Renovacijos proveržiui užtikrinti steigiamas Kompetencijų centras

Lietuvoje steigiamas Pastatų renovacijos kompetencijų centras padės užtikrinti renovacijos proveržį – efektyviau, „vieno langelio“ principu, koordinuoti ir valdyti šį procesą. Jis apjungs dviejų Aplinkos ministerijai pavaldžių įstaigų – Aplinkos projektų valdymo agentūros ir Būsto energijos taupymo agentūros – atliekamas beveik vienodas funkcijas.

„Tokio Kompetencijų centro, veikiančio ir koordinuojančio visas su pastatais susijusias energinio efektyvumo bei klimato kaitos švelninimo priemones, vykdančio efektyvią komunikaciją ir proceso stebėseną, trūkumas dabartiniame renovacijos procese įvardytas kaip vienas iš barjerų ir Aplinkos ministerijos parengtoje Ilgalaikės pastatų renovacijos strategijos projekte. Be to, šis žingsnis siejamas ir su Vyriausybės programos nuostatų įgyvendinimu“, – sako aplinkos viceministras Darius Kvedaravičius.

Kompetencijų centras bus atsakingas už standartizuotų dokumentų, procedūrų, taisyklių, techninių reikalavimų rengimą, pagalbą savivaldybėms, konsultacijų teikimą. Dabar panašų vaidmenį atlieka Būsto energijos taupymo agentūra, kuri konsultuoja būsto savininkus modernizuojant daugiabučius, skelbia konsultacinę medžiagą.

Planuojama, kad būsimas centras leis ne tik sutelkti ir ugdyti kompetencijas, bet padės išspręsti ir kitas renovaciją stabdančias problemas, susijusias su nepakankamu savivaldybių vadybiniu pajėgumu, nekokybiškai parengtais investicijų planais. Jis taip pat padės įveikti pirkimų procesų metu kylančias kliūtis, centralizuotai kaups gerąją patirtį, teiks metodinę ir konsultacinę pagalbą savivaldybėms, renovacijos administratoriams, gyventojams.

Aplinkos ministerija artimiausiu metu pateiks viešai svarstyti ir derinti siūlomas Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) įstatymo pataisas, kurios numato Kompetencijų centro steigimą.

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerijos informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą