Rašytoja J. Zykutė: „Vaikiškas piešinys – puikus pretekstas svarbiam pokalbiui apie grožį“

 

Šių metų birželio 14 d. 18–20 val. sostinės Bernardinų sode vyks žurnalistės ir rašytojos Jolitos Zykutės kūrybinė provokacija vaikams „Gražiausios karalaitės pasaulyje rinkimai. Ką renkiesi tu?“ Tai „Kultūros nakties“ festivalio programos „Šeimų erdvė“ dalis.

Vietoje to, kad pildytų rinkimų biuletenius, vaikai savo nuomonę reikš piešiniais – ant vieno popieriaus lapo turės pavaizduoti gražiausią ir laimingiausią karalaites pasaulyje bei atsakyti į klausimą, kuo norėtų būti – gražiausia(-u) ar laimingiausia(-u) karalaite(-čiu) pasaulyje?

J. Zykutė, prieš metus leidykloje „Nieko rimto“ išleidusi knygą vaikams „Kaip karalaitė iš grožio konkurso pabėgo“, pristatydama renginį „Gražiausios karalaitės pasaulyje rinkimai. Ką renkiesi tu?“ sako: „Iš pirmo žvilgsnio šis renginys atrodo žaismingas ar netgi paikas, tačiau neapsigaukite. Vaikų piešiniuose atsispindi tai, kas yra jų galvose. O kodėl mums turėtų rūpėti, ką apie grožį mano šešiamečiai? Daugelis suaugusiųjų tiki, kad vaikų rūpesčiai dėl išvaizdos prasideda atėjus paauglystei. Tai pasenusi informacija. Pažįstu šeimų, kur normalaus kūno sudėjimo darželinukės pasakė: „Mama, nevalgysiu vakarienės, nes esu stora“. Stereotipinio grožio standartai kaip koks virusas skverbiasi į mažų vaikų sąmonę, tik didžioji dauguma suaugusiųjų to nepastebi. Jau 2010 m. JAV psichologai nustatė, kad apie trečdalis tyrime dalyvavusių 5–6 m. mergaičių norėtų kažką pakeisti savo išvaizdoje. Ar nebaisu, kad vaikai, kurie tiki Dantukų fėja ir Kalėdų Seneliu, jau nepatenkinti savimi? Sienos tarp šalių seniai sugriuvo, tad klaida manyti, kad tokie procesai vyksta toli nuo čia, ir mūsų vaikai saugūs. Anaiptol!“

„Gražiausios karalaitės pasaulyje rinkimai. Ką renkiesi tu?“ jau vyko Vilniaus knygų mugėje, Kauno apskrities viešojoje bibliotekoje, tad atėjusieji į Bernardinų sodą galės susipažinti ir su ankstesnių renginių rezultatais.

Kaip sako rašytoja J. Zykutė: „Užsienio specialistai teigia, kad geriausias būdas kovoti su grožio standartų „virusu“ yra vaikų kritinio mąstymo ir sąmoningumo ugdymas. Todėl kviečiu tėvus, auklėtojus ir mokytojus – kalbėkitės su vaikais. Vaikiškas piešinys, kuriame pavaizduota gražiausia ir laimingiausia karalaitės, gali būti puikus pretekstas pokalbiui apie svarbius dalykus – grožį, jo reikšmę ar pervertinimą“.

Šeštadienį, birželio 15 d., 11–14 val. „Gražiausios karalaitės pasaulyje rinkimai. Ką renkiesi tu?“ vyks Alytaus miesto šventės metu vaikų rytmetyje „Labas, Sraige, kur eini?“.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą