Praktiniai pirmosios pagalbos mokymai Alytaus rajone

Pastebima, kad per pastaruosius trejus metus „sveikatos įgūdžių tobulinimo madas“ diktuoja pats gyvenimas. 2019 metais gruodžio mėnesį Uhane aptikus Covid-19 virusą, kuriuo kaip voratinklio tinklu apsiraizgė visas pasaulis, aktualiausia tema tapo užkrečiamosios ligos. Tris metus užsitęsusi pandemija gerokai padidino viso pasaulio gyventojų sveikatos raštingumą užkrečiamų ligų plitimo, profilaktikos ir netgi gydymo srityse. Pasikartoję rankų higienos įgūdžius, sužinoję užkrečiamų ligų plitimo kelius ir prisiminę, kaip veikia skiepai, šiandien pastebima, kad dėl pasaulyje vyraujančių neramumų vis daugiau gyventojų nori atnaujinti žinias ir įgyti praktinių įgūdžių pirmosios pagalbos temomis.

Prie šios temos populiarumo prisideda ir pokyčiai Lietuvoje, prasidėsiantys 2023 m. sausio 1 d., kuomet keisis pirmosios pagalbos rinkinio, skirto automobiliams ir geležinkelių transportui komplektacija ir „vaistinėlese“ atsiras papildomos priemonės – spaudžiamasis tvarstis, 2 ledo maišeliai, 2 turniketai, skirti arteriniam kraujavimui stabdyti ir vienkartinė veido kaukė gaivinimui (dirbtinio kvėpavimo atlikimui). Sveikatos specialistai su nerimu žvelgia į būsimus pokyčius, nes papildomų priemonių atsiradimas reikalauja ir naujų žinių.

Reaguodamas į planuojamus pasikeitimus ir suprasdamas pirmosios pagalbos  svarbą Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras, balandžio 22 d. organizavo praktinius pirmosios pagalbos mokymus Alytaus rajono gyventojams ir įstaigų darbuotojams. Mokymus vykdė patyrę „Lietuvos karių asociacijos Keliautojų klubo“ instruktoriai.

Užsiėmimų metu lektoriai akcentavo pirmųjų minučių, kurios lemia tolesnę nukentėjusiojo būklę, po nelaimingo atsitikimo, svarbą, mokė kaip įvertinti įvykio vietos saugumą bei nukentėjusio žmogaus gyvybės požymius – sąmonę, kvėpavimą bei pulsą. Pasirodo, kad tam nei didelių gebėjimų ir pastangų nereikia, nes sąmonė vertinama švelniai spaudžiant nukentėjusio pečius ir klausiant „kas atsitiko?“, kvėpavimas – pridedant ausį prie nukentėjusio burnos bei tuo pačiu metu uždėjus ranką ant nukentėjusio krūtinės ląstos stebint ar ji kilnojasi. Kraujotaka – čiuopiant pulsą riešo arba miego arterijos srityse. Nustačius, kad gyvybės požymių nėra – reikalingas gaivinimas. Jis atliekamas taip:  30 krūtinės ląstos paspaudimų ir tuomet – 2 įpūtimai.

Mokymų metu taip pat buvo praktiškai mokoma kaip stabdyti kraujavimą panaudojant spaudžiamuosius ar paprastus tvarsčius, skareles, drabužius ir turniketus. Svarbu atminti, kad stiprų kraujavimą reikia pradėti stabdyti nedelsiant, nes 2,5 – 3 litrų kraujo netekimas yra mirtinas.

Praktiniuose pagalbos mokymuose buvo aptarta ir kaulų lūžių tema. Įtarus ar pastebėjus kaulų vientisumo pažaidą būtina įmobilizuoti taip, kad sąnariai aukščiau ir žemiau lūžio vietos nejudėtų, o įtarus stuburo lūžį nukentėjusio patariama išvis nejudinti.

Mokymų dalyviai mokėsi ir pirmosios pagalbos užspringus. Paaiškėjo, kad užspringusį žmogų reikia palenkti į priekį, suduodant penkis smūgius į tarpumenčių sritį,  atlikti Heimlicho paspaudimus saulės rezginio srityje.

Prisiminę, pasikartoję ir išmokę pirmosios pagalbos įgūdžių, mokymų dalyviai džiaugėsi, kad neliko nei baimės nei abejonės šias žinias reikalui esant panaudoti praktiškai. Džiaugiamės visų dalyvavusių entuziazmu, o visus, kurie nespėjo ar negalėjo dalyvauti mokymuose, tačiau nori pagilinti pirmosios pagalbos žinias, Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro sveikatos priežiūros specialistai kviečia suburti norinčiųjų mokytis grupeles ir registruotis tel. Nr.  8 (315) 21438 ar el. paštu info@alytausrajono vsb.lt.

Žinoti, gebėti ir padėti – tiek užtenka, kad būtų išsaugota gyvybė!

 

Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą