Žmonių su negalia užimtumui – idėjos iš kūrybinių Dizaino mąstysenos dirbtuvių


Savivaldybės atstovai ir aktyvūs piliečiai dvi dienas rinkosi į kūrybines Dizaino mąstysenos dirbtuves Alytaus miesto savivaldybėje. Jų metu buvo ieškoma inovatyvių sprendimų ir alternatyvų žmonių, turinčių negalią, ekonominiam užimtumui.
Atsakingos grupės parengė priemonių planus, kurie jungia tiek savivaldos, tiek pilietinės visuomenės turimus išteklius ir praktinį sprendimų įgyvendinimą. Pasiūlyti du prototipai, kurie leistų integruoti neįgaliuosius į socialinį gyvenimą.
Pirmasis prototipas – asmeninio asistento tinklas. Tikslas – padėti neįgaliajam integruotis į gyvenimą ir kad jis kuo daugiau galėtų daryti pats. Šio asistentų tinklo poreikis pradžioje siektų 200 žmonių. Būtų sukurtas asistentų tinklo portalas, jame asistentai prisistatytų ir pateiktų savo pomėgius, veiklą, patirtį ir kuo gali būti naudingi, o paslaugos gavėjas galėtų laisvanoriškai rinktis, kuris asistentas jam labiausiai galėtų pagelbėti numatytoje veikloje. Būtų skatinama, kad asmenys, turintys negalią, taip pat galėtų padėti ir kitiems negalią turintiems asmenims. Tokiu būdu neįgalieji būtų įdarbinti. Būsimiems asistentams būtų rengiami mokymai. Numatoma, kad šio projekto pusė sumos galėtų finansuoti savivaldybė ar valstybė, o kitą pusę – paslaugų gavėjas.
Antrajame prototipe numatyta maksimaliai išnaudoti neįgaliųjų dirbtuvėles Dailiųjų amatų mokykloje. Siekiama, kad vaikai su negalia galėtų įgyvendinti įgytą kompetenciją bei gebėtų teikti tam tikras paslaugas. Tai gali būti dovanų pakavimas, keramikos dirbinių kūryba ir gamyba, fotografavimas ir kita. Papildoma nauda – galimybė užsidirbti, integruotis aplinkoje bei lavinti finansinį raštingumą. Dirbtuvėles suteikus amatininkui, su juo būtų sudaroma sutartis, jį įpareigojanti įdarbinti penkis neįgaliuosius, kurie dirbtų pasirinktu laiku ir padėtų įgyvendinti įvairias idėjas. Dirbtuvėlėse galėtų veikti ir parduotuvė, joje būtų galima įsigyti įvairiausių gaminių, vykdomos edukacines programos.
„Alytuje socialinės problemos sėkmingai sprendžiamos, neįgaliuosius įtraukiant į socialinį gyvenimą ir tokiu būdu mažinant atskirtį. Neįgaliųjų kepyklėlė – puikus, bet ne vienintelis pavyzdys. Tikimės, kad bus įvykdytos ir šiandien aptartos naujos priemonės“, – teigia Alytaus miesto savivaldybės vicemerė Valė Gibienė.
Alytaus miesto savivaldybės iniciatyvos garsėja ir kaip pavyzdys pateikiamos visoje Lietuvoje. Kortelę, panašią į „Alytus – viena šeima“ ketinama platinti visose savivaldybėse, o praeitais metais atidarytas senelių darželis neseniai apdovanotas nacionaliniuose lygybės ir įvairovės apdovanojimuose. Naujausios socialinės iniciatyvos – kortelė „Alytaus senjoras“ bei gausių šeimų festivalis, startavę pernai, iš karto sulaukė dideles sėkmės.

Alytaus miesto savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą