Nuotraukos autorius: M.Patašius

Tikrina ne tik daugintojus, bet ir gyvūnų globėjus: tvirtina, kad ir čia kartais prireikia policijos

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atlikdama valstybinę veterinarinę kontrolę nuolat tikrina naminių gyvūnų auginimo ir laikymo vietas. Planinė kontrolė vykdoma reguliariai, įvertinus rizikas, arba tikrinama pagal įtarimus, o inspektoriai vyksta ne vien į problemines gyvūnų veisimo, auginimo ir laikymo vietas, lankomasi ir ten, kur užsiimama neprižiūrimų gyvūnų laikinąja ar ilgalaike globa.

Lietuvoje šiuo metu dirba 73 savo veiklą įteisinę gyvūnų globėjai, atitinkantys privalomuosius reikalavimus. Lyginant su ankstesniu laikotarpiu, per 2021 metus šis sąrašas pasipildė 8 naujais globėjais. 
Daugiausia gyvūnų globėjų savo veiklą įregistravę Vilniuje – 19, nemažai yra įsikūrę Klaipėdos (12) bei Kauno (10) regionuose. 2021 m. VMVT patikrino 20 gyvūnų globos vietų, per pastaruosius tris metus – daugiau kaip 40. 

„Kaip ir kiekvienais metais yra nustatoma atvejų, kai gyvūnų globos vietose veterinarinių reikalavimų, gyvūnų apskaitos, ženklinimo ir registravimo taisyklių laikomasi nepakankamai. Pasitaiko situacijų, kai gyvūnų globėjai neturi sudarę sutarčių su veterinarijos paslaugų teikėjais arba neteisingai pildo gydomų gyvūnų ir veterinarinių vaistų apskaitos žurnalus, nesaugiai naudoja medikamentus. Ne paslaptis, kad susiduriama ir su tokiomis situacijomis, kai mūsų inspektoriams kliudoma atlikti patikrinimus, ne visuomet jie įsileidžiami apžiūrėti gyvūnų laikymo, jų gydymo patalpų. Tokiais atvejais mums talkina policija“, – komentuoja VMVT Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausioji specialistė Gintarė Mockevičienė. 

Specialistė priduria, kad kontrolę atliekantys VMVT inspektoriai nesiekia ką nors būtinai surasti ir nubausti tikrinimo metu, tačiau vykdo įstatymais pavestas funkcijas. „Dėkodami ir suprasdami, kokį svarbų darbą atlieka nevyriausybinės gyvūnų gerovės organizacijos, pirmiausia visada stengiamės paaiškinti, įspėti apie neatitikimus, patarti, kaip pašalinti veikloje užfiksuotus trūkumus ir tik piktybiškais atvejais pažeidinėjant reikalavimus bei trukdant pareigūnams atlikti teisės aktais jiems pavestas pareigas imamasi griežtų sankcijų. Reikia pastebėti ir tai, kad daugelis tikrinamų gyvūnus priglaudusių globėjų geranoriškai sureaguoja ir pašalina neatitikimus“, – sako ji. 

Dauguma gyvūnus gelbstinčių ir jiems prieglaudą teikiančių organizacijų Lietuvoje dirba savanoriškai, be valstybės paramos. Iki šios dienos, VMVT duomenimis, vos 9 organizacijos yra sudariusios sutartis su šalies savivaldybėmis ir teikia joms laikinos gyvūnų globos paslaugas, esant žiauraus elgesio ar kankinimo atvejams, kai gyvūnai konfiskuojami iš daugintojų. 

Svarbiausi reikalavimai gyvūnų globėjams 

Primename, kad užsiimti gyvūnų globos veikla galima tik laikantis nustatytų veterinarinių reikalavimų, pirmiausia būtina turėti VMVT išduotą veterinarinį patvirtinimą šiai veiklai. Jis suteikiamas VMVT inspektoriams prieš tai įvertinus gyvūnų laikymo patalpas ir numatomos veiklos atitiktį galiojantiems teisės aktams. 

Pagal nustatytą tvarką gyvūnų globėjai privalo patikrinti kiekvieno pas juos patekusio gyvūno sveikatos būklę, įvertinti gyvūno tolesnio laikymo galimybes, suteikti jam reikiamą veterinarinę pagalbą, paskiepyti. 

Taip pat jų pareiga pasirūpinti gyvūno ženklinimu, kad būtų identifikuotas gyvūno savininkas, o jį nustačius – nedelsiant informuoti apie surastą gyvūną. Gyvūnų globėjai turi viešai skelbti informaciją apie laikomus bešeimininkius, bepriežiūrius gyvūnus, ieškoti gyvūnams naujų savininkų, o juos suradę – suteikti reikiamą informaciją apie gyvūną ir jo sveikatą, priežiūrą bei gerovės užtikrinimą. Gyvūnų globėjų patalpose gyvūnai turi jaustis saugiai. Veisti gyvūnus gyvūnų globėjams yra draudžiama. 

Atsakingai dirbantys gyvūnų globėjai ir globos namai yra įtraukti į VMVT viešai skelbiamą Gyvūnų globėjų sąrašą https://vmvt.lt/gyvunu-sveikata-ir-gerove/gyvunu-gerove/gyvunai-augintiniai/gyvunu-globeju-sarasas. Jie dirba atvirai, visuomenę supažindina su savo veikla ir teikia ataskaitas laiku, laikosi teisės aktų. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą