13-metei stovykloje pagimdžius kūdikį – tėvystės detektyvas: tiesą atskleis DNR tyrimas

Alytaus rajone įsikūrusioje moksleivių vasaros stovykloje kūdikį pagimdė viena jauniausių mamų šalyje – 13 metų kaunietė, apie kurios nėštumą nežinojo net patys artimiausi žmonės. Itin retas atvejis sudomino ir teisėsaugą.

Prasidėjus sąrėmiams, į gydymo įstaigą paauglės nuvežti nespėta – vaikelis stovykloje gimė liepos 14-osios naktį.

Nepilnametė su kūdikiu buvo skubiai pristatyti į Alytaus apskrities Stasio Kudirkos ligoninę. Ligoninės personalui susidarė įspūdis, kad mergina pati dar pilnai nesuvokė, kas atsitiko. Gydymo įstaigoje pasiteiravus, kaip jai pavyko iki pat gimdymo nuslėpti nėštumą net nuo savo šeimos narių, 13-metė atsakė, jog pasisukdavo tai šonu, tai nugara taip, kad artimieji nepastebėtų. Tiesa, šiek tiek vėliau, jau bendraudama su vaiko teisių specialistais paauglė tikino ir pati nežinojusi apie savo nėštumą. Pasak Alytaus ligoninės direktoriaus pavaduotojo Dmirtijaus Kačiurino, vaikelis gimė išnešiotas, komplikacijų neįvyko.

Globėja tapo močiutė

„Nepilnametė jau yra grįžusi į savo namus Kaune, gyvena su tėvais. Mūsų žiniomis, ji ir vaikas jaučiasi gerai“, – naujienų portalui lrytas.lt trečiadienį pranešė Alytaus apskrities Vaiko teisių apsaugos apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė komunikacijai Vija Kudzienė. Anksčiau šeima turėjo sunkumų – jai buvo teiktos socialinės paslaugos, tačiau ne dėl piktnaudžiavimo alkoholiu ar kitokių priklausomybių.

Pasak V.Kudzienės, kūdikio seneliai yra pilnai pasirengę padėti dukrai juo rūpintis, prisiimti atsakomybę už anūką. Laikinąja globėja iki mamos pilnametystės tapo močiutė – 13-metė oficialiai negali būti įstatymine vaiko atstove. „Tiek gimdymas, tiek ir užgriuvusi atsakomybė tokio amžiaus žmogui, be abejo, siejasi su dideliu stresu. Nepilnametei tokiu metu visų pirma svarbus šeimos palaikymas. Neišvengiamai, teikiant pagalbą, ruošiant motinystei, bus reikalingas ir specialistų įsitraukimas. Savivalda turi platų socialinių paslaugų spektrą“, – pasiteiravus apie jaunos mamos psichologinę būklę, atsakė Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos atstovė Ramunė Liubinaitė.

Tiesą atskleis DNR tyrimas

Manoma, kad šiek šiuo, tiek ir panašiais atvejais šeimose trūko atviresnio bendravimo, dėmesio savo atžaloms. „Kas kitas, jeigu ne mama ir tėvas, pirmiausiai turėtų pakalbėti su savo dukromis lytinio švietimo klausimais, atidžiau stebėti, su kuo jos bendrauja, pasidomėti, kur vaikšto su savo draugais, pas ką lankosi?“, – stebėjosi vaiko teisių apsaugos specialistai. Lrytas.lt žiniomis, paauglės iš Kauno nurodytas vaiko tėvas yra pilnametis. Jis esą taip pat nežinojo, kad mergina ėmė lauktis kūdikio, o prieš dvi savaites jį ir pagimdė. Tėvystės nustatymui šiuo metu yra atliekamas DNR tyrimas – pirminiais duomenimis, atsakymas dar nėra gautas. Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Eglė Kačinskienė informavo portalą lrytas.lt, jog yra pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl lytinės aistros tenkinimo su jaunesniu nei 16 metų asmeniu, pažeidžiant jo seksualinio apsisprendimo laisvę ir neliečiamumą. Už tai gresia laisvės apribojimas, areštas arba kalėjimas iki 5 metų. Kauno apygardos prokuratūros atstovai nekomentavo, ar galimas kūdikio tėvas yra sulaikytas ir pripažintas įtariamuoju.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą