Gyvenimo kokybės indeksas: geriausiai tarp apskrities savivaldybių gyvena Alytaus rajonas

Lietuvos savivaldybių gyvenimo kokybės indekse (GKI), kuris buvo išvestas pagal 41 rodiklį iš 6 gyvenimo sričių, Alytaus rajono savivaldybė pirmauja tarp apskrities savivaldybių vienoje iš svarbiausių – materialinių gyvenimo sąlygų srityje.

Alytaus rajone šis indeksas yra 0,94 (12 vieta tarp Lietuvos savivaldybių), Druskininkuose – 0,86, Alytaus mieste – 0,85, Varėnoje – 0,78, Lazdijuose – 0,70 (maksimali GKI vertė gali augti ir viršyti 1).

Kita labai svarbi gyvenimo sritis – demografiniai rodikliai bei gyventojų pilietinis ir visuomeninis aktyvumas. Šioje srityje Alytaus rajono savivaldybė taip pat turi geriausią rezultatą, jos indeksas – 0,42, Druskininkai – 0,41, Varėnos rajonas – 0,38, Alytaus miestas – 0,33, Lazdijai – 0,32.

Deja, visos Alytaus apskrities savivaldybės nepasižymi gyventojų verslumo ir verslo konkurencingumo rodikliais, šios srities indeksas Lazdijuose – tik 0,04, Varėnoje – 0,07, Alytaus rajone – 0,13, Alytaus mieste – 0,19, Druskininkuose – 0,27.

Gyvenimo kokybės indekse, be šių sričių, taip pat susumuoti sveikatos ir švietimo paslaugų bei viešosios infrastruktūros, aplinkos kokybės, gyventojų saugumo ir kiti rodikliai. Neseniai paskelbtoje ataskaitoje nurodomas bendrasis išvestinis Alytaus rajono GKI – 0,535.

Savivaldybių GKI pagrindu pasirinktas gyvenimo kokybės modelis ir indeksas, kuris buvo taikytas atliekant ES struktūrinės paramos poveikio vertinimą gyvenimo kokybei, socialinės atskirties ir skurdo mažinimui Lietuvoje. Gyvenimo kokybė šiame modelyje buvo siejama su galimybėmis užsitikrinti pakankamą materialinės gerovės lygį, kurį apibrėžia su darbu ir užimtumu siejamos pajamos bei apsirūpinimas būstu.

Didžiausiu gyvenimo kokybės indeksu įvertintas Vilnius, po jo – Kaunas, Klaipėda, Neringa, Kauno rajonas. Prasčiausią indeksą gavo Kalvarija, Šalčininkai, Lazdijai, Zarasai, Ignalina.

Alytaus rajono savivaldybės ir „LietuvosFinansai.lt“ informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą