„Regitra“ perspėja klientus – jei taip pasielgsite, apie jus bus nedelsiant pranešta policijai

„Regitra“ vis pastebi sukčiavimo atvejų, todėl nuo šiol visi įeinantys į vairavimo teorijos egzaminą bus tikrinami metalo detektoriumi. Nesilaikant taisyklių ir bandant sukčiauti, teorijos egzaminas bus atidėtas. Kodėl teko imtis tokių priemonių „Žinių radijo“ laidoje „Ryto Espresso“ papasakojo įmonės korupcijos prevencijos pareigūnas Edmundas Bogavičius. 

Sprendimą prieš egzaminus žmones tikrinti metalo detektoriais padiktavo ne itin malonios tendencijos. Per keletą metų užfiktuotos kelios dešimtys sukčiavimo atvejų. „Per pastaruosius trejetą metų pastebime, kad dalis klientų, kurie atvyksta į teorijos egzaminus, su savimi turi draudžiamą ryšio priėmimo ir perdavimo įrangą, vaizdo kamerą, mobiliojo ryšio priemonę, ausinuką ausyje ir su trečiųjų asmenų pagalba stengiasi išlaikyti egzaminą. Mūsų tikslas yra, kad asmenys tikrai įgytų tiek teorines žinias, tiek praktinius vairavimo įgūdžius ir saugiai dalyvauti eisme, todėl stengiamės, kad būtų apribotos galimybės sukčiauti. Per pastaruosius trejus metus identifikavome 46 asmenis, kurie bandė laikyti egzaminus su draudžiamos įrangos pagalba, o netgi 22 asmenys buvo atsiuntę kitą asmenį, kad išlaikytų teorijos egzaminą. 

Imamės priemonių, jog mūsų darbuotojams būtų lengviau identifikuoti įtartinus atvejus, kad būtų galima paprašyti parodyti rūbus, ar po jais nėra paslėpti draudžiami prietaisiai ir dėl to įdiegėme papildomą priemonę – naudoti metalo detektorių klientų patikrinimui“, – sako E.Bogavičius. „Regitros“ padaliniuose įrengtose spintelėse reikės palikti visus su egzamino laikymu nesusijusius daiktus ir rūbus. „Visiems klientams rengiantis teorijos egzaminui rekomenduojame mokytis ir semtis žinių, kurių reikia tam, kad išlaikytų egzaminą. Visus brangesnius daiktus rekomenduojame palikti namuose, jų nesinešti į egzaminą, nes jo metu reikalingas tik asmens tapatybę įrodantis dokumentas, daugiau jokių papildomų daiktų į teorijos klasę nereikia. Atvykus į egzaminavimo centrą, viršutinius rūbus – striukes, paltus, kepures, šalikus ar skareles – kviečiame palikti spintelėse. Aišku, jeigu dėl estetinių, medicininių ar religinių priežasčių reikia naudoti galvos apdangalus, tai bus pagrįsta priežastis jį turėti su savim. Kitais atvejais – mūsų darbuotojai paprašys juos pasidėti. 

Į spinteles taip pat rekomenduojame pasidėti mobiliuosius, telefonus, laikrodžius, raktus, pinigines, nes jie tikrai yra nereikalingi. Sprendžiant teorijos testą nereikia su savimi turėti papildomų didesnių papuošalų, kurie gali kelti įtarimą mūsų darbuotojams“, – pasakoja E.Bogavičius. Nepaisant to, sukčiai gali pradėti apsimetinėti ir meluoti, kad galvos apdangalas jiems yra reikalingas dėl religinių priežasčių. „Yra nelengva atpažinti šitą situaciją, tačiau mes tikrai neturime pagrindo diskriminuoti asmenų dėl jų religinių įsitikinimų. Mes suprantame, kad jeigu žmogui yra svarbu dėvėti galvos apdangalą, tai mūsų darbuotojai nesistengia pažeisti to asmens teisių. Yra patikrinimas ir prieš egzaminą, ir egzamino metu yra stebimas klientų elgesys, jeigu tai sukels įtarimų, natūralu, kad bus paprašyta parodyti, ar nėra įtartinų daiktų“, – tikina „Regitros“ korupcijos prevencijos pareigūnas. Atvykus į egzaminą su akiniais jie taip pat gali būti patikrinti, kad juose nebūtų įrengta filmavimo kamera. „Įprastai akiniai nešiojami regėjimo korekcijai, tai tiems, kurie turi regėjimo problemų, nereikia baimintis, tačiau yra naudojami akiniai su vaizdo kameromis, jos filmuoja vaizdą, kuris rodomas kompiuterio ekrane ir įrašinėja egzamino klausimus. Taip pat šitos kameros gali būti naudojamos transliuoti vaizdą tam, kad atsakymus pasakinėjantis trečiasis asmuo matytų vaizdą. Akiniai yra specifiniai, kitokio pobūdžio ir mūsų darbuotojai yra mokomi, kaip juos atpažinti“, – sako E.Bogavičius. Jeigu asmuo atsisakys būti patikrinamas metalo detektoriumi arba patikros metu pas jį bus rasta neleistinų daiktų, durys į egzaminą jam bus užvertos, o sukčiavimo atveju ir perduotas policijai. „Kviečiame elgtis sąžiningai ir susikaupti, o daiktus palikti spintelėse. Vis dėlto, jeigu asmuo atsisako būti patikrintas, jam nebus leista laikyti egzamino. Jeigu patikrinimo metu bus aptikta draudžiamų daiktų, kurie skirti tam, kad būtų sukčiaujama, nedelsiant bus pranešama policijai, kuri priima atitinkamus sprendimus. „Regitra“ tokiems asmenims, kurie bando sukčiauti su įranga ar į egzaminus atsiunčia kitus asmenis, uždeda apribojimą, kad metus asmuo negalės registruotis į egzaminus“, – perspėja E.Bogavičius. Pašnekovas priduria, kad po metų nusižengus pakartotinai, vėl metus nebūtų galima laikyti egzamino, tačiau įmonė kartu su policija Vidaus reikalų ministerijai pateikė siūlymą, kad sukčiai būtų baudžiami ir piniginėmis baudomis. Be to, jis praneša, kad praktikos egzaminuose papildomų apribojimų neatsirado, ten kruopščiai tikrinama tik asmens tapatybė, kad į egzaminą būtų atvykęs tikrai tas žmogus, kuris į jį užsiregistravo. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą