Lėtojo turizmo centrą – Nemunaitį papuošė menininkų darbai

Alytaus rajono vietos veiklos grupė (VVG) dalyvauja teritorinio bendradarbiavimo projekte „Lėtojo turizmo skatinimas Ukmergės, Tauragės ir Alytaus rajonuose“. Šio projekto organizatoriai birželio 15 – 18 d. Nemunaityje surengė menininkų plenerą, kurio tikslas - sukurti įdomesnes, jaukesnes viešąsias erdves Nemunaitį lankantiems turistams.

Plenero metu be jokio atlygio dirbę menininkai kūrė medžio skulptūras, stebules Nemunaičio Joninių šventei bei kitus dirbinius. Iš Veprių atvyko skulptorius Viktoras Žentelis, iš Deltuvos - floristė Stasė Aldona Maskoliūnienė ir kultūros darbuotoja Rasa Laskauskienė, iš Pagramančio -medžio drožėjas Nerijus Ališauskas su sūnumi. Alytaus rajonui atstovavo menininkai Arūnas ir Ingrida Vaitkai (Alytaus rajono meno ir sporto mokykla), laisvieji menininkai Agnė ir Andrius Grigaliūnai iš Galintėnų bei medžio drožėjas Artūras Zienka iš Radžiūnų.

„Lietuvoje lėtojo turizmo atšaka žengia pirmuosius žingsnius, pilotiniam projektui pasirinktos – Veprių, Mažonų ir Nemunaičio seniūnijos, kuriose pradedamos teikti lėtojo turizmo koncepciją atitinkančios paslaugos. Nemunaityje siekiame atrasti vietos turizmo objektus, specifines paslaugas teikiančius žmones“,- projekto dalyvių pristatymo metu sakė Alytaus rajono vietos veiklos grupės pirmininkė Vida Vrubliauskienė.

Konferencijos ir plener0 dalyvius aplankė Alytaus rajono savivaldybės vadovai, jie pasidžiaugė menininkų darbais, dėkojo projekto organizatoriams ir paslaugų teikėjams.

„Lėtasis turizmas mūsų krašte – dar palyginti mažai žinomas terminas. Bendraudama su projekto dalyviais, matau, kad turime jį suprasti, pažinti ir žodį „lėtas“ suvokti ne paraidžiui, o kaip gyvenimo filosofiją, kurios esmė – mėgavimasis pačiu keliavimu, vietovės, žmonių, gyvenimo skonių ir spalvų pažinimu“,- sveikindama organizatorius ir svečius, kalbėjo Alytaus rajono savivaldybės mero pavaduotoja Dalia Kitavičienė.

Konferencijos metu buvo pristatyti Nemunaičio krašto gyventojai, teikiantys paslaugas pagal Lėtojo turizmo projektą. Tai - dendrologas dr. Laimutis Januškevičius, kuris siūlo Alytaus krašto gamtos grožį suderinti su ekskursija po jo paties sukurtą „Dzūkijos“ arboretumą (medyną). Čia apgyvendinta per 700 Lietuvos augalų. Ekskursijos po 5 ha teritoriją metu charizmatiškasis savininkas supažindins su Lietuvoje augančiais augalais ir jų istorijomis.

Įspūdingame gamtos kampelyje akvakultūros ūkį įkūręs Kęstutis Graževičius taip pat kviečia atvykti, pasigrožėti įvairiaspalvėmis žuvimis – ūkio tvenkiniuose auginami vaivorykštiniai upėtakiai, eršketai, lynai, amūrai, margieji plačiakakčiai, šamai, starkiai, spalvotieji karpiai. Visi lankytojai gali įsigyti kokybiškos šviežios žuvies.

Duonos kepėja Liudmila Makselienė šiame tradiciniame kepinyje suderino savo gimtosios Ukrainos ir lietuviškas, dzūkiškas tradicijas. Natūralaus raugo ruginė duona yra ne tik gardi, bet ir sveika, naudinga figūrai. Pati kepėja, skanaudama šią duoną ir taikydama kitas paslaptis, numetė daug svorio, todėl savo rengiamuose susitikimuose su lankytojais ne tik supažindina su naminės duonos kepimo tradicijomis, bet ir pasidalina sveiko lieknėjimo paslaptimis.

Na, o besidominčius Lietuvos istoriniu paveldu, Nemunaičio miestelio praeitimi seniūnas, kartu – ir vietinis gidas Rimantas Avižienis kviečia į ekskursiją po Nemunaičio apylinkes. Čia gimęs ir augęs, R. Avižeinis gali papasakoti ne tik užrašytąją istoriją, bet ir tai, kas liko tik vietinių žmonių lūpose perduodama iš kartos į kartą. Todėl tai - unikali galimybė susipažinti su autentiška krašto istorija. Ekskursijos metu galima išgirsti pasakojimą apie Pranciškonų vienuolyno vasarnamį, kuriame priesaikas duodavo partizanai, apie Nemunaičio piliakalnį, Didįjį Dzūkijos akmenį, Nepriklausomybės kario paminklą, Nemunaičio atodangą, žemynines kopas ir dar daug kitų įdomių vietų. Pakeliui turistai atsigaivina tyru mineralinių versmių, kurių šiame krašte suskaičiuojama net 240, vandeniu.

Seniūnijos gyventojai Danutė ir Gintautas Žiginskai daug metų formuoja ir puoselėja savo sodą, kuris žinomas visoje apylinkėje. Šeima pati atrinko ir sodino augalus, dėliojo kiekvieną akmenėlį ir net formavo bonsus iš įprastų lietuviškų medžių. Dabar savo sukurtu grožiu jie nori pasidalinti su visais neabejingais gamtai lankytojais. Unikaliajame sode galėsite pasivaikščioti, pasigrožėti, piktąsias dvasias nubaidyti, o svetingieji šeimininkai viską papasakos, pasidalins patarimais ir čia pat sode užaugintų augalų arbata pavaišins.

Projektas „Lėtojo turizmo skatinimas Ukmergės, Tauragės ir Alytaus rajonuose“ finansuojamas pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonę „LEADER” veiklos sritį „VVG bendradarbiavimo projektų rengimas ir įgyvendinimas”.

Screenshot 69

Screenshot 70

Alytaus rajono savivaldybės ir VVG informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą