių tenkinimas bei paslaugų prieinamumas, Alytaus  patrauklumo rodikliai ir gyvenimo kokybę bei miesto vystymąsi lemiantys veiksniai, plėtros galimybės. Taip pat suorganizuoti tikslinių (Focus) grupių susitikimai, kurių metu išsiaiškintos miesto stiprybės, silpnybės, galimybės ir grėsmės.

Siekiant įvertinti konkrečių sričių vystymosi tendencijas mieste, pasirenkant penkerių metų rodiklių lyginimo laikotarpį, buvo atliekama vidaus ir išorės aplinkos analizė, Alytų lyginant su šalies bei Kauno, Marijampolės bei Panevėžio savivaldybėmis. Vidaus ir išorės aplinkos analizės išvadoms suformuluoti buvo taikytas stiprybių, silpnybių, galimybių ir grėsmių analizės metodas. Atlikta išorės ir vidaus aplinkos analizė nustatė svarbiausius vidinius ir išorinius miesto aplinkos veiksnius, darančius didžiausią poveikį miesto konkurencingumui. 

Strateginio plėtros plano rengimo metu buvo sudarytos penkios teminės darbo grupės:

lentele spp

Darbo grupių susitikimuose, moderuojami profesinės kvalifikacijos ir darbo patirtį atitinkamose srityse turinčių ekspertų,  Savivaldybės tarybos nariai, Savivaldybės administracijos darbuotojai, Savivaldybei pavaldžių įstaigų ir socialinių partnerių atstovai nagrinėjo miesto gyvenimo bei plėtros krypties klausimus, teikė savo mintis, idėjas ir pastabas miesto ateities planavimo klausimais.

Strateginis plėtros planas buvo pradėtas rengti kovo mėnesį, pirmasis etapas užbaigtas liepą. 

Plano rengime numatyti dar du etapai – miesto vystymosi vizijos, prioritetų, tikslų ir vystymosi krypčių paruošimas bei plėtros plano įgyvendinimo veiksmų plano sukūrimas. 

Kviečiame sekti plano rengimo informaciją! 

AMS, SPP rengėjų informacija

 

Komentarai

  • Evaldas Grinius
    prieš 7 minučių
    DzūkijosTV, ar jums žinomos Alytaus miesto savivaldybės strateginio plėtros plano iki 2030 metų parengimo darbo grupių asmenų pavardės? Paviešinkit miestelėnams!

Parašykite komentarą