Kiek dar Alytuje gyvens migrantai?

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis savo ir Alytaus miesto savivaldybės administracijos facebook paskyrose rašo:

"Nieko pastoviau už laikinumą.

Iš pradžių „tik kelioms paroms“, paskui „tik dešimčiai dienų“ – mūsų pagalbos prašė valstybės pareigūnai. Aptvertoje Alytaus aerodromo teritorijoje nelegalūs migrantai gyvena jau visą mėnesį. Šiuo metu jų – 71. Visi iš Afrikos šalių. Skaitantys, sportuojantys. Palyginus ramūs ir nekonfliktiški. Bent jau iki šiol.

Tačiau nežinomybė pradeda nervinti visus: ir mus, ir gyventojus, ir pačius nelegalus. Vis dažniau ir garsiau klausinėjama, kiek dar laiko bus uždaryti, kada ir kur juos išveš, kokios procedūros ir terminai – šių atsakymų neturime ir mes. Praėjo visas mėnuo, tačiau ir ministrai, ir atsakingi valstybės pareigūnai sutartinai tyli.

Juk turime šitiek institucijų, tarnybų, specialistų ir ekspertų, kurie daugybę metų kuria planus ekstremalioms situacijoms, organizuoja pratybas, neva viskam pasiruošę, visko turi, o kai ateina krizinė situacija – žiūri didelėm akim ir kažko laukia. Už šį absoliutų pasimetimą mes visi mokėsime didelę kainą.

Man pats svarbiausias dalykas – alytiškių saugumas. Šiuo metu aerodromo teritorija aptverta ir saugoma ginkluotų viešojo saugumo tarnybos pareigūnų. Neseniai jų pajėgos sustiprintos dvigubai.

Mano didžiausias noras ir tikslas – kad nelegalūs migrantai kuo greičiau paliktų miestą ir būtų grąžinami į kilmės šalis. Kiek galėjome, tiek padėjome. Daugiau nelegalų priimti neketiname. Turime rūpintis savo miesto žmonėmis ir jų gerove.

Iki šio momento visas mūsų patirtas išlaidas nelegalams išlaikyti apmokėjo Vyriausybė. Iš miesto biudžeto šiai krizei valdyti neišleidome nė cento. Tačiau ne už kalnų šaltasis sezonas. Mūsų patalpos nepritaikytos gyventi žiemą. Kai kurie ten jau dabar vaikšto su striukėmis. Ką turėsime daryti, jei orai atvės, o centrinė valdžia ir toliau į klausimus atsakinės miglotai?

Galų gale, kol valdžios vyrai ir moterys galvos, kur juos patogiai įkurti, o ne kaip uždaryti sieną ir juos sustabdyti – problemos neišsispręs."

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą