Užkirsti kelią eksperimentams

Tyrimai rodo, kad psichoaktyviomis medžiagomis eksperimentuoti pradedama vis jaunesniame amžiuje, neretai taip sprendžiamos įvairios jaunuolių psichologinės problemos, traumos ar išgyvenimai, kartais tokiu būdu bandoma pamiršti skaudžias patirtis, eksperimentų priežastimi tampa ir paaugliškas smalsumas, noras viską išbandyti, patirti.

Kad alkoholinių gėrimų vartojimo problema aktuali ne tik tarp vyresnių, bet ir tarp mokyklinio amžiaus asmenų patvirtina ir 2020 metais visoje Lietuvoje atliktas mokyklinio (penktų, septintų ir devintų klasių) amžiaus vaikų gyvensenos tyrimas. Jis atskleidė, kad 22 proc. visos Lietuvos ir 28 proc. Alytaus rajono moksleivių bent kartą per paskutinius 12 mėnesių vartojo alkoholinius gėrimus. Psichoaktyviąsias medžiagas, tokias kaip kanapės ir jų produktus („žolė“, marihuana, hašišas) bent kartą gyvenime prisipažino vartoję beveik 7 proc. šio amžiaus vaikų.

Psichoaktyvios medžiagos pavojingos nepilnamečiams, nes jie nei fiziškai, nei psichologiškai nėra subrendę, todėl yra lengviau pažeidžiami. Ankstyvas psichoaktyviųjų medžiagų vartojimas kelia grėsmę, kad vėliau asmuo pradės jomis piktnaudžiauti. Psichoaktyviosios medžiagos fiziologiškai keičia smegenis ir tai gali sukelti priklausomybę nuo šių medžiagų vartojimo bei kitas rimtas problemas.

Ypatingai dėmesingi turėtų būti ir artimieji, kurie pastebėję pirmuosius eksperimentavimo ženklus, turėtų užkirsti tam kelią. Pirmaisiais pavojaus signalais gali tapti pakitęs paauglio elgesys: sutrikęs miego režimas, agresyvesnis negu įprasta elgesys, pasikeitę valgymo įpročiai ar sumažėjęs rūpinimasis savo išvaizda. Taip pat apie eksperimentavimą psichoaktyviosiomis medžiagomis išduoda ir fiziologiniai kūno pokyčiai – išsiplėtę akių vyzdžiai, padidėjęs prakaitavimas, staiga atsiradę nevalingi žandikaulio judesiai ar drebulys, nervingumas primenantis paranoją, jeigu eksperimentuojama alkoholiu – sutrikusi koordinacija, nerišli kalba ir alkoholio kvapas. Tėvai turėtų nepamiršti, kad naujų psichoaktyvių medžiagų vartojimo formos – žaismingos ir spalvotos, todėl dažnai galima net nesuprasti, jog tai psichoaktyvios medžiagos, kurios gali būti pardavinėjamos kaip guminukai, milteliai, kristalai, žoliniai mišiniai, pleistrai, kapsulės, skystis, lapeliai, tabletės ar netgi nosies purškalai.

Pokalbiai, konsultacijos, palaikymas – pagrindiniai ginklai kovojant su psichoaktyvių medžiagų vartojimo problema, todėl siekiama ugdyti kritinį jaunų žmonių mąstymą, stiprinti motyvaciją, skatinti atsisakyti psichoaktyvių medžiagų vartojimo bei padėti suprasti tikrąją eksperimentų su psichoaktyviosiomis medžiagomis „kainą“. Viena iš priemonių – ankstyvosios intervencijos programa, kurią vykdo Alytaus rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuras. Programos tikslas – motyvuoti 14 – 21 metų jaunuolius atsisakyti šių medžiagų vartojimo, kol dar nėra susiformavusi priklausomybė. Programa nemoralizuojanti, negąsdinanti, nesmerkianti, naudojami tik mokslo ir faktiniais duomenimis pagrįsti, interaktyvūs metodai. Užsiėmimai trunka iki 10 praktinių užsiėmimų – 6-12 asmenų grupėse, kuriose paaugliams sukuriama atvira erdvė būti išklausytiems, suprastiems ir išgirstiems, drauge įgyjant žinių apie psichoaktyviųjų medžiagų daromą poveikį bei žalą.

Užsiregistruoti pačiam arba užregistruoti į programą savo vaiką galima telefonu 8 (31521438), el. paštu info@alytausrajonovsb.lt. Programa – nemokama, informacija – konfidenciali.

Alytaus rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro infromacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą