Kai šeimoje „kitoks vaikas“

Alytaus miesto pedagoginėje psichologinėje tarnyboje šeimų, auginančių raidos sutrikimų turinčius vaikus, iniciatyva vyko susitikimas, kurio metu dalintasi patirtimis, kaip sekasi gyventi, bendrauti, mokytis, dirbti, ilsėtis, planuoti karjerą, kai šalia „kitoks“ vaikas.
Šį kartą plačiau kalbėta apie taikomąją elgesio analizę (ABA) – moksliniais tyrimais grindžiamą metodiką, kurios tikslas - koreguoti elgesį, lavinti mąstymą, mažinti raidos sutrikimų požymius. Programa intensyviai vykdoma visose kasdienio gyvenimo srityse, individualizuojama kiekvienam vaikui, tačiau reikalaujanti terapeutų ir tėvų nuolatinio pasišventimo ir darbo. Probleminio elgesio valdymas – vienas iš pagrindinių ABA terapijos aspektų ir vykdomas tik išsiaiškinus tikslias elgesio priežastis. ABA paslaugas su retomis išimtimis Lietuvoje teikia tik privačios organizacijos. Australijoje, Izraelyje ir kitose šalyse tėvų organizacijos iškovojo, jog ši paslauga būtų valstybės kompensuojama, tai reiškia, kad terapija pripažįstama kaip efektyvus ir pagrįstas metodas, padedant raidos, elgesio, emocijų, mokymosi, sunkumų turintiems vaikams.
Šeimos, kurių vaikams taikoma ABA terapija, dalijosi patirtimis, kaip organizuojamas darbas, rengiamos priemonės, diskutavo apie dažniausiai pasitaikančius mitus, susijusius su ABA metodikos taikymu. Nemažai alytiškių tėvų dar tik išgirsta apie šią terapiją, kaip pagalbos priemonę. Nusprendę ją taikyti savo vaikui, dažnai neturi galimybių dėl paslaugų kainos, o ir specialistų Alytuje nėra. Nesant paklausos mūsų mieste, neruošiami mūsų regionui specialistai.
Tikime, kad tai laikina. Tėvai pasirengę burtis į organizaciją, bendradarbiauti su pagalbos specialistais, pedagogais ugdymo įstaigose, Alytaus miesto pedagoginėje psichologinėje tarnyboje, medikais, Alytaus miesto savivaldybe, politikais, šalies nevyriausybinėmis organizacijomis dėl pagalbos ir paslaugų plėtotės bei prieinamumo. Galimybė nuolat mokytis, žinoti, taikyti mokslu, praktika pagrįstas metodikas, geriausiai tinkančias konkrečiam vaikui, reflektuoti, šviesti visuomenę, gauti neatidėliotiną pagalbą – laikmečio būtinybė. Pukiai suprantame, kad mieste daugybė kitų problemų ir dažnai girdime – „kiekvienam savos bėdos ir rūpesčiai, ne jūs vieni esate“, tačiau galvodami šiandien, kaip pagerinti šeimų, auginančių raidos sutrikimų turinčius vaikus, gyvenimo kokybę, ruošimės tam, kokia bus mūsų ateities visuomenė po 5-10 metų.

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą