Vyriausybė pritarė naujiems Gyvūnų augintinių registro nuostatams

Vyriausybė ketvirtadienį pritarė Gyvūnų augintinių registro reorganizavimui ir jo nuostatams. Patikslinus nuostatus, gyvūnų augintinių duomenys bus papildyti jų dingimo ir radimo duomenimis, radus gyvūną, bus lengviau susisiekti su jo savininku.

Registro tvarkytojo interneto svetainės lange įvedus gyvūno augintinio mikroschemos numerį bus parodomi gyvūno augintinio laikytojo ar savininko kontaktiniai duomenys, kad būtų galima susisiekti norint gyvūną augintinį grąžinti. Gyvūnų augintinių registre taip pat atsiras daugiau ir išsamesnės informacijos apie asmens duomenų tvarkymo tikslus. 

Kartu įgyvendinamos naujos Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo nuostatos, pagal kurias nuo 2023 m. Gyvūnų augintinių registro valdytojo funkcijas iš Žemės ūkio ministerijos perima Aplinkos ministerija.

Atkreiptinas dėmesys, kad keisis tik registro valdytojas. Siekiant sklandžios ir nepertraukiamos registro veiklos registro tvarkytoju skiriamas – VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras, kurio pavadinimas 2023 m. keičiamas į VĮ Žemės ūkio duomenų centrą. Pakeitimai aktualūs registro tvarkytojui, duomenų apie gyvūnus augintinius teikėjams – veterinarams, ženklintojams, gyvūnų augintinių laikytojams, savininkams, veisėjams.

Primename, kad Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pakeitimai numato, kad Aplinkos ministerija iš Žemės ūkio ministerijos nuo 2023 m. sausio 1 d. perims ir  politikos formavimo funkcijas gyvūnų augintinių gerovės bei apsaugos srityje. Taip pat Aplinkos ministerija perims gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo reglamentavimą.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba liks atsakinga už gyvūnų globėjų, gyvūnų augintinių veisėjų, gyvūnų globos namuose ir gyvūnų augintinių viešbučiuose laikomų kačių, šunų ir šeškų ženklinimo ir registravimo reikalavimų laikymosi priežiūrą. Taip pat toliau vykdys ir kitas galiojančio Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo jai  priskirtas funkcijas.

Tuo metu savivaldybių administracijoms pavesta kontroliuoti, ar šunų, kačių ir šeškų laikytojai ar savininkai nustatyta tvarka yra suženklinę ir užregistravę laikomus gyvūnus augintinius.

 

Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą