Geriamojo vandens fontanėliai-gertuvės Alytaus mokyklose

Alytiškiai ir miesto svečiai jau spėjo priprasti prie bendrovės „Dzūkijos vandenys“ įrengtų geriamojo vandens fontanėlių labiausiai lankomose miesto vietose. Fontanėliai yra tokie populiarūs, kad jų netgi pasigendama dar ir kitose miesto erdvėse. 

Miestui šauniai priėmus fontanėlių idėją, „Dzūkijos vandenys“ sumanė ją išplėtoti – vandenį iš čiaupo paskatinti vartoti miesto moksleivius. Per vasarą, kol mokyklos buvo tuščios, bendrovė geriamojo vandens fontanėlius-gertuves įrengė beveik visose miesto mokyklose. Ir net ne po vieną, kad didesnėse mokyklose netrukdomai vienu metu galėtų atsigaivinti daugiau moksleivių.

Pirmadienį Alytaus Jotvingių gimnazijoje miesto vadovams bendrovė pristatė dvi mokykloje įrengtas gertuves.  

Gimnazijos direktorius Donatas Vasiliauskas teigė, kad viena pagrindinių mokyklos krypčių – dėmesys ekologijai, sveikam gyvenimo būdui, gamtai. „Kuomet Dzūkijos vandenys paskelbė šią iniciatyvą, mes ko gero buvome pirmieji, kurie pageidavome, jas įrengti pas mus, kadangi tikrai palaikome sveiką gyvenimo būdą. Labai džiaugiamės, kad Alytuje yra sveikas, geras  ir tinkamas vartoti vanduo. Aš esu už tai, kad mokiniai naudotų daugkartines gertuves ir kuo mažiau būtų leidžiami pinigai, bei teršiama gamta perkant plastikinius butelius“,– kalbėjo direktorius. 

Miesto meras džiaugėsi, kad vyksta plėtra, kad jaunimas galbūt mažiau išgers saldžiųjų gėrimų ir bus sveikesni. 

Šiuo metu iš viso miesto mokyklose yra įrengta 19 fontanėlių-gertuvių, dar 9 įrenginėjamos arba bus įrengtos artimiausiu metu. Vienas toks įrenginys kainuoja apie 600 Eur. 

Fontanėliai žaismingai apipavidalinti bendrovės „Dzūkijos vandenys“ vykdytų moksleivių konkursų dalyvių darbeliais. Planuojama, kad ateityje organizuojant konkursus konkrečios mokyklos moksleivių geriausi darbeliai puikuosis prie tos mokyklos geriamojo vandens fontanėlių, tarsi mini paroda. Tuo pasirūpins „Dzūkijos vandenys“. 

Iš pastatytų stacionarių fontanėlių-gertuvių galima prisipilti vandens į savo nešiojamą gertuvę ar kitą daugkartinę tarą arba iš fontanėlio atsigerti tiesiog vietoje. Taip pat bendrovė ateityje planuoja dalinti ir spalvotas gertuves.

„Pagrindinis fontanėlių-gertuvių įrengimo mokyklose tikslas – skatinti gerti tyrą Alytaus vandenį, nenaudoti vienkartinės plastikinės taros, o pasirinkti daugkartines gertuves“, – sako bendrovės direktorius Jurijus Červiakovskis.

Pasak „Dzūkijos vandenų“ atstovo: „Malonu žinoti, kad po atostogų grįžę miesto vaikai ras savo mokyklose šią mūsų dovaną ir turės galimybę patogiai prisipilti vandens, ar tiesiog stabtelėję jo atsigerti. Tikimės, kad sumažės masiškai perkamų ir išmetamų plastiko buteliukų. Tuo labiau, kad iš požeminių gręžinių tiekiamas „Dzūkijos vandenų“ vanduo yra kokybiškas ir švarus, jo kokybė nuolat tikrinama, todėl tokį vandenį gerti ir saugu, ir sveika. Labai nedaug pasaulio šalių turi prabangą gerti tokį gerą vandenį“.

Naujosios gertuvės patogiai išdėstytos kartu su mokyklų vadovais suderintose mokyklų erdvių vietose. Bendrovė „Dzūkijos vandenys“ tikisi, kad moksleiviai ir visa mokyklų bendruomenė tinkamai įvertins šią dovaną ir vartos vandenį atsakingai, ypač šiuo sudėtingu laikotarpiu, saugantis įvairių virusų plitimo: netaškys vandens, nenaudos fontanėlių vandens rankų plovimui, nelies čiaupų rankomis, vandeniui prisipilti naudos tik švarias talpas.

„Dzūkijos vandenys“ turi ir daugiau planų, kaip miesto gyventojams sudaryti patogias sąlygas atsigaivinti geriamuoju vandeniu miesto vietose, kur toks poreikis yra didžiausias – planuojama tokias gertuves įrengti miesto ligoninėje, poliklinikoje, kai kuriuose mokymo centruose.

Ams informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą