Nuotraukos autorius: 123rf.com nuotr

Trys sveiki patiekalai, kurie neleis persivalgyti per šventes

Įvairiomis vaišėmis, įmantriais bei gardžiais patiekalais nukrautas stalas – didelė pagunda valgyti viską iš eilės, tačiau praradus saiką galima ir nukentėti.  Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen teigia, kad svarbu ne tik tai, ką valgome, bet ir kokia tvarka tai darome, todėl dalinasi patarimais, kaip nepersivalgyti švenčių metu bei pateikia kelis sveikų patiekalų receptus. Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad pirkėjai vis labiau kreipia dėmesį į tai, kad maisto produktai būtų ne tik sveikesni, bet ir patiekiami mažesnėmis porcijomis, tačiau būtų galima išbandyti daugiau skirtingų patiekalų. „Kelerius pastaruosius metus matome, kad mūsų pirkėjai ruošdami švenčių stalą vis drąsiau elgiasi virtuvėje, neretai išbando ir kitų šalių virtuvės patiekalus, pavyzdžiui, ant Kūčių stalo drąsiai tiekia lašišos tartarą, renkasi egzotiškomis tyrėmis pagardintus konditerijos gaminius. Vis daugiau lietuvių per šventes stengiasi nepersivalgyti, saikingai vartoja riebios mėsos, miltinius patiekalus bei saldumynus. Atėjus šventiniam laikotarpiui nepamiršta sveikų produktų – tą rodo prieš šventes išaugantys visų šviežių daržovių ir vaisių pardavimai“, – sako B.Čaikauskaitė. Salotos su avokadais ir mandarinais Kad Kūčių vakarienės ar Kalėdinių pietų metu išvengtumėte persivalgymo, maisto ekspertė Aistė Rasmussen siūlo kiek įmanoma labiau laikytis įprasto režimo. „Laiku pusryčiaukite, pietaukite ir vakarieniaukite, o priešpiečiams rinkitės vaisius. Taip prie Kūčių stalo atsisėsite nekankinami alkio ir suvalgysite mažiau. Vadovaukitės taisykle „visko po truputį“, jei norite paragauti visų šventinių patiekalų – įsidėkite po nedidelį šaukštą ir valgykite mažais kąsniais“, – pataria A.Rasmussen ir dalinasi lengvų salotų su mandarinais receptu, kurį galima išmėginti ir pasigaminti dar prieš didžiąsias šventes.

Reikės: 2 vnt. prinokusių avokadų, 300 g mandarinų, 50 g cikorijų salotų, 1 didelės paprikos, šiek tiek citrinos sulčių. Užpilui: 2 v. š. apelsinų sulčių, 3 v. š. alyvuogių aliejaus, 1 v. š. baltojo vyno acto, 1 a. š. medaus, druskos. Gaminame Avokadą perpjaukite pusiau ir šaukšteliu iš minkštimo išskobkite rutuliukus. Pašlakstykite juos citrinų sultimis, kad nepajuoduotų. Mandarinus nulupkite, o papriką ir salotas supjaustykite plonomis juostelėmis. Užpilui skirtus produktus suplakite, supilkite ant paruoštų produktų ir viską išmaišykite. Troškintas jūrinis ešerys su špinatais Maisto ekspertė A. Rasmussen siūlo prieš ruošiant švenčių stalą, iš anksto apgalvoti meniu, nes tinkamai paruoštos vaišės gali sumažinti persivalgymo tikimybę. „Žuvis – vienas tų pasirinkimų, kuris itin naudingas mūsų sveikatai. Svarbiausia išsirinkti šviežią ir kokybišką žuvį, pasigaminti sveiką garnyrą, vengti riebių padažų ir žuvį gardinti labiausiai tam tinkamais prieskoniais: juodaisiais ir baltaisiais pipirais, saldžiąją paprika, bazilikais, kalendra, čiobreliais, petražolėmis ar įvairiais mišiniais su citrina“, – sako A.Rasmussen.

Reikės: 2 vnt. atšaldytų jūrinių ešerių, 250 g špinatų, 250 g vyšninių pomidorų, 2 vnt. raudonųjų paprikų, 2 vnt. nedidelių svogūnų, 10 vnt. juodųjų alyvuogių be kauliukų, 50 ml daržovių sultinio, 100 ml pomidorų sulčių, 1 skiltelės česnako, 2 v. š. kaparėlių, 1 v. š. sviesto, šiek tiek alyvuogių aliejaus, saujelės baziliko lapelių. Gaminame Paprikas pjaukite pusiau, išimkite sėklas ir sudėkite į skardą odelėmis į viršų. Pašaukite skardą į 200 laipsnių orkaitę ir kepkite paprikas apie 10 minučių. Tuomet jas išimkite, sudėkite į dubenį, uždenkite ir palaukite, kol jos atvės. Atvėsusias paprikas nulupkite ir stambiai supjaustykite. Dideliame puode įkaitinkite šiek tiek aliejaus, suberkite pjaustytus svogūnus, česnaką ir porą minučių pakepinkite. Tuomet suberkite vyšninius pomidorus, paprikas, kaparėlius, alyvuoges, bazilikus ir vis pamaišydami kaitinkite kelias minutes iki tol, kol suminkštės pomidorai. Tada supilkite sultinį ir pomidorų sultis, sumažinkite ugnį ir pamaišydami virkite apie 15 minučių. Jei matote, kad padažas sausėja – įpilkite šiek tiek vandens. Supjaustykite jūrinius ešerius stambesniais gabaliukais ir padažui išvirus žuvį dėkite ant viršaus. Pabarstykite druska, pipirais ir uždenkite dangčiu. Viską virkite ant mažos ugnies apie 20 minučių. Kol žuvis troškinasi, keptuvėje ištirpinkite sviestą, sudėkite špinatus ir kaitinkite, kol jie suminkštės. Kepintus špinatus sudėkite į lėkštę, o paruoštą žuvį atsargiai išimkite iš puodo ir dėkite ant špinatų. Žuvį apšlakstykite paruoštu padažu ir patiekite su mėgstamu garnyru. Idėja vegetarams: avinžirnių ir daržovių kepsneliai Nors per Kalėdas įprasta patiekti mėsos patiekalus, tačiau prekybos tinklo IKI maisto ekspertė paruošė skanių idėjų ir vegetarams. A. Rasmussen sako, kad Lietuvoje avinžirniai nėra populiarūs, tačiau jie yra viena seniausiai pasaulyje vartojamų ankštinių daržovių, todėl juos verta įtraukti į mitybos racioną. „Daugeliui lietuvių avinžirniai vis dar atrodo egzotiškas produktas – ant stalo jis pasirodo daug rečiau nei pupos ar žirniai, tačiau jie – labai tinkamas pasirinkimas prieššventiniu periodu. Avinžirniai ne tik gerina medžiagų apykaitą, bet ir suteikia energijos. Be to, jie gali būti naudojami įvairių patiekalų gamybai: sriuboms, troškiniams, užkandžiams, salotoms ir netgi desertams gaminti. Tik jų gamyba pareikalaus daugiau laiko, nes prieš gaminant avinžirnius, juos būtina išmirkyti vandenyje“, – sako A.Rasmussen ir dalinasi avinžirnių ir daržovių kepsneliu receptu.

Reikės: 250 g avinžirnių, 2 vnt. morkų, 2 vnt. kiaušinių, 3 skiltelių česnako, 4 v. š. pipirų, 1 poro, pusės svogūno, saujelės špinatų, įvairių žalumynų pagal skonį. Gaminame Avinžirnius pamerkite puode iš vakaro, kad gerai išbrinktų ir kitą dieną išvirkite. Dažiausiai jie išverda per 50 minučių. Taigi, įdėkite juos į puodą su verdančiu vandeniu ir kol jie verda, sutarkuokite morkas, supjaustykite porą, svogūną, česnaką ir viską trumpai patroškinkite keptuvėje. Troškinimo pabaigoje suberkite špinatus. Tuomet smulkintuvu sutrinkite išvirtus avinžirnius ir juos sudėkite į keptuvę kartu su kitais ingredientais. Gerai išmaišykite ir pradėkite formuoti kepsnelius. Juos sudėkite į kepimui paruoštą indą, išklotą kepimo popieriumi ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą