Mokykloms besirengiant grąžinti mokinius į kontaktinį ugdymą, atsakyta į pagrindinius klausimus dėl testavimo ir ugdymo organizavimo

Beveik pusei savivaldybių pareiškus norą grąžinti mokinius į klases, šiandien Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos, Sveikatos apsaugos ministerijos, Vilniaus miesto savivaldybės darbuotojai nuotoliniame susitikime su savivaldybių ir mokyklų atstovais aptarė pagrindinius klausimus, kokie žingsniai būtini atliekant kaupinių ėminius, testuojant mokyklų bendruomenes, organizuojant ugdymą.

Jeigu norima mokytis įprastiniu būdu, visų pirma, reikės atlikti mokinių šeimų kaupinių tyrimus. Gali būti prašoma, kad testus atliktų ir visų mokyklos darbuotojų šeimos. Būtinas atskiras kiekvieno pilnamečio šeimos nario sutikimas dėl testavimo. Tėvai taip pat turi pateikti prašymą, kad jų vaikas nori grįžti į kontaktinį ugdymą. Parengtas pavyzdines tėvų sutikimo ir prašymo formas galima rasti Vilniaus savivaldybės Visuomenės sveikatos biuro interneto svetainėje, jomis leidžiama naudotis ir kitų savivaldybių mokykloms.

Jeigu vienas iš tėvų atsisako testuotis arba tėvai nenori, kad būtų imamams mėginys kūdikiui, to mokinio namų ūkio kaupinys vis tiek bus galiojantis, atlikęs testavimą sveikatos priežiūros specialistas sąrašuose padarys atitinkamą įrašą, ir vaikas vis tiek galės sugrįžti į mokyklą.

Kaupinių tyrimą gali imti tik sveikatos priežiūros specialistas. Jie imami arba mobiliuosiuose punktuose, arba, jeigu savivaldybė tokių neturi, kitoje paskirtoje vietoje. Šeimoms, kurios neturi galimybės atvykti iki kaupinių tyrimo vietos, savivaldybė organizuoja pavėžėjimą.

Kaip sudaryti testuojamųjų sąrašus, sužymėti laiko juostą, kaip saugiai perduoti duomenis, - visą nuoseklų procesą galima rasti Vilniaus savivaldybės sveikatos biuro interneto svetainėje. Vilniaus savivaldybė, bandomąjį kontaktinį mokymą pradėjusi prieš kelias savaites, yra parengusi saugaus grįžimo modelį ir dalijasi patirtimi su kitomis. 

Tėvai ištiriami tik pirmuoju etapu imant kaupinius. Antru etapu testuojami tik mokiniai ir mokyklos darbuotojai. Profilaktinis testavimas atliekamas kas 4-7 dienas. Tiems, kas jau persirgo, nereikia testuotis 90 dienų. Taip pat nereikia testuotis tiems, kurių serologinis tyrimas yra teigiamas, ir kurie yra paskiepyti vakcina. Testavimas nemokamas, išlaidos dengiamos valstybės lėšomis.

Jeigu asmuo po mėginių ištyrimo gavo sms žinutę, jog jo testas teigiamas, jis turi skubiai registruotis standartiniam PGR tyrimui. Jei gaunamas teigiamas atsakymas, jam galioja saviizoliacijos taisyklės. Dėl papildomo PGR tyrimo ir saviizoliacijos, jeigu jo ėminys rodys užkratą, asmuo sutinka ir pasirašo minėtoje sutikimo formoje.

Nustačius, kad, pavyzdžiui, iš klasės vieno vaiko testas teigiamas, izoliuojama visa klasė.

Grįžus į kontaktinį ugdymą labai svarbu laikytis operacijų vadovo nustatytų sveikatos saugos reikalavimų: mokykloje parengti atskirus įėjimus, išėjimus, kaip galima vengti skirtingų klasių maišymosi, dėvėti kaukes ir pan. Kaukių nereikia dėvėti pradinukams, bet vyresni vaikai, pvz., trečiokai ir ketvirtokai, su tėvų sutikimu jas gali dėvėti. Jeigu mokykloje organizuojama pailginta grupė ar popamokinė veikla, ji gali būti organizuojama tik klasių principu. Jeigu vaikai maitinami valgykloje, būtina sudaryti atskirus valgymo grafikus, kad nesimaišytų skirtingos klasės, tokiu pačiu principu organizuoti pertraukas, priminti vaikams apie higienos sąlygų laikymąsi ir pan.

smm.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą