Pataisos įstaigų medikų streikas atvėrė įsisenėjusias opas


Kol birželio 20 d. pataisos įstaigose dvi valandas vyko įspėjamasis medicinos darbuotojų streikas, jų kolegos, pataisos įstaigų pareigūnai įsitempę laukė šio streiko pabaigos. Ne todėl, kad nepritartų ar nepalaikytų medikų, norinčių, kad būtų stabdoma pradėta sveikatos priežiūros skyrių pataisos įstaigose pertvarka ir kovojančių dėl didesnių atlyginimų, jie baiminosi galimų neramumų. Laimė, viskas praėjo be incidentų.
Pasak Lietuvos Respublikos ikiteisminio tyrimo įstaigų profesinės sąjungos (toliau – LRITĮPS) pirmininko Kęstučio Pauliuko, nors ir buvo žinoma, kad vyks įspėjamasis streikas, tądien dirbantieji pareigūnai nesulaukė papildomų pajėgų, kurios būtinos, esant tokiai situacijai.
„O kas būtų, jeigu nuteistieji, naudodamiesi situacija, būtų sukėlę neramumus ir jų metu nukentėtų pareigūnai, kas prisiimtų atsakomybę?“ – klausė LRITĮPS pirmininkas.
Šį klausimą LRITĮPS pirmininkui tądien daug kartų uždavė iš skirtingų Lietuvos regionų skambinusieji eiliniai pataisos įstaigų pareigūnai.
„Gerai, kad dvi valandas nuteistieji iškentėjo be medicinos paslaugų, o jeigu būtų kilę neramumai, juk puikiai visi žinome, jog pareigūnų pataisos įstaigose trūksta. Mes palaikome kolegas medikus. Visgi neturi būti pamirštas dirbančiųjų saugumas“, - situaciją komentavo LRITĮPS atstovė Alytaus pataisos namuose Jurgita Mansevičienė.
„Mes palaikome ir suprantame medicinos darbuotojus, kurie gina savo teises. Tai, kad pataisos įstaigose gali nebelikti budinčių medikų vertiname labai blogai. Pataisos įstaigose medikai ir budintis medicinos personalas - būtinybė. Kiekviena reforma turi savo teigiamą ir neigiamą puses, ir ne visada ją įgyvendinus sulaukiama laukto efekto. Todėl manome, kad šiuo atveju, problemas užprogramuoja medicinos darbuotojų pataisos įstaigose statusas. Jie, priešingai nei kiti medicinos darbuotojai, priklauso ne Sveikatos apsaugos, o Teisingumo ministerijai“, - sako K.Pauliukas.
Pasak LRITĮPS pirmininko, dar praėjusiais metais dalyvaujant Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto diskusijoje, teko išsakyti savo nuomonę, kad pataisos įstaigų medicinos darbuotojai turėtų priklausyti SAM, o dėl jų darbo reglamentavimo, paslaugų teikimo turėtų susitarti dvi ministerijos. Tačiau neaišku kodėl iki šiol problema kybo ore?
„Aš manau, kad ir patys medikai norėtų priklausyti vienai struktūrai, kurioje būtų vieningas apmokėjimas už darbą, nes dabar jie skundžiasi, kad jų atlyginimai gerokai mažesni nei kitų SAM pavaldžių įstaigų medicinos darbuotojų, turėtų atitinkamą statusą ir kt. Principinį sprendimą turėtų priimti Vyriausybė ir, žinoma, būtina tvirta Ministro Pirmininko pozicija šiuo klausimu, kad daug metų nesprendžiama problema, pagaliau išsispręstų. Sveikatos apsaugos ministerija galėtų teikti medicinos paslaugas Teisingumo ministerijai pavaldžioms pataisos įstaigoms, pati nustatydama tvarką, etatus, sudarydama grafikus ir kita. Nereikėtų jokių reformų daryti. Dabar Teisingumo ministerijos žinioje esantys medicinos darbuotojai pereitų kitos ministerijos žinion. Taip išsispręstų daug problemų, kurios kyla ir piktina darbuotojus“, - kalbėjo K.Pauliukas.
LRITĮPS pirmininkas įsitikinęs, kad SAM ministerijai perėmus medicinos personalą ir teikiant paslaugą pataisos įstaigoms, racionaliau būtų išnaudojama jau esama Pravieniškių ligoninė ir lėšos, daugiau paslaugų būtų teikiama vietoje, o nuteistųjų transportavimas į kitas gydymo įstaigas būtų pasirenkamas tik esant sudėtingiems atvejams, nes dabar ligoninė, LRITĮPS pirmininko nuomone, pilnai neišnaudojama, dažniausiai pasirenkamas nuteistojo konvojavimas į Kauno klinikas.
Pataisos įstaigose dirbantys pareigūnai su baime laukia įspėjamojo streiko tęsinio, jei medikai jį sugalvos jį tęsti ar atnaujinti, nes puikiai žino, koks nenuspėjamas ir lengvai išprovokuojamas yra jų kontingentas – nuteistieji, bei supranta galimų neramumų mastą ir pasekmes. Todėl labai laukia medikų iškeltų problemų sprendimų, ne vienadienių, kompleksiškų, kuriuos įgali priimti Vyriausybė, Ministras Pirmininkas ir geranoriškas dviejų ministerijų bendradarbiavimas bei susitarimai.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą