Dar nebaigta rekonstruoti Alytaus sinagoga vilioja menininkus

 

Jau kelerius metus rekonstruojama Alytaus sinagoga pamažu įgauna naują veidą. Per pastaruosius metus atlikti šio istorinio pastato vidaus ir išorės rekonstrukcijos darbai. Restauruota pastato cokolinė dalis – atkastas gruntas, įrengta perimetrinė grunto drenavimo sistema, suremontuotas cokolis. Pastatą restauruojantys UAB „Ekodora“ darbuotojai taip pat remontavo ir restauravo pastato fasadus, frontonus, atkūrė dalį langų ir durų, sustiprino sienų konstruktyvą perimetru aplink perdangą, sutvarkė stogą, įrengė žaibosaugą. Praėjusiais metais sinagogoje įrengta lietaus nuvedimo sistema, atlikta dalis maldų salės ir moterų galerijos sieninės tapybos konservavimo ir restauravimo darbų, sutvarkytos vidaus perdangos, atkurtos ir šiltintos maldų salės perdangos, įrengti betoninių grindų pasluoksniai su šilumos izoliacija iš putų polistirolo plokščių, atkurtos monolitinės gelžbetoninės perdangos, maldų salės lubos pakaltos obliuotomis lentomis ir kt.
Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojos Valės Gibienės teigimu, sinagoga yra vienintelis toks ryškus mūsų miesto kultūros paveldo objektas. Jį, anot jos, restauruoti daug sudėtingiau negu pastatyti naują gyvenamąjį daugiabutį. „Darbai reikalauja specialių žinių, kruopštumo, kantrybės ir laiko. Visas rekonstrukcijos procesas vyksta sklandžiai, nors gali pasirodyti, kad per lėtai. Deja, tai kultūros paveldo objekto prikėlimas gyvenimui ir tai, kas su nutiko su sinagoga per daugiau kaip pusšimtį metų, neatstatoma per pora metų“, – teigia V. Gibienė.
Mero pavaduotoja džiaugiasi, kad jau dabar į Alytaus miesto savivaldybę kreipiasi muzikantai, menininkai su siūlymais dar nebaigtoje restauruoti sinagogoje organizuoti koncertus, parodas. „Dar truputėlį kantrybės ir kiekvienas alytiškis galės įvertinti, kokį turtą turime Alytuje“, – priduria mero pavaduotoja V. Gibienė.
Į Alytaus senamiesčio panoramą puošiančią Alytaus sinagogą jau nemažai investuota – pastaraisiais metais atlikta pastato rekonstrukcijos darbų už 321 887 Eur. Šiemet šio pastato tvarkybos darbams Alytaus miesto savivaldybės iš biudžeto skyrė 30 tūkst. Eur, o dar 80 tūkst. Eur planuojamiems sinagogos rekonstrukcijos darbams – valstybė.
Pagal UAB „Ekodora“ pateiktą darbų atlikimo grafiką 2019 m. tvarkybos darbų planuojama atlikti už 99 190 tūkst. Eur.
Visus Alytaus sinagogos tvarkybos darbus planuojama užbaigti iki 2021 m. Kapitalinio remonto darbai turėtų būti baigti kitų metų gegužės mėnesį.

Alytaus miesto savivaldybės informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą