650 tūkstančių gyventojų – „Sodros“ pranešimai apie pensijų kaupimą

Gyventojams, kurie dalyvauja pensijų kaupime ir buvo pasirinkę kaupimą pagal formulę 2+0+0 bei nuo savo darbo užmokesčio įmokų į pensijų fondus nemokėjo, šią savaitę sulauks „Sodros“ informacinių pranešimų apie aktualius pensijų kaupimo pokyčius.

Gyventojai pranešimus ras prisijungę prie „Sodros“ asmeninės paskyros gyventojui, o tie, kurie yra nurodę elektroninio pašto adresą, sulauks informacijos ir elektroniniu paštu.

Svarbu, kad detalesnę informaciją apie savo pensijų kaupimo bendrovę, „Sodros“ pervestas įmokas į fondą bei skaičiuoklę, kur bus galima paskaičiuoti prognozuojamą pensiją ir išmokas iš kaupimo fondo sulaukus senatvės pensijos amžiaus, gyventojai paskyroje ras nuo sausio.

„Pradedame asmeniškai informuoti gyventojus apie pensijų kaupimo pokyčius bei tai, ką jie gali rinktis ir kaip turi pranešti apie savo sprendimą.

Pensijų kaupime dalyvaujančių gyventojų, kurie neprisideda įmokomis nuo savo atlyginimo, šiuo metu yra apie 650 tūkstančių. Pranešimus jiems visiems atsiųsime per šią savaitę keliais etapais“, – sako „Sodros“ Klientų aptarnavimo valdymo skyriaus vedėjas Evaldas Mikutis.

Norint toliau kaupti nieko daryti nereikia

Gyventojai, kurie iki šiol kaupė pagal formulę 2+0+0 ir įmokomis nuo savo darbo užmokesčio prie kaupimo neprisidėjo, nuo kitų metų sausio į pensijų fondus pradės mokėti 1,8 proc. savo darbo užmokesčio, o valstybė pridės dar 0,3 proc. nuo vidutinio darbo užmokesčio vidurkio, jeigu jie nepareikš valios kaupime nedalyvauti. Jeigu gyventojai nori kaupti toliau, jiems nieko daryti nereikia.

Jeigu šie kaupimo dalyviai nieko nedarys, kaupimo įmokos ir valstybės paskata kasmet bus palaipsniui didinamos, kol 2023 metais pasieks 3 proc. nuo darbo užmokesčio ir 1,5 proc. nuo VDU vidurkio iš valstybės biudžeto.

Tačiau gyventojai gali padidinti kaupimo įmoką iki 3 proc. nuo darbo užmokesčio (tuomet valstybė pridės 1,5 proc. nuo VDU). Apie tokį sprendimą dalyviai turės pranešti savo pensijų kaupimo bendrovei iki liepos 31 d.

Gyventojui rūpintis įmokomis nereikės – jas perves darbdavys.

Sukaupta suma – paveldima

Šie pensijų kaupimo dalyviai taip pat gali sustabdyti arba nutraukti kaupimą. Apie tai iki 2019 m. birželio 30 d. reikia pranešti savo pensijų kaupimo bendrovei. Įmokos į kaupimo fondus stabdomos nuo to mėnesio, kai bus įregistruotas atitinkamas gyventojo prašymas.

Nutraukus kaupimą dalyviai gali su visa sukaupta suma grįžti į „Sodrą“.

Sustabdžius kaupimą, iki šiol sukaupta suma lieka pensijų kaupimo fonde iki pensijos. Nesulaukus pensijos amžiaus visa sukaupta suma yra paveldima.

Sulaukus pensinio amžiaus ji išmokama nustatytu būdu.

Jeigu suma mažesnė nei 3000 eurų – kaupimo bendrovė išmoka vienkartinę išmoką. Jeigu nespėjo išmokėti – suma yra paveldima.

Jeigu suma vidutinė – nuo 3000 iki 10 000 eurų – kaupimo bendrovė ją išmoka periodinėmis išmokomis. Kiek nespėtų išmokėti – likusi suma yra paveldima.

Sukaupus daugiau nei 10 000 eurų privaloma įsigyti anuitetą. Įsigijus anuitetą jis nėra paveldimas, tačiau gyventojas turi galimybę rinktis atidėtąjį anuitetą.

Atidėtasis anuitetas įsigyjamas už mažesnę dalį sukauptos sumos, o likusios lėšos išmokamos periodiškai ir yra paveldima viskas, išskyrus tą mažesnę dalį, už kurią įsigytas atidėtasis anuitetas.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą