Alytaus rajono bendruomenėse – kultūros židiniai

Prieš gerą dešimtmetį pradėtos kurti Alytaus rajono bendruomenės tapo kaimų kultūros židiniais, buriančiais gyventojus, kolektyvus, puoselėjančiais tradicijas, organizuojančiais veiklas, edukacijas, renginius ir net įgyvendinančiais išliekamąją vertę kuriančius projektus.

 

Subūrė rajoną garsinantį ansamblį

Įvykdžiusi projektą „Etninių vertybių puoselėjimas Daugų amatų kiemelyje“, asociacija „Daugų kraštas“ šiandien džiaugiasi jo rezultatais – subūrė naują folklorinį ansamblį „Kuparas“, kuris Alytaus rajono vardą garsina visoje šalyje. Kolektyvas, kuriam vadovauja Danutė Zarauskienė, ne tik koncertuoja įvairiose rajono šventėse, bet ir dalyvavo LRT televizijos muzikinėje laidoje „Duokim garo“. Be to, kolektyvas dalyvaus kitąmet vyksiančios lietuvių dainų ir šokių šventės atrankoje. Taip pat projekto metu kolektyvui buvo nupirkti koncertiniai rūbai.

Asociacijos pirmininkė Raimonda Šilalė įvardijo ir daugiau projekto sėkmių – bendruomenės nariai turėjo galimybę lavinti renginių organizavimo įgūdžius, seniūnijos gyventojų bendravimas tapo artimesnis, sumažėjo socialinė atskirtis, įvairios veiklos padėjo žmonėms atskleisti jų kūrybiškumą.

„Projektas sustiprino tautinį, etnokultūrinį sąmoningumą. Į bendruomenę įsitraukė daugiau narių, stiprėjo ir užsimezgė nauji ryšiai su kitų kraštų kaimo bendruomenėmis. Daugiškiai aktyviai įsitraukia į veiklas ir naujus projektus“, – sako asociacijos „Daugų kraštas“ pirmininkė R. Šilalė.

Taip pat, įgyvendindama projektą, bendruomenė sukūrė naują edukacinę programą „Per šventes Dzūkijoj...“, kuri pritraukia kitų miestų gyventojų susipažinti su Daugais ir Dzūkijos kraštu. Edukacijos metu kepamos dzūkiškos grikinės bapkos, kolektyvo „Kuparas“ nariai moko dzūkiškų dainų ir šokių, pasakoja apie papročius.

Pocelonyse – meilės monai

Daugų seniūnijos Pocelonių kaimo bendruomenė taip pat turi kuo pasidžiaugti – jau tradicine tapusia krašto švente „Vasaros vainikas. Meilės monai“.

„Kodėl Meilės monai? Nes juos galėjo išbandyti visi, nusileidę į atgijusį meilės rūsį, užsukę į legendinę mokyklos smuklę ar susigundę ekskursija į Nuodėmių pelkę“, – pasakojo Daugų seniūnijos Pocelonių kaimo bendruomenės asociacijos „Perkūnkalnis“ pirmininkė Aldona Jankauskienė.

Šventėje pristatytos įvairios bendruomenės narių veiklos, vyko koncertas. Už projekto „Tradicinė Pocelonių krašto šventė „Vasaros vainikas“ organizavimas“ lėšas įsigytoje palapinėje renginiams šventės metu bendruomenės narė Nijolė Stakėnienė pristatė perkūnropių kolekciją, mokė pinti iš šieno. Šalia palapinės ant laužo buvo verdama „suneštinė“ arbata, visi vaišinti šventiniu tortu ir užkandžiais.

„Bendruomenės nariai turėjo galimybę pabendrauti, padainuoti senąsias dainas, atgaivinti tradicijas. Žmonės džiaugėsi, galėdami pabūti kartu, susitelkti, pristatyti savo kūrybinius sumanymus, praplėsti kultūrinį akiratį. Nuo kultūros centrų ir teatrų nutolusiuose kaimuose veikiančios bendruomenės išties apjungia gyventojus, įtraukia juos į įvairias veiklas, šventes, mokymus“, – bendruomenių svarba gyventojams neabejoja A. Jankauskienė.

Tradicinės šventės – ir Miroslavo, Vankiškių bendruomenėse

Miroslavo ir Vankiškių kaimo bendruomenės taip pat aktyviai dalyvavo projektinėse veiklose ir organizavo tradicines šventes, kurios sukvietė ne tik seniūnijos ir rajono, bet ir kitų savivaldybių gyventojų.

Asociacija „Vankiškių kaimo bendruomenė“ įgyvendino projektą „Kaimo bendruomenės narių (gyventojų) sutelktis ir tarpusavio pasitikėjimo stiprinimas“. Kartu su projekto partnere Miroslavo Švč. Trejybės parapija, viešosios bibliotekos filialu buvo organizuota tradicinė kaimo diena.

„Bendra malda prie kaimo kryžiaus sukvietė įvairaus amžiaus gyventojų, bibliotekoje vyko paroda, skirta Dainavos (Dzūkijos) kraštui „Kraičio skrynią atvėrus“, popietė prie vaišių stalo „Pabūkime kartu, kaimyne“, skambėjo grupės „Tuoj“ atlikėjų Deivydo ir Romo Navakauskų dainos“, – pasakojo Vankiškių kaimo bendruomenė pirmininkė Rasa Gražulienė.

Visuomeninė organizacija „Miroslavo asociacija“ surengė tradicinę Miroslavo seniūnijos šventę „Širdim tave apkabinsiu“. Pirmininkė Jūratė Matulevičienė džiaugiasi, kad ją organizuoti padėjo ne tik bendruomenės nariai, bet ir gyventojai, kitos seniūnijos bendruomenės, Kultūros centro, bibliotekos darbuotojai, o į renginį atvyko gausus žiūrovų būrys.

Renginyje koncertavo Alytaus rajono kultūros centro Miroslavo skyriaus meno kolektyvai, Pivašiūnų amatų centro liaudiškos muzikos kapela „Klėtis“, atlikėjas Deividas Bastys, grupė „Bernužėliai“. Šventę vainikavo fejerverkas.

„Šventė „Širdim tave apkabinsiu“ tapo tradicinė ir laukiama. Jau planuojame kitų metų 5-ąjį renginį, kurio metu paminėsime ir gražią Miroslavo sukaktį – 280 metų“, – pasakojo Jūratė Matulevičienė.

 

Alytaus rajono savivaldybės administracijos Komunikacijos skyriaus informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą