Koronavirusas koreguoja ugdymo procesą: su kokiais iššūkiais teks susidurti?

Netrukus Rugsėjo 1-osios skambutis į klases sukvies beveik septynis tūkstančius Alytaus miesto mokinių, o  į lopšelius-darželius ir mokyklas-darželius, lydimi tėvelių, atkeliaus kiek daugiau nei du tūkstančiai septyni šimtai vaikų.

„Mokslo metų laukiame ir su džiaugsmu, ir su tam tikru atsargumu. Kokių ugdymo proceso korekcijų prireiks efektyviam koronaviruso infekcijos valdymui? Klausimai kyla visai švietimo bendruomenei – pedagogams, tėvams, mokiniams, įstaigų vadovams ir administracijai. Kai kurie atsakymai – jau šiame straipsnyje, tačiau naujų iššūkių dar kils visiems“, – sakė Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja Jurgita Šukevičienė.

Mažėja ugdymo procesą vykdančių švietimo įstaigų skaičius

Likvidavus Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklą, Alytuje šiemet sumažėjo ugdymo procesą vykdančių švietimo įstaigų skaičius. Naujuosius mokslo metus pradeda 33 biudžetinės ir viešosios įstaigos (pernai jų buvo 34). Penkių švietimo įstaigų vadovai joms vadovaus laikinai,  keturių švietimo įstaigų vadovų pareigoms užimti jau yra paskelbti konkursai, vienai – Alytaus Likiškėlių progimnazijai nuo rugsėjo 1-osios vadovauti pradės iki šiol Alytaus suaugusiųjų ir jaunimo mokyklos direktoriaus pareigas ėjęs Gintautas Draugelis.

Lopšelius-darželius lankys daugiau vaikų

Šiais mokslo metais Alytaus miesto lopšelius-darželius lankys daugiau vaikų nei praėjusiais. Siekiant patenkinti visų tėvelių, norinčių į lopšelius-darželius leisti savo mažylius, prašymus, šiose įtaigose įsteigtos 7 papildomos grupės. Esant poreikiui, veiks ir papildoma, taip vadinama rezervinė darželinukų grupė. 

Augantis lopšelius-darželius ir mokyklas lankysiančių vaikų skaičius džiugina, tačiau švietimo bendruomenę kiek neramina ugdymo procesą koreguojanti koronaviruso infekcija, kuri mokyklų  vadovus ir pedagogus verčia sukti galvą, kaip nuo rugsėjo 1-osios tinkamai ir saugiai organizuoti ugdymo procesą.

Kaip minėsime Rugsėjo 1-ąją?

Su pasiruošimu naujiesiems mokslo metams susiję klausimai šiandien aptarti nuotoliniu būdu vykusio Alytaus miesto savivaldybės švietimo ir sporto biudžetinių ir viešųjų įstaigų direktorių bei Švietimo ir sporto skyriaus darbuotojų pasitarimo metu. 

„Ruošdamiesi rugsėjo 1-ąjai vadovaujamės Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijomis, tariamės ir konsultuojamės“, - bendru darbu su švietimo bendruomene džiaugiasi mero pavaduotoja  J. Šukevičienė.

Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, atsižvelgdamas į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijas, švietimo įstaigų vadovams siūlė atsisakyti masinių Rugsėjo 1-osios  šventės renginių. Jeigu šventėje tuo pačiu metu dalyvaus kelios klasės, anot skyriaus vedėjo, joms  turėtų būti numatytos atskiros erdvės, kuriose jos galėtų susiburti. 

Siūloma atsisakyti tradicijos, kai abiturientai į mokyklą palydi pirmos klasės mokinius. Atkreipiame dėmesį į tai, kad  šventėje negali dalyvauti karščiuojantys asmenys, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų, kitų užkrečiamųjų ligų požymių. Svarbu, kad tiek Mokslo ir žinių dienai paminėti skirtos šventės, tiek ir pamokų metu būtų laikomasi saugaus atstumo. Atsižvelgiant į Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijas, šventės dalyviai turėtų laikytis 1 m atstumo atviroje erdvėje ir 2 m atstumo uždarose patalpose. Jei tai neįmanoma, vyresni nei 6 metų mokiniai, mokytojai, mokinių tėvai turėtų dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugos priemones: veido kaukes, respiratorius ar kt.

Pirmąsias mokslo metų pamokas patariama organizuoti atviroje erdvėje: mokyklos kieme, lauko klasėje, stadione ir pan., jei leis oro sąlygos. Jeigu prognozuojamas lietus, reikėtų iš anksto numatyti patalpas, kuriose galėtų susirinkti atskiros klasės.

Jei pirmojoje pamokoje dalyvaus mokinių tėvai, jie turėtų dėvėti veido kaukes ar kitas priemones.

Per pirmąsias pamokas siūloma aptarti mokyklos taisykles, kurios šiemet bus kitokios dėl epidemiologinės situacijos, asmens higienos, fizinio atstumo laikymosi svarbą.

Kaip organizuosime ugdymo procesą? 

Moksleiviams pamokų metu nebus privaloma dėvėti nosį ir burną dengiančių apsaugos priemonių, bet tai gali būti rekomenduojama tarp pamokų, jeigu mokykloje nėra galimybės atskirti moksleivių srautų. Mokytojai pamokų metu galės dirbti be apsaugos priemonių, jeigu išlaikys dviejų metrų atstumą iki vaikų, tačiau jeigu tokios galimybės nėra ar jie norės prieiti arčiau, turės dėvėti apsaugos priemones.

Vienas svarbiausių uždavinių mokymo įstaigoms – srautų valdymas, kad kiekviena klasė turėtų savo patalpas. Jo sprendimas Alytaus miesto švietimo įstaigose – skirtingas. Vienos Alytaus miesto švietimo įstaigos pamokų laiko planuoja nekeisti, kitos – pamokas ketina pradėti skirtingu laiku, pvz.,  vienoms klasėms nuo 8 val. kitoms – nuo 8.30 val. Tose švietimo įstaigose, kuriose pamokų laikas skirsis, neskambės skambučiai – pamokų laiką kontroliuos pedagogai.

Kitaip bus organizuojamas ir mokinių maitinimas. Tiesa, vaikai nebus maitinami klasėse, kaip tai rekomenduoja Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Alytaus miesto mokiniai pietaus mokyklų valgyklose, tačiau pietaujančiųjų srautas bus reguliuojamas. Štai Alytaus Senamiesčio pradinėje mokykloje pirmiausiai pietus valgykloje valgys pirmokai. Jiems papietavus valgyklos patalpos bus valomos ir dezinfekuojamos, po to pietauti bus kviečiami antrokai ir t.t.

Alytaus miesto lopšeliuose-darželiuose ir darželiuose-mokyklose kaip ir anksčiau, taip ir dabar  veiks pailgintos dienos grupės,  esant poreikiui, veiks budinčios grupės, į kurias savo vaikus paprastai atveda anksti darbą pradedantys ar vėlai jį baigiantys tėvai. Tiesa, jose bus vykdoma tik vaikų priežiūra.

„Atsižvelgdami į situaciją išmintingai ir lanksčiai reaguodami į kylančius iššūkius, tvirtai ženkime į naujuosius mokslo metus, kurie šįkart dėl koronaviruso infekcijos bus kiek kitokie. Ir svarbiausia – būkime sveiki!“ – to visai Alytaus miesto švietimo bendruomenei linki Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotoja J. Šukevičienė.

Ams, Komunikacijos skyriaus informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą