Nuotraukos autorius: 123rf iliustr.

Duomenys iš Kinijos pirčių neramina: vasara gali nesustabdyti koronavirus

Nedidelis koronaviruso protrūkis Kinijos pirčių komplekse leidžia manyti, kad virusas, sukeliantis kvėpavimo takų ligą COVID-19, gali plisti ir sukelti infekciją ir šiltoje bei drėgnoje aplinkoje – kas teikia galimą „epidemiologinę užuominą“ apie pandemijos eigą, rašo „IFL Science“. Ankstesni tyrimai rodė, kad aukštos temperatūros ir drėgmės aplinkoje viruso plitimo greitis smarkiai susilpnėja. Tačiau remiantis šio atvejo tyrimo rezultatais, SARS-CoV-2 perdavimas neparodė jokių silpnėjimo požymių šiltomis ir drėgnomis sąlygomis“, – JAMA rašo mokslininkų komanda. SARS-Cov-2 yra artimai susijęs su sunkiu ūminiu kvėpavimo sindromu (SARS) ir Viduriniųjų Rytų kvėpavimo sindromu (MERS) – nors žinoma, kad SARS-CoV-2 perdavimo dažnis yra didesnis nei kitų koronavirusų. SARS-CoV-2 plinta per lašelius iš kvėpavimo takų – ir fiziškai kontaktuojant. Paprastai inkubacinis periodas trunka nuo trijų iki septynių dienų, nors užsikrėtę asmenys gali būti besimptomiai iki dviejų savaičių. Ankstesni tyrimai parodė, kad šiluma ir drėgmė gali paveikti panašius virusus – nors ekspertai įspėja, kad dar per anksti daryti išvadas, kaip aukštesnė temperatūra gali paveikti SARS-CoV-2.

Paprastai, esant aukštesnei temperatūrai ir didesnei drėgmei, koronavirusai išgyvena trumpiau nei vėsesnėje ar sausesnėje aplinkoje. Tačiau šiuo metu neturime tiesioginių duomenų apie šį virusą, taip pat neturime tiesioginių duomenų apie temperatūros pagrindu nustatytą inaktyvacijos ribą“, – teigia JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC). Norėdami nustatyti ar šiluma gali paveikti SARS-CoV-2, Kinijos mokslininkai stebėjo devynis vyrus nuo 24 iki 50 metų, kurie po apsilankymo pirčių komplekse užsikrėtė COVID-19. Aštuoni asmenys, apsilankę ar dirbę pirtyje Huaiano mieste, esančiame maždaug už 700 kilometrų į šiaurės rytus nuo Uhano, užsikrėtė COVID-19 praėjus kelioms dienoms po to, kai centre apsilankė žmogus, jau sirgęs šia liga. 300 kvadratinių metrų pirčių komplekse yra baseinas, dušai ir sauna, kurie vartotojams yra bendri. Objekto teritorijoje temperatūra siekia nuo 25 iki 41 laipsnių Celsijaus, o drėgmė – apie 60 proc.

Ligoninės duomenys atskleidžia, kad į pirtis infekciją užnešęs vyras buvo nuvykęs į Uhaną – prieš apsilankydamas pirties centre sausio 18 d. Kitą dieną jam išsivystė karščiavimas ir per savaitę buvo diagnozuota COVID-19. Septyni kiti pacientai naudojosi tuo pačiu dušu, pirtimi ir plaukiojo baseine tame pačiame komplekse sausio 18 – ir per 6-9 dienas po apsilankymo jiems pasireiškė tokie simptomai kaip karščiavimas, kosulys, galvos skausmas ir krūtinės užgulimas. Devintasis asmuo buvo pirties darbuotojas ir jam liga pasireiškė sausio 30-ąją – 11 dienų po to, kai pirmas pacientas apsilankė pirtyje. Vis dėlto svarbu pažymėti, kad išvados pateikiamos šio atvejo analizėje nėra tas pats, kas recenzuotas tyrimas. Tokių atvejų tyrimus lydi įvairūs apribojimai – nes tokie tyrimai dažniausiai grindžiami stebėjimo duomenimis ir juos gali būti sunku pakartoti, o išvados nebūtinai pritaikomos platesnei populiacijai, rašo „IFL Science“.

lrytas.lt informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą