Mitybos specialistė patarė, kaip atsisakyti cukraus per savaitę

Pastaruoju metu vis daugiau žmonių dėl įvairių priežasčių, dažniausiai – dėl per didelio kūno svorio, nusprendžia atsisakyti cukraus. Saikingai kartais pasilepinti desertu nėra blogai. Blogai, jei esate priklausomi nuo cukraus. Tada jums norisi valgyti daug saldaus, kaloringo, bet neturinčio naudingų maistinių medžiagų maisto. Vartojant daug cukraus ne tik gresia sustorėti (ypač ties juosmeniu). Dėl to gali atsirasti ir daugybė sveikatos sutrikimų, tokių, kaip policistinių kiaušidžių sindromas, antrojo tipo diabetas ar širdies ir kraujagyslių ligos. Atsisakyti cukraus yra sunku tiek fiziškai, tiek emociškai. Tačiau tie, kuriems pavyksta, džiaugiasi pagerėjusia koncentracija, padidėjusia energija, sumažėjusiu svoriu, glotnesne oda, geresniu miegu, pastovesnėmis nuotaikomis, įsigalėjusia hormonų pusiausvyra ir geresniu santykiu su maistu. Atsisakyti cukraus galima ir nebūnant sveikatos guru ar nuostabiu kulinaru. Užteks laikytis savaitės plano, kuriuo interneto svetainėje „Daily Mail“ pasidalijo mitybos specialistė Hannah Braye.

Pirma diena: išsiaiškinkite, kas skatina vartoti cukrų

Dauguma mūsų siekia saldžiųjų produktų iš įpročio arba siekdami emocinio nusiraminimo, kai jaučia įtampą. Norint atsisakyti saldumynų visų pirma reikia išsiaiškinti, kas būtent jus skatina valgyti saldumynus. Ar pradedate savaitę, kupini geriausių norų, bet jau per priešpiečius jiems būna lemta žlugti? Gal dėl to kalti biure esantys skanumynai? O galbūt esate linkę užkandžiauti vėlai vakare? Vos nustatysite, kada labiausiai geidžiate daug cukraus turinčių produktų, galėsite suplanuoti, kaip elgtis silpnumo akimirką.

Antra diena: ištuštinkite spinteles

Žmonės mažiau geidžia tam tikrų produktų, kai jų nėra po ranka. Vėlai vakare, pliaupiant lietui vargu ar eisite į parduotuvę sausainių, bet mielai jų pasiimsite iš spintelės, jei ten bus. Pašalinę cukraus turinčius produktus iš akiračio išmesite juos ir iš galvos. Tad nelaikykite nieko saldaus, kas gali jus gundyti. Verčiau nuneškite turimus saldumynus į darbą ir pavaišinkite bendradarbius.

Trečia diena: liaukitės vartoti perdirbtą maistą

Paprasčiausias būdas sumažinti cukraus yra išbraukti perdirbtus produktus iš dietos. Verčiau gaminkite viską patys nuo iki, naudodami neperdirbtus produktus ir daug daržovių. Tada žinosite tiksliai, kokia jūsų maisto sudėtis ir galėsite pritaikyti receptus, sumažindami cukraus kiekį maiste. Tam nereikia būti geriausiu pasaulyje virėju. Juk nesunku pasigaminti paprasčiausių salotų ar sriubų.

Ketvirta diena: pradėkite vartoti viso grūdo produktus

Mažiau pastebimi produktai, kurie mūsų organizme greitai virsta cukrumi, yra rafinuoti ar paprasčiausi angliavandeniai, pvz., balta duona, balti makaronai, balti ryžiai ir kuskusas. Tiesiog pakeitę juos viso grūdo alternatyvomis lengvai ir veiksmingai galėsite kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir padidinti energijos lygį.

Penkta diena: vartokite skaidulas

Skaidulos, gaunamos iš daržovių ir viso grūdo produktų, yra dar vienas geras būdas pažaboti apetitą ir sumažinti cukraus troškimą. Be to, daug skaidulų turintys produktai padeda išlaikyti normalų žarnyno pralaidumą. Šešta diena: liaukitės vartoti alkoholį Deja, alkoholis yra didelis kovojančių su cukrumi priešas, ypač jeigu maišomas su cukraus turinčiais saldžiaisiais gėrimais. Atsisakius alkoholio gerokai sumažės cukraus įsisavinimas.

Septinta diena: rinkitės atsakingai.

Svarbiausia yra pusiausvyra Stengdamiesi sumažinti cukraus suvartojimą daugumą mūsų darome klaidą tiesiog pakeisdami baltąjį cukrų nerafinuotomis alternatyvomis, tokiomis, kaip įvairūs sirupai ar medus. Nors jose yra daugiau naudingų maistinių medžiagų ir tam tikrų vitaminų ar mineralų, nei cukruje, šios alternatyvos irgi veikia gliukozės koncentraciją kraujyje ir prie to galima taip pat priprasti. Tad geriausia laikinai apskritai atsisakyti saldiklių, kol suvaldysite cukraus troškimą. Pagaliau, jeigu norite vartoti mažiau cukraus, reikia prisiminti, kad svarbiausia yra pusiausvyra. Ekstremalios dietos ir nereguliari mityba nėra gerai. Ilgalaikiai ir sąmoningi dietos bei gyvenimo pokyčiai neįvyksta pernakt. Tai – palaipsniui vykstantis procesas.

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą