Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centre – nuostabą keliantys neįgaliųjų darbai

Valdemaro rankose – teptukas. Jis baigia piešti apuoką. Laura kantriai spalvotais siūlais siuvinėja braškę, Toma palinkusi prie siuvimo mašinos uoliai siuva maišelius. Loreta mezga kojines, o Povilas spalvina mandalą.  

Tokį vaizdą galima išvysti pravėrus Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centro duris. Į šią įstaigą  du kartus per savaitę užsiimti mėgstama veikla atvyksta ne tik Valdemaras, Laura, Toma, Loreta ar Povilas, per dieną čia apsilanko mažiausiai dvylika, o per mėnesį – apie trisdešimt neįgaliųjų.

„Man labai patinka siuvinėti ir čia kartu su kitais leisti laiką. Aš baigiau Alytaus dailiųjų amatų mokyklą. Ten trejus metus mokiausi tekstilės gamintojo specialybės. Labai džiaugiuosi, kad šiame centre toliau galiu lavinti savo įgūdžius“, – apie mėgstamą veiklą pasakoja Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centrą lankanti Laura. 

Laura prasitaria, kad labiausiai jai patinka siuvinėti braškes ir netrukus įrodo tai – pasipuošia prijuoste, ant kurios puikuojasi jos pačios išsiuvinėta braškė.

Greta Lauros siuvimo mašina maišelius siuva Toma. Mergina pasakoja, kad prieš kurį laiką siuvimo įgūdžius tobulino dabartiniame Kauno taikomosios dailės mokyklos Alytaus filiale ir įgijo tekstilės gamintojo specialybę. Toma siuva ne tik maišelius, bet ir plaukams rišti skirtas gumytes. Siūdama jas ji prisiduria prie savo nedidelės pašalpos. Ji feisbuke yra sukūrusi paskyrą „T&A made“, joje publikuoja siuvamų gumyčių nuotraukas, dalijasi jas pirkusių klienčių atsiliepimais ir kviečia įsigyti šių spalvingų plaukų aksesuarų. Paklausta, kodėl nusprendė užsiimti gumyčių siuvimu, Toma teigė, kad tai daryti ėmėsi praėjusiais metais pradėjus lankyti Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centrą. Tuomet kaip tik šiame centre iš „Tiko Tiks“ centro gautų medžiagų buvo siuvamos gumytės plaukams. Siūti gumytes Tomai patiko, tad netrukus mėgstama veikla tapo ir papildomų pajamų šaltiniu.

„Man patinka piešti ir lipdyti. Aš nemėgstu tinginiauti, mielai piešiu politikų veidus, gyvūnus, paukščius ar šaržus“, – apie savo veiklą pasakojo apuoką piešiantis Valdemaras. 

„Apuokas ir po jo kojomis gulinti kaukolė simbolizuoja išmintį, o gyvatės – pyktį. Šiuo piešiniu noriu pasakyti, kad išmintis visuomet nugali pyktį“, – mintimis apie piešiamą darbą toliau dalijosi Valdemaras.

Tarp Valdemaro piešinių galima rasti ir Ukrainos prezidento Vladimiro Zelenskio, kitų žymių pasaulio politikų portretus. Vieni jų liko popieriuje, kiti –  „persikėlė“ ant pirkiniams skirtų maišelių. 

Pasak Alytaus miesto neįgaliųjų draugijos pirmininkės Daivos Latvytės, Neįgaliųjų užimtumo dienos centre mėgstama veikla neįgalieji užsiima du kartus per savaitę po penkias valandas. 

Neįgaliesiems skirta veikla finansuojama Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centro socialinės reabilitacijos paslaugų neįgaliesiems bendruomenėje projekto lėšomis. Jas skyrė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija ir Alytaus miesto savivaldybė. Rankdarbiams ar piešimui reikiamų priemonių neįgaliesiems centras nuperka, pardavęs negalią turinčių asmenų sukurtus darbelius. 

Užimtumo būrelio vadovė Asta Zataveckienė džiaugiasi, kad praėjusiais metais pardavus neįgaliųjų darbelius Neįgaliųjų užimtumo dienos centrui  pavyko nupirkti siuvimo mašiną.

Kol kas norintys įsigyti neįgaliųjų rankdarbių tai gali padaryti internetu (daugiau informacijos https://www.facebook.com/anudc.lt), o ateityje Alytaus neįgaliųjų užimtumo dienos centras planuoja įrengti atskiras patalpas, kuriose būtų eksponuojami visi neįgaliųjų sukurti darbai ir veiktų nedidelė parduotuvėlė.

AMS, Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą