Druskininkų tortų turnyras: tortas „Trykštantys druskos šaltiniai“

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras!

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska! Šis tortas – jungtinis „Eglės” sanatorijos konditerių Vilmos Beloručkinienės, Astos Aguonienės, Danutės Tamulionienės ir Aurelijos Banevičiūtės darbas. Baltu patalu apgaubtas „Trykštantys druskos šaltiniai“ tortas su pertepta sūdyta karamele pagamintas su meile ir pagarba Druskininkų sūriems mineralinio vandens šaltiniams, kaip gyvybės simboliui. Iš pirmo žvilgsnio torto gabalėlis šiek tiek primena tradicinį lietuvių pamėgtą tortą „Napoleonas”, tačiau skonis ir papuošimas byloja apie unikalumą, neeilinį skonį ir išpuoselėtą, drąsų receptą, kuriame druska atsiskleidžia naudojant sūdytą karamelę.

Tortas „Trykštantys druskos šaltiniai“ – tobulas saldumo ir sūrumo derinys, sužavėsiantis kiekvieną! Kapotos tešlos ir karamelinio kremo su jūros druska tortas „Trykštantys druskos šaltiniai“

Reikalingi produktai

Lakštams: 1 kg margarino, 1,4 kg kvietinių miltų, 120 g grietinės, 2 kiaušinių, trupučio druskos. Kremui: 1 kg sviesto, 0,5 kg karamelizuoto pieno „Rududu“.

Kaip gaminti

Iškepame lakštus. Ant lentos išsijojame miltus, į juos dedame gabaliukais supjaustytą, gerai atšaldytą margariną, pilame pasūdytą grietinę, įmušame kiaušinius ir kapojame ilgu peiliu, kol nebelieka sausų miltų. Tešlą suspaudžiame į vieną gumulą ir gerai 2 valandas atšaldome šaldytuve. Po to iškočiojame kuo ploniau. Išpjauname norimo dydžio apskritimus (apie 30 cm), perkeliame ant skardos su kepimo popieriumi, subadome šakute ir kepame iki gražios auksinės spalvos 190 laipsnių temperatūroje 8-10 minučių. Lakštus paliekame atvėsti. Paruošiame kremą. Kambario temperatūros sviestą išsukame iki purios masės, supilame „Rududu“ ir gerai išmaišome. Surenkame tortą. Kiekvieną lakštą tepame kremu, pabarstome stambia jūros druska, bet nepersistengiame, ir taip vieną ant kito sudedame visus lakštus. Kas mėgsta, gali kas ketvirtą lakštą pertepti rūgštesne uogiene ar vaisių tyre. Šis tortas pagardintas obuolių gabaliukų įdaru su citrinos žievelėmis, sultimis ir trupučiu cinamono. Paruoštą tortą aptepame likusiu kremu ir dedame nakčiai į šaldytuvą. Užpilame baltojo šokolado glazūra ir puošiame iš anksto pasigamintais cukraus ažūro raštais, kad primintų trykštantį šaltinio vandenį.

„Eglės” sanatorijos konditerių torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio kapotos tešlos ir karamelinio kremo su jūros druska torto.

lrytas.lt informacija 

 

Komentarai

  • christy walton
    prieš 21 minučių
    Ieškote paskolos konsoliduoti skolą, paskolos be užstato, paskolos verslui, hipotekos paskolos, paskolos automobiliui, paskolos studentams, asmeninės paskolos, rizikos kapitalas ir kt! Esu privatus skolintojas, suteikiu paskolas įmonėms ir privatiems asmenims su mažomis ir pagrįstomis 2% palūkanų normomis. El. paštu: christywalton355@gmail.com

Parašykite komentarą