Kaip tvarkysime Daugų gatvės kapinių memorialą?

Daugų gatvės kapinėse esančiame Dainavos apygardos partizanų memoriale yra 476 betoniniai unifikuoti paminkliniai antkapiai ir devynios kapavietės, kuriose palaidoti buvę Lietuvos partizanai, turintys kario savanorio statusą, ir jų sutuoktiniai. 

Nuo tos dienos, kai buvo pradėtas kurti Dainavos apygardos partizanų memorialas, prabėgo trys dešimtmečiai, tad natūralu, kad laikui bėgant išbluko ant antkapių parašyti partizanų vardai, o  ir antkapiai bei jų aplinka prarado estetinį vaizdą. Siekdama įprasminti tinkamą Lietuvos partizanų atminimą, Alytaus miesto savivaldybė inicijuoja šios istorinės atminimo vietos tinkamą sutvarkymą. 

Prieš daugiau nei mėnesį Alytuje lankėsi Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovai, o šiandien Alytaus miesto savivaldybės vadovai susitiko su skulptoriumi Gintautu Jonkumi, Klaipėdos universiteto Architektūros, urbanistikos ir dizaino centro „Baltijos kraštovaizdžiai“ architektu prof. dr. Petru Grecevičiumi ir kraštovaizdžio architektu doc. dr. Jonu Abromu. Susitikime kartu su svečiais ir savivaldybės administracijos specialistais aptarti Lietuvos partizanų memorialo sutvarkymo klausimai.

Susirinkusiems Alytaus miesto savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Sigitas Stumbras pristatė dar 2009 m. savivaldybės užsakymu UAB „Grundesta“ parengtą minėto memorialo sutvarkymo projektą. Jame, anot S. Stumbro, buvo numatytos tam tikros zonos – ritualinių paslaugų, buvusių Dainavos apygardos partizanų ir jų sutuoktinių laidojimo, kolumbariumų vietos ir urnų laidojimo į žemę zonos. Dvi iš šių zonų  – kolumbariumai ir urnų laidojimo į žemę – bus skirtos alytiškiams laidoti. 
Svarstant, kaip įprasminti Lietuvos partizanų atminimą,  Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis siūlė apsvarstyti galimybę atminimo ženkle nerašyti kelių šimtų partizanų vardų, pavardžių ir slapyvardžių, o padaryti  tai skaitmeniniu būdu.

„Ant memorialinio ženklo galima būtų padaryti ženklelį, kurį nuskaičius išmaniuoju telefonu, atsidarytų visa informacija apie memoriale įamžintus partizanus, juolab, kad žvelgiant į ateitį žmonės vis labiau naudosis technologijomis“, – svarstė Alytaus miesto savivaldybės meras N. Cesiulis. 

Susipažinę su prieš daugiau nei dešimtmetį parengtu Daugų gatvės kapinėse esančio Dainavos apygardos memorialo sutvarkymo projektu, apžiūrėję memorialą ir įvertinę jo būklę, svečiai pažadėjo imtis memorialinio ženklo vizualizacijos kūrimo darbų.

Minėtą vizualizaciją planuojama parengti iki 2022 m. vasario 28 d.

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą