Alytaus miesto želdiniai nuolat stebimi

Kasmet stebima Alytaus miesto želdynų ir želdinių būklė. Miesto savivaldybei šias paslaugas teikia Vytauto Didžiojo universiteto Kauno botanikos sodo mokslo darbuotojai.

2017 m. stebėsenos rezultatai yra pakankamai geri. Po ypač lietingos ir vėsios 2017 m. vasaros daugumos miesto medžių būklė buvo gera. Ligų sukėlėjai ir kenkėjai taip pat žymesnės žalos nepadarė.

Ankstesniais metais buvo pastebėta daug žoliapjovėmis sužalotų jaunų medžių kamienų (Margio g. – parastasis kaštonas ‚Baummanii‘, A. Sakalausko g. ir Rūtų g. – tiuringinis šermukšnis ‘Fastigiata‘ ir kt.). Tai labai pavojinga jauniems medžiams, nes į žaizdas patenka patogenai iš aplinkos, pradeda vystytis medienos puviniai ir augalo amžius sutrumpėja. Paskutiniais metais daugelyje vietų ant jaunų medžių kamienų pagrindų uždėtos apsaugos padeda medžiams išlikti sveikesniems.

Daugelis turbūt prisimena, kaip miestuose masiškai ėmė gelsti kaštonai. Praėjus ilgesniam laikotarpiui, jau pastebima, kad keršosios kaštoninės kandelės (Cameraria ohridella) pakenkimų gatvių želdiniuose kasmet mažėja, o parkuose jau beveik 10 metų išlieka panaši padėtis. Gatvėse, kur nuolat pašalinami nukritę lapai, kartu pašalinami ir kandelės kokonai. Stebėtojų siūlymu parkuose galima būtų pasirūpinti zylių – vienintelių kandelių naikintojų, priviliojimu įkeliant joms inkilus. Tuo tarpu, kol rizika dar didelė, mieste jau kelinti metai neperkami ir nesodinami kaštonų sodinukai.

2017 m. vertinta Alytaus augalų būklė septyniuose parkuose – Gulbynės, Jaunimo, Kurorto, Likiškių, Miesto sodo, Putinų, Žuvėdrų kalvos; dviejuose skveruose – Studentų ir Senamiesčio, dviejose aikštėse – Rotušės ir Pirmojo Alytaus, tai pat devyniolikoje gatvių – Birutės, A. Jonyno, Jotvingių, A. Juozapavičiaus, Kauno, Likiškėlių, Margio, Naujojoje, Pulko, Putinų, Rūtų, A. Sakalausko, Statybininkų, Sudvajų, Suvalkų, Volungės, Vilniaus, Vilties ir Žuvinto – jų medžių rūšių įvairovė yra gausiausia arba auga naujai pasodinti jauni medžiai. Buvo įvertinta apie 1 500 gatvių želdynų sumedėjusių augalų, priklausančių 28 gentims, 33 rūšims, 3 veislėms; 4 040 rekreacinių želdynų (parkai ir skverai) sumedėjusių augalų, kurie atstovauja 57 gentims, 98 rūšims, 30 veislėms, ir 5 385 naujų medžių ir krūmų – 35 genčių, 26 rūšių, 22 veislių – būklė.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą