Ar logistikos studijos – vis dar perspektyvios?

Šią savaitę paskelbus paskutiniųjų brandos egzaminų rezultatus, netrukus abiturientams bus įteikti brandos atestatai. Kaip ir kasmet, šiemet mokyklų absolventai svarstys, ką veikti toliau – vieni rinksis studijas Lietuvoje, kiti – užsienyje, tretieji dirbs, bus ir nuspendusiųjų metus paaukoti kelionėms ar savanorystei. Apsisprendusieji studijuoti Lietuvoje galės rinktis vieną iš daugiau nei 1200 studijų programų, vykdomų aukštosiose mokyklose ir universitetuose. Pastaraisiais metais nemažai stojančiųjų dėmesio sulaukia logistikos studijos.
Transporto sektoriaus perspektyvos
2018 m. transporto sektorius sukūrė daugiau nei 13 proc. bendrojo šalies BVP. 2019 m. statistika gali būti dar įspūdingesnė. Lietuva garsėja patikimomis logistikos įmonėmis ir itin išvystyta krovinių infrastruktūra. Po 2000-ųjų buvo įkurta ne viena internetinė, moderni krovinių birža Lietuvoje. Krovininio kelių transporto sektoriuje veikia daugiau bei 5,7 tūkst. įmonių, jose dirba apie 57 tūkst. darbuotojų.
Nors importo mastai didesni, auga ir eksportas iš Lietuvos: mūsų šalies įmonės skverbiasi į naujas rinkas. Artimiausiu metu eksportas ir toliau išliks tvarios ekonomikos garantu, o aukštos kvalifikacijos logistikos ekspertų poreikis tik didės.
Darbo logistikos versle perspektyvos
Logistika – universali sritis, susijusi ne vien su vilkikais ir tarptautiniu krovinių gabenimu, bet ir su gamyba, verslo procesais, naujosiomis technologijomis ir komunikacijomis ir kt. Logistikoje savo vietą gali rasti net ir kūrybingos asmenybės.
Tiesa, bene didžiausia – logistikos vadybininkų paklausa. Jie kasdien daugiausia bendrauja su klientais, koordinuoja įvairias užduotis, ieško sprendimų iškilus netikėtoms situacijoms.
Darbdaviai, ieškantys logistikos vadybininkų, labiausiai dėmesį atkreipia į šias kandidatų savybes ir kompetencijas:
● gebėjimą dirbti komandoje;
● specifines srities žinias;
● darbo patirtį;
● derybines savybes;
● komunikacijos įgūdžius;
● užsienio kalbų (bent 2) mokėjimą.
Darbdaviai, ieškantys logistikos darbuotojų, tikisi, kad jie bus motyvuoti, atsakingi bei gebės dirbti įvairiomis virtualiosiomis programomis. Logistikos versle labai svarbią vietą užima informacinės technologijos – daugelis procesų paremti jomis. Beje, dirbantiems tarptautinėse korporacijose arba su užsienio klientais labai svarbu išmanyti tarptautinės teisės niuansus, todėl studijuojantieji logistiką pasirenka gretutines teisės studijas arba renkasi teisės studijas magistrantūroje.
Studentai raginami visas galimybes išnaudoti dar studijų metais
Logistika – viena iš sričių, kurioje dirbti be patirties itin sunku: net ir viena nedidelė klaida logistikos įmonei gali kainuoti šimtais ar net dešimtimis tūkstančių eurų. Todėl vienas pagrindinių reikalavimų siekiantiems įsidarbinti logistikos sektoriuje – bent 1 metų darbo patirtis. Patirties įgyti studentai gali studijų praktikos metu – reikėtų atsakingai rinktis praktikos vietą, įmonei, kuri sutiko įdarbinti praktikantą, pasistengti sukurti pridėtinę vertę ir palikti gerą įspūdį.
Taigi logistikos studijos puikiai tiks mėgstantiems bendrauti, gebantiems greitai orientuotis, iššūkių ir stresinių situacijų nebijantiems ir noro daryti karjerą tarptautinėje rinkoje turintiems abiturientams. Rinkai tampant vis globalesnei, didėjant gamybos mastams, augant eksportui ir importui, aukštos kvalifikacijos logistikos darbuotojai bus medžiojami ir tarptautinėje erdvėje.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą