Nuotraukos autorius: 123rf.com

Suskaičiavusi, kiek tėvams kainuoja pailginti mokslo metai, mama pakraupo

Aš esu dviejų mokyklinio amžiaus vaikų mama ir turiu prisipažinti – mokslo metų pailginimas kelia man tikrą siutą. Auginu du berniukus ir jei kam nors kils noras paverkšlenti, esą auginu lepūnėlius, siūlau nesivarginti. Išsyk sudėliosiu visus taškus. Gyvename mažame miestelyje, turime nuosavą namą. Vaikai judrūs, praleidžia daug laiko gryname ore. Abu lanko sporto būrelius, turi ir kitos aktyvios veiklos. Negyvena palinkę prie kompiuterio.

Kelionės po kelionių

Ar jie skundžiasi, kad mokykloje karšta? Taip, skundžiasi, ir jokio išlepimo aš čia nematau. Mokykloje tikrai karšta. Bet ne karštis mane labiausiai erzina. Yra kur kas rimtesnė priežastis. Paskaičiavau, kad nuo gegužės pradžios iki birželio 21 d. mano sūnūs vyko į penkias mokyklos organizuotas edukacines išvykas. Vaikai yra pametinukai, leisdavau juos vykti kartu. Dviese visada smagiau, be to, grįžus galima pasidalinti įspūdžiais. Esu pripratusi kruopščiai planuoti šeimos biudžetą. Atsisėdau, suskaičiavau, kiek mūsų šeimai kainavo sūnų išvykos... Ir pakraupusi susiėmiau už galvos. Jie nešė pinigus išvykoms ne vienu metu, tai net nesusimąsčiau, kokia suma išties prikapsėjo. Pažintinės išvykos į Vilnių, Anykščius, Druskininkus ir Šiaulius dviem vaikams jau kainavo virš 200 eurų. Čia neskaičiuojant tų pinigų, kuriuos įdedu į kelionę. Juk vaikams norisi nusipirkti ledų, be to, ne visų objektų lankymas būna įskaičiuotas į kelionės kainą.

Dar laukia dviejų dienų išvyka į Kuršių neriją. Praeitą savaitę buvo renkami pinigai. Šita išvyka kainuos 150 eurų abiem vaikams. Plius pinigai į kelionę. Šiaip būtų kainavusi dar daugiau, bet ačiū mokytojai. Sugebėjo išsiderėti pigesnį variantą. Išteitų kelionė šeimai Jei kils noras pabambėti, kad nesugebu aprūpinti vaikų, tai nebambėkit. Tikrai nesėdžiu rankų sudėjusi, nesėdi ir vyras. Abu dirbame ir uždirbame. Tiesiog paklausykit savo sąžinės ir pridėję ranką prie širdies atsakykit – jums tokia suma atrodo normali? Sudėjus viską, išeis jau virš 500 eurų. Tai yra daugiau nei man reikia išleisti sūnus į mokyklą rugsėjo mėnesį. Tai yra kone dvigubai daugiau nei mano mamos mėnesio pensija. Tai yra daugiau, nei išleistume visa šeima išvažiuodami savaitgaliui (o jeigu į gamtą stovyklauti, tai galėtume vykti ir savaitei ar daugiau). Jei kils noras patarti, kad neleisčiau važiuoti, tai buvo tokių minčių, bet vėlgi. Kas gero, jei vaikų į išvykas neleisiu? Iš visos klasės vasarą ateina į mokyklą vos keli mokiniai. Pamokų jiems nevyks, tik beprasmis veiklos imitavimas. Pavyzdžiui, išvyka pėsčiomis į miestelio parką, kuris seniai išvaikščiotas. Dar yra sėdėjimas įkaitusioje klasėje ir filmų žiūrėjimas per kompiuterį. Aš tikrai neburnosiu ant mokytojų, kurios organizuoja išvykas. Jos paprasčiausiai neturi kitos išeities. Joms iš viršaus "nuleista" pravesti edukacijas netradicinėse erdvėse ir niekas neklausia, kaip jos tai padarys.

Originalus pasiūlymas

Mūsų miestelis nedidelis. Iš lankytinų objektų: parkas, bažnyčia, na, gal dar biblioteka. Kiek galima su mokiniais per karštį minti per tas pačias vietas? Juo labiau, kad viskas seniai žinoma išvaikščiota ir šimtą kartų apkalbėta. Ach, turime gražų mišką. Būtų galima ten nusivesti vaikus, padaryti kokį pikniką. Buvo toks pasiūlymas. Tik viena bėda, miške yra erkių. Todėl mes patys, tėvai, užprotestavome. Mieli valdininkai, žinau jūs tikriausiai manęs neišgirsite. Žinau, kad jums terūpi munduro garbė ir jūs nė už ką nesutiksite atšaukti absurdiško sprendimo prailginti mokslo metus, neįdėję į su tuo susijusių problemų nė cento. Belieka kreiptis į tėvus. Visi vieningai susiorganizuokim kitais metais edukacinę išvyką į Švietimo ir mokslo ministeriją. Kokiai savaitei, pasiedukuoti kondicionierių vėdinamose patalpose. O jus, mieli valdininkai ir pone ministre, maloniai kviečiame į mokyklas. Nors vieną kartą suskaičiuokit, kiek viskas mums kainuoja.

Mama 

Ši subjektyvi autoriaus nuomonė nebūtinai sutampa su redakcijos: už skaitytojo turinį lrytas.lt neatsako.

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą