Lietuva kurs išmaniuosius miestus ir regionus

Alytaus rajono savivaldybės vadovai dalyvavo virtualioje Lietuvos Respublikos Prezidento Gitano Nausėdos Apskritojo stalo konferencijoje, skirtoje pasidalinti patirtimi apie Lietuvos ir Prancūzijos  siekį  kurti išmaniuosius miestus bei regionus.

Konferencija organizuota drauge su Lietuvos pramonininkų konfederacija, Lietuvos ambasada Prancūzijoje, Prancūzijos ambasada Lietuvoje, Prancūzijos verslo asociacija „MEDEF International“ ir VšĮ „Versli Lietuva“. Šis renginys – tai Prancūzijos Prezidento Emmanuelio Macrono darbo vizito Lietuvoje tęsinys, įtvirtinantis glaudžius dvišalius santykius ir bendradarbiavimą.

Konferencijos dalyvius pasveikinęs Prezidentas G. Nausėda akcentavo unikalią galimybę Lietuvai tapti inovacijų lydere Europoje, pasinaudojant ES Daugiametės finansinės programos ir ES Gaivinimo fondo finansavimu.

„Šiandien Lietuva stovi ant galimybių slenksčio, kaip ir 2004 metais, stojant į ES. Suderėtos istorinio dydžio ES Gaivinimo fondo ir Daugiametės finansinės programos lėšos suteikia nepaprastą galimybę stiprinti ir transformuoti ekonomiką. Šios lėšos gali sukurti konkurencingesnį šalies ūkį ir pagerinti mūsų piliečių pragyvenimo lygį, ypač skiriant dėmesį regionų suklestėjimui, kuriant išmanius miestus ir miestelius“, – sakė Prezidentas.

Skatinti bendradarbiavimą

Virtualioje konferencijoje dalyvavo daugiau kaip 100 Lietuvos ir Prancūzijos savivaldos bei centrinės valdžios, verslo bendruomenės atstovų. Diskusijoje buvo siekiama paskatinti Lietuvos ir Prancūzijos bendradarbiavimą miestų ir regionų plėtros, inovacijų diegimo srityse bei pasiruošti savivaldybių investicijų programos sudarymui iš ES Gaivinimo fondo investicijų plano lėšų.

Pranešimus skaitė Prancūzijos ambasadorė Lietuvoje Claire Lignieres-Counathe, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidentas Mindaugas Sinkevičius, Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Nerijus Aleksiejūnas, Prancūzijos verslo asociacijos pirmininkas Gérardas Wolfas, Dižono miesto savivaldybės vadovas Denis Hameau, Tauragės meras Dovydas Kaminskas, Vilniaus savivaldybės patarėja Eglė Radvilė, VŠĮ „Versli Lietuva“ generalinė direktorė Daina Kleponė, šalies verslo atstovai ir kiti konferencijos dalyviai.

„Išmaniosios“ idėjos

Konferencijos pranešėjai pažymėjo, kad išmaniųjų miestų ir regionų kūrimui reikalingas duomenų bei skaitmeninių paslaugų valdymas, integracija, todėl kartu turi dirbti vyriausybės, savivaldybės, architektai, inžinieriai, IT kompanijos. Taip pat būtina turėti tvaraus miesto ar regiono plėtros viziją. Regionai yra unikalūs, tad, jeigu viena idėja tinka dideliems, tai nebūtinai ji tiks mažesniems regionams. Diskusijoje kalbėta, jog būtina šviesti gyventojus, pasakoti apie tai, kad žalias, energiją tausojantis išmanusis miestas (regionas) yra raktas į ateitį.

Tvaraus miesto idėjomis pasidalijo Prancūzijos regiono Dižono atstovai. Dižono regiono yra vienas iš sėkmingo tvaraus regiono pavyzdžių Prancūzijoje. Čia net 23 savivaldybės naudojasi išmaniojo regiono sistema. Technologijų pagalba susietas viešųjų erdvių valdymas, saugumas, transporto  paslaugos,  gyventojams teikiamos skaitmeninės viešosios paslaugos, gyventojai įtraukiami į vietos demokratinius procesus, gali dalyvauti savivaldybėms priimant sprendimus.

Alytaus rajono savivaldybės informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą