Pasirūpinkite savo šeimos sveikata: išsitirkite šulinių vandenį

Ar pagalvojote, kad jau metas išsitirti savo namuose naudojamų šulinių vandenį? Galimybę tai padaryti reglamentuoja Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymas.

Šulinių vandenį galite išsitirti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Alytaus departamento Lazdijų skyriuje (tel. (8 318) 51 623), taip pat – Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento Lazdijų skyriuje (tel. (8 318) 51 267). Tyrimas yra mokamas. Nemokami tyrimai yra atliekami tik iš šulinių, kurių vandenį vartoja nėščiosios ir šeimos, auginančios kūdikius iki šešių mėnesių amžiaus.  

Lazdijų rajono savivaldybę informavo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Alytaus departamento direktorė Dalytė Nekraševičienė, sakydama, kad praėjusiais metais Lazdijų rajone buvo paimta 15 mėginių iš šachtinių šulinių, kurių vandenį maistui vartoja nėščiosios ir kūdikiai iki šešių mėnesių amžiaus. Minėtai asmenų grupei cheminis šulinio vandens tyrimas azoto grupės junginių – nitritų ir nitratų – kiekiui nustatyti buvo atliktas nemokamai.

Nustatyta, kad 2 šulinių vandenyje ribines vertes viršijo nitratų koncentracija.

Nitratai ir nitritai, patekę į organizmą, veikia kaip nuodai. Didesni kiekiai nitratų ir nitritų ypač pavojingi nėščioms moterims ir vaikams iki 6 mėn. amžiaus, kurie yra ypač jautrūs nitratams, nes jų organizme nepakanka nitratus skaidančio fermento ir išsivysto methemoglobinemija, vadinamasis „pamėlusių kūdikių“ sindromas. Asmenys, naudojantys tirto šachtinio šulinio vandenį, buvo informuoti apie vandens kokybę, galimą pavojų sveikatai, saugaus vandens ruošimo būdus.

Kviečiame pasirūpinti savo šeimos sveikata.

lazdijai.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą