Alytaus Vidzgirio progimnazijoje vasara prasidėjo kūrybiškai

Alytaus Vidzgirio progimnazijos bendruomenė pakvietė Vidzgirio mikrorajono vaikus „Į vasarą kūrybiškai“ – nemokamą stovyklą, kurią finansavo Alytaus miesto savivaldybė ir Alytaus Vidzgirio progimnazija.

Manoma, kad mokinių vasaros atostogos skirtos tik poilsiui, tačiau vaiko prigimtinis poreikis ugdymuisi „nepripažįsta“ pertraukų – vaiko pažintiniai poreikiai ir komunikaciniai interesai ir atostogų metu lieka aktyvūs. Šią, rodos, teorinę siekiamybę labai sėkmingai įgyvendinome jau antrus metus iš eilės.

Vidzgirio mikrorajone esančių mokyklų ugdytiniams (pradinukams) buvos sudarytos sąlygos tęsti ugdymąsi vasarą, tiesa, jau be tradicinių mokymosi metodų, be vadovėlių, sąsiuvinių, o neformaliose, smagiose atostogų ritmo veiklose. Veiklos, kurios buvo vykdomos ne tik mokyklos patalpose, vaikus traukė ir dėl pakitusios aplinkos, o užsiėmimai tikrai nepriminė mokyklinės rutinos.

Stovykloje dalyvavę vaikai turėjo galimybes daugiau dėmesio skirti kūrybai – per socialinę partnerystę, edukacines programas, vaikų kompetencijų ir savistabos, pasitikėjimo savimi ugdymą, o paprasčiau kalbant – per siekį tobulėti.

Gausybės ekskursijų ir edukacinių veiklų metu mokiniai gilino istorijos, krašto pažinimo žinias, susipažino su Alytaus, Druskininkų, Birštono istorija, tobulino informacinių kompiuterinių technologijų įgūdžius drauge su informacinių technologijų mokytojomis R. Dobrovolske ir E. Surdokiene, drauge su Alytaus Vidzgirio progimnazijos dailės mokytoja Ramune Aliukoniene rengė dailės plenerus, gamino ir skanavo sveikus užkandžius, mėgavosi pieniškais ledų kokteliais su technologijų mokytojomis D. Račkauskiene ir A. Kadziauskiene.

Dalyvavome tiek Alytaus, tiek Druskininkų ir Birštono edukatorių siūlomose programose: kūrėme animacinius filmus Alytaus Kraštotyros muziejuje, gaminome kaukes ir vaidinome pasakas su Alytaus lėlių teatro „Aitvaras“ sielomis Loreta ir Jūrate, „Sūrios pamokos“ su edukatoriais Aušra ir Tauru metu gaminome druskos dirbinius, susipažinome ne tik su druskos, bet ir Druskininkų istorija, išbraidėme Ratnyčėlės vandenį, kuris buvo tikra atgaiva karštą vasaros dieną. Stovyklą baigėme Birštone, kurio paslaptis mums atskleidė gidas Juozas, o edukatorė Akvilė supažindino su programa „Sebastianas Kneipas: sveikatos filosofija ir praktika“, kurios metu gėrėme Kneipo arbatą, išbandėme Kneipo kavą, gaminomės vonios burbulus bei vaikštinėjome Kneipo taku.

Alytaus Vidzgirio progimnazija priklauso sveikatą stiprinančių mokyklų tinklui, todėl kiekvieną dieną pradėjome mankštomis, kurias vedė ne tik stovykloje dirbę mūsų mokyklos pradinių klasių mokytojos Marijona, Lilija, Danguolė, Laima, Violeta, Vaida, bet ir KASP Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vyr. eil. karė savanorė ir LŠS Karininko Antano Juozapavičiaus 1-osios rinktinės būrelio mokytoja Amanda Putelytė. Daug dėmesio skyrėme sveikos gyvensenos, sveikos mitybos įgūdžių formavimui, fiziniam aktyvumui, vedėme stovyklautojams edukacinius užsiėmimus. Karantinas neleido įgyvendinti visų veiklų, taip, kaip buvo sumatyta, tačiau ieškojome būtų ir įgyvendinome viską, ką planavome, siekdami laikytis neformaliajam ugdymui galiojančių reikalavimų. 

Džiaugiamės draugyste su Lietuvos Šaulių sąjunga, kuri ne tik bendradarbiavo vykdant fizines veiklas, bet ir šviečiant mūsų jaunimą saugaus elgesio vasarą temomis, kurias su stovyklautojais gvildeno LŠS Karininko Antano Juozapavičiaus rinktinės būrio vadas Edmundas Čečėta.

Esame tikri, kad visos stovykloje vykdytos veiklos prisidėjo prie socialinės atskirties mažinimo, o siekis didinti socialinių edukacinių veiklų prieinamumą, sudaryti socialiai prasmingos ir atsakingos saviraiškos galimybes – buvo įgyvendintas. Pavyko skatinti mokinius bendrauti ir bendradarbiauti, tapti fiziškai aktyvesniais, sportiškesniais, sveikesniais ir neužmiršti higienos įgūdžių, gebėjimų rūpintis savimi ir savo sveikata.

Vidzgiriečių vykdytą vasaros stovyklą pagal švietimo kokybės gerinimo sritį iš dalies finansavo Alytaus miesto savivaldybė bei pati Vidzgirio progimnazija. Bendromis jėgomis organizavome išvykas, edukacines programas, pagrindinių veiklų, joms reikalingų priemonių įsigijimą  ir nemokamą vaikų maitinimą – pietus.

Džiaugiamės, kad į stovyklą vaikai sugrįžta, gaila, kad negalėjome priimti visų norinčių – tai bene geriausias įrodymas, kad Vidzgirio mokyklos vasaros stovykla buvo sėkminga, ir norinčių lankyti ją bus ir ateityje.

Kada vyks trečia Vidzgirio vasaros stovykla? Tikėkimės pasimatyti jau kitą vasarą!

AMS, Neringa Babijonienė, Alytaus Vidzgirio progimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui

 

Komentarai

  • #Alytus
    prieš 1 minučių
    Vertėtų vieną kartą nustoti dirbti tik dėl "paukščiuko" popieriuje. Galimai pusė tokių vaikų yra suvaromi. Psichologai teigia, kad vasarą ir vaikai turi i l s ė t i s. Varom tuos vaikus į stovyklas, į visokiausius pseudo renginius, o paskui stebimės, kad jie viskam abejingi

Parašykite komentarą