Nekilnojamo turto kainos – ar vis dar apsimoka pirkti butą nuomai?

Jau eilę metų tai yra populiarus verslo modelis. Žmonės įsigyja butą ar kelis butus, juos, pagal poreikį įrengia, renovuoja ar patobulina ir pradeda nuomoti. Nekilnojamasis turtas turi gana pastovią vertę, todėl į jį investuoti visuomet yra ganėtinai saugu, lyginant su kokia nors akcijų birža ar kriptovaliutomis. Tačiau kylant nekilnojamojo turto kainoms baiminamasi burbulo ir dėl to dauguma pirkėjų jaučia šiokį tokį atšalimą dėl būsto pirkimo. Tačiau kaip yra su nuoma? Ar vis dar verta pirkti butą tam, kad jį išnuomotumėte, ar tai jau yra atgyvenęs verslo modelis, kuris dabartinėmis rinkos sąlygomis nebebus naudingas?

Kaip ir visur – yra labai daug kintamųjų

Bet kuri, su investicijomis ir verslo patarimais susijusi informacija gali kasdien keistis. Rinka yra nepastovi ir nuolat besikeičiant tendencijoms, reikia būti pasiruošus ir planui B. Jeigu žvelgiame į NT sektorių, tai ten paklausa visada turi minimalią ribą, bet neturi maksimalios. Tai reiškia, kad net didžiausios krizės atveju visada yra ribotas skaičius pirkėjų ir nuomotojų, kuriems tiesiog reikia namų. Galbūt nuomotojai ir pardavėjai negali tikėtis milžiniškų pelnų, tačiau tam tikros pajamos vis tiek bus.

Visgi, kai žiūrime į maksimalias ribas – jų beveik nėra. Kol kainos auga arba išlieka stabiliose aukštumose, tol nuoma yra puikus verslas. Tad pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje tikrai, de facto apsimoka nuomoti butus. Bet kiekvienas atvejis yra individualus.

Prieš pandemiją ir po jos NT sektorius nuolat auga

Jeigu ignoruosime tuos 2-3 mėnesius per pirmosios COVID-19 pandemijos bangos, įkarštį 2020m. kovo-birželio mėnesiais, NT rinka toliau muša rekordus. Butai sostinėje ir Lietuvos didmiesčiuose bei jų priemiesčiuose statomi kotedžai ilgai neužsibūna rinkoje, mokamos rekordinės sumos už kvadratinį metrą. Labai daug rodiklių skelbia, kad nekilnojamo turto sektorius auga.

Daug kas labai skuba pirkti dėl to, kad medijoje dažnai skelbiama informacija apie vis prastėjančias būsto paskolos gavimo sąlygas.

Pragyvenimo lygis gerėja, tačiau daugėja nuomotojų

Žvelgiant tik į statistiką matome, kad atlyginimai auga, pragyvenimo lygis taip pat. NT sektoriuje daugėja ir pardavimų, tačiau neproporcingai daug išaugęs ir nuomos sektorius. Tiesą pasakius, jis auga daugiau nei būsto pirkėjų skaičius. Tai reiškia, kad nuoma yra paklausesnis sprendimas nei taupymas ir savų namų ar buto pirkimas. Apklausus rinkos dalyvius galima matyti, kad jų nuomone būsto kainos pirkėjams yra išpūstos ir net neapsimoka taupyti pradiniam įnašui, geriau tiesiog nuomotis. Prie tokio sprendimo prisideda ir ne pačios palankiausios paskolos gavimo sąlygos. Ką tai reiškia nuomotojams? Ogi pačius geriausius dalykus!

Butų Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje stinga

Jeigu žiūrėsime į trijų didžiausių Lietuvos miestų rinkas, tiek vystytojai, tiek brokeriai, tiek patys nuomininkai sako, jog nėra tiek daug pasirinkimo. Kuomet susiduriama su būsto nuomai paieška, žmonės dažnai turi daryti didelius kompromisus dėl: dydžio, įrengimo, lokacijos, patogumų ar kitų svarbių akcentų. Nuomotojams tai yra savotiškai geras ženklas, nes dėl to, kad stinga pasirinkimo, auga esamų skelbimų vertė. Jeigu turite ką pasiūlyti, ko gero, turėsite ir daug kandidatų, dėl to yra laisvė didinti kainą ir turėti pelningesnę investiciją.

Daug ką lemia tai, ką galite pasiūlyti

Prie viso to, ką dabar paminėjome, reikia pridėti ir tai, kad didžiausia paklausa – naujos statybos namuose esantys 2-4 k. būstai su garažu arba parkavimo vieta. Tokie variantai rinkoje užsibūna trumpiausiai. Stabilią paklausą išlaiko ir visas NT miestų centruose. Jeigu norite padidinti savo būsto rinkos vertę nuomos sektoriui, gali būti, kad reikės butą remontuoti. Tam pravers paskola, kurią padengti bus įmanoma iš nuomos uždirbamų lėšų. Apie paskolą remontui daugiau informacijos čia

UAB „Market Rats“ informacija

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą