Gydytoja: nuolat geriamos gydomosios arbatos – rimtas priešnuodis peršalimui


Žiemą padaugėjus peršalimų ir kvėpavimo takų ligų, žmonės nuo jų ginasi įvairiomis priemonėmis, taip pat ir gerdami arbatas. Pasak prekybininkų populiariausios šiuo metu laiku yra arbatos, turinčios imbiero, citrinos ir kitų sudėtinių dalių, tradiciškai laikomų veiksmingomis kovojant su peršalimu. O kalbintos specialistės dalijasi patarimais, kaip tokį gydymą padaryti kuo veiksmingesnį.
Kaune, prekybos miestelyje „Urmas“, įsikūrusių specializuotų arbatos krautuvėlių pardavėjos turi daug įvairių arbatos mišinių, padedančių kovoti su žmones šiuo metu jau kamuojančiomis peršalimo ligomis.
„Natūralu, kad šiuo metu žmonės daugiau ieško tokios produkcijos. Ypač tai suintensyvėja sausio, vasario mėnesiais. Vieni perka iš anksto norėdami apsisaugoti, kiti ateina jau kamuojami peršalimo simptomų ir prašo pagelbėti. Mes savo ruožtu parenkame, pasiūlome pagal tai, ar žmogui reikia kvėpavimo takus pralaisvinti, ar bendram organizmo stiprinimui, ar jau rimčiau sergant, kad padėtų maksimaliai sušildyti, nuraminti organizmą. Populiariausios arbatos dabar yra su imbieru, pankoliu, tulsi, pipirmėte. Taip pat su žemuogių, aviečių gabaliukais, žalioji arbata su citrina ir ženšeniu, apelsinu ir imbieru ir keletas kitų“, - vardijo prekybininkės.
Pasak jų, žmonėms ypač patinka, kad čia jie gali įsigyti ir labai nedidelį kiekį arbatos, pabandyti, įvertinti poveikį, nes arbata šiose krautuvėlėse yra sveriama, o ne supakuota.
Gydytoja Aurelija Davydavičienė sako, kad žiemą naudingiausios tos arbatos, kurių sudėtyje yra vitamino C.
„Patartina gerti tokias, kurios savo sudėtyje turi citrinų, aviečių, žemuogių. Juk vitaminas C skatina antikūnių gamybą, o jie kovoja su virusais. Kai sergame virusinėmis ligomis, antibiotikai neveikia, todėl gelbėja arbata. Avietės tikrai padeda, jos turi medžiagos, panašios į aspiriną, bet tai natūrali medžiaga, kuri mažina karščiavimą ir uždegimą. Na, o tiems, kam patinka imbieras, gali gydytis ir juo. Pastarasis stiprina imuninę sistemą. Jis ir šildo, ir vėsina. Be to, harmonizuoja organizmo reakcijas, tarkime, jei temperatūra aukšta – ją mažina, jei žmogui šalta – sušildo“, - pasakojo A. Davydavičienė.
Pasak jos, imbieras, citrina, medus – kaip šventa trejybė šaltuoju metų laiku. Be minėtų imbiero arbatos savybių, dar reiktų paminėti, kad ji tonizuoja organizmą, kelia kraujospūdį, suteikia jėgų fiziškai ir psichiškai pavargus, didina darbingumą ir padeda susikaupti stresinėse situacijose, gerina atmintį.
Pankolio arbata tinkama sergant plaučių ligomis – bronchitu, plaučių uždegimu. Ji taip pat padeda esant žarnyno problemoms, pavyzdžiui, pilvo pūtimui.
„Visas žolelių arbatas reikia gerti ilgesnį laiką, bent kelis kartus per dieną. Dėl jų vartojimo geriausia pasitarti su gydytoju ar vaistininku“, - akcentavo pašnekovė.
Žolininkė Andžela Dvarionienė akcentavo, kad šaltuoju metų laikotarpiu arbatos yra sveikatos ir geros savijautos šaltinis. Ji antrino gydytojai, kad reiktų rinktis tokias, kurios savo sudėtyje turi citrinos, imbiero, aviečių, žemuogių lapų ar gabaliukų.
„Jos – patikrintos laiko ir naudotos dar mūsų senelių ir prosenelių. Sergant gripu labai tinka aviečių uogų, lapelių ir šakelių arbata su medumi. Taip pat simptomus palengvina ir pipirmėtės“, - aiškino žolininkė.
Citrinos ir imbiero arbata, anot pašnekovės, patiks tiems, kam patinka malonūs žiemiški kvapai. Tokia arbata, pagardinta medumi, ne tik sušildys, bet ir padės išlaikyti gerą imunitetą.
Minėtas arbatas, A. Dvarionienės, galima derinti su naminiais „vaistais“. Receptas labai paprastas: 5 g imbiero šaknies, 3 skiltelės česnako, 30 ml citrinų sulčių, 1 valgomasis šaukštas mėtų lapelių, 250 ml vandens, šiek tiek medaus. Imbierą nulupame, sutarkuojame, česnako skilteles sutriname ir sumaišome su citrinų sultimis ir mėtų lapeliais. Viską užpilame verdančiu vandeniu ir palaikome apie 10 min.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą