Paplūdimiuose: tinkamas maudynėms vanduo ir pirmosios pagalbos mokymai

Jau ne vienerius metus maudymosi sezono metu Alytaus rajone stebimos ir vertinamos Daugų, Giluičio ir Ilgio ežerų maudyklos, tiriamas vanduo ir paplūdimių smėlis. Liepos mėnesio pabaigos tyrimai rodo, kad visos stebimos rajono maudyklos maudynėms ir poilsiui tinkamos.

Visuomenės sveikatos priežiūros specialistai perspėja, kad besimaudantiems vandenyje, užterštame mikroorganizmais, tokiais kaip žarniniai enterokokai ar žarninės lazdelės, galima susirgti odos infekcijomis, nurijus tokio vandens yra rizika susirgti virškinamojo trakto infekcinėmis ligomis (gastroenteritu). Kitos galimos infekcijų vietos – akys, ausys, nosies ertmė, viršutiniai kvėpavimo takai.

Apvaliosios kirmėles, „įsikūrusios“ žmogaus organizme, gali jį nualinti, sukeldamos visą eilę negalavimų. Žmonės šiomis kirmėlėmis dažniausiai užsikrečia valgydami netinkamai nuplautus vaisius ir daržoves, uogas, per nešvarias rankas, užkrėstą atvirų vandens telkinių vandenį, vaikai dažnai užsikrečia žaisdami kirmėlių kiaušinėlių gausiose smėlio dėžėse ar paplūdimių smėlyje.

Taip pat reiktų nenustebti, jeigu nuvykusieji į rajono paplūdimius bus pakviesti į pirmosios pagalbos mokymus. Alytaus rajono visuomenės sveikatos biuras, vykdydamas projektą „Sveikos gyvensenos skatinimas Alytaus rajono savivaldybėje“, pradėjo ciklą pirmosios pagalbos mokymų renginių, kuriuos rengia paplūdimiuose ir kviečia poilsiautojus aktyviai juose dalyvauti.

 

Alytaus rajono savivaldybės informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą