Per 7000 vaikų šiemet bus maitinami sveikatai palankiais maisto produktais

45 vaikų darželiai šiemet vaikus maitins ekologiškais bei pagal nacionalinės kokybės sistemą pagamintais maisto produktais. Žemės ūkio ministerija birželio mėnesį sulaukė 15 ugdymo įstaigų paraiškų dėl paramos vaikų maitinimui sveikatai palankiais maisto produktais. Šios paraiškos dar turi būti peržiūrėtos ir patvirtintos. Dar 30 darželių paraiškas šiems metams pateikė praėjusių metų pabaigoje. Iš viso šiemet vaikams maitinti pagal šią programą numatyta 1 mln. eurų paramos.

Žemės ūkio ministro patarėjas Daivaras Rybakovas pabrėžia, kad pratinti vaikus nuo mažens sveikai maitintis yra nepaprastai svarbu, nes tai gali lemti ir jų mitybos įpročius ateityje.

„Prie sveikatai palankaus maisto nuo vaikystės pratę žmonės vėliau daugiau dėmesio skiria kokybiškai mitybai, vertina vietinius maisto produktus. Tai svarbu ne tik šalies ekonomikai, bet ir bendruomeniškumo jausmui ugdyti. Savivaldybės, vykdančios viešuosius maisto pirkimus ir perkančios vietinius produktus, ne tik investuoja į vaikų ateitį ir sveikatą, bet ir palaiko regionų gyvybingumą, kaimą ir žemdirbius“, – sako D. Rybakovas.

Iš viso 45 paraiškas pateikusias ugdymo įstaigas lanko 7200 vaikų, o vieno jų maitinimui papildomai skiriama nuo 17 iki 20 eurų paramos per mėnesį. Iš paramos lėšų padengiamas kainų skirtumas, susidarantis vietoje įprastinių maisto produktų vaikų maitinimui naudojant pagal kokybės sistemas pagamintus produktus.

Vaikai turėtų gauti mėsos ir jos produktų, pieno ir jo produktų, kiaušinių, grūdų produktų, duonos bei pyrago gaminių, aliejaus ir riebalų, vaisių ir jų produktų, daržovių ir jų produktų, uogų ir jų produktų, kitų (medaus, žuvies ir kt.) produktų.

Ekologiški ir pagal nacionalinę žemės ūkio ir maisto kokybės sistemą pagaminti maisto produktai turi sudaryti ne mažiau kaip 50 proc. viso vaikų maitinimui skirto maisto kiekio. Tuomet parama vienam vaikui per mėnesį siekia 17 eurų per mėnesį.

Jeigu tokie pat maisto produktai vaikų racione sudaro ne mažiau kaip 60 proc., tuomet parama – 20 eurų per mėnesį.

Žemės ūkio ministerija siekia, kad vaikai valgytų vietoje užaugintą ir pagamintą maistą, todėl vienas iš pareiškėjų atrankos kriterijų yra maisto tiekimo trumposios grandinės, t. y. tarp vartotojo ir augintojo gali būti ne daugiau kaip vienas tarpininkas. Todėl pirmenybė teikiama produktams, užaugintiems ar pagamintiems toje pačioje savivaldybėje, kur įsikūrusi ugdymo įstaiga, arba kaimyninėse savivaldybėse.

Labiausiai parama vaikams maitinti pagal kokybės sistemas pagamintu maistu susidomėjo vaikų darželiai Šiaulių mieste (14), Panevėžio rajone (10), Ukmergės mieste (7), taip pat Klaipėdos rajone, Druskininkuose, Biržuose, Lazdijuose, Jurbarke, Vilniuje, Kauno rajone.

Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministerija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą