Atskleidė gero marinato paslaptis: ant žarijų kepta mėsa bus sultinga ir minkšta

Tinkamai pasirinktas marinatas – labai paprastas ir efektyvus būdas suteikti savito skonio ruošiamai mėsai, daržovėms ir net vaisiams. Marinatą namuose galima paruošti vos iš kelių ingredientų, todėl jį pasigaminti galima paprastai ir pigiai. 

Visgi marinuojant skirtingus maisto produktus, reikėtų žinoti kelias paprastas taisykles ir rekomendacijas, padėsiančias išvengti dažniausių klaidų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad parduotuvių lentynose jau galima rasti pačių įvairiausių griliui skirtų produktų – nuo šašlykų iki specialiai ant žarijų kepti paruoštų sūrių. Atšilus orams, ypač artėjant savaitgaliams, šių produktų paklausa šokteli į viršų. 

„Pavasariui įsibėgėjus jaučiame vis didesnį griliui skirtų produktų poreikį. Kad pirkėjams nereikėtų gaišti laiko marinuojant mėsą ar žuvį, neseniai pristatėme atnaujintą griliui skirtų gaminių asortimentą: pradedant įvairiausios rūšies mėsa, žuvimi bei jūros gėrybėmis ir baigiant mėsainių bandelėmis, bulvytėmis, sūriais bei įvairiausiais padažais, be kurių ant žarijų ruošti patiekalai – neįsivaizduojami“, – sako V. Budrienė. Keli naudingi patarimai Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ atstovė, sako, kad mėsą, žuvį ar daržoves marinuojame tuomet, kai ketiname patiekalą ruošti tokiu būdu, dėl kurio gaminys praranda drėgmę. „Kepimas kepsninėje iš tiesų sausina produktus, taigi marinuodami suteikiame jiems daugiau aromato bei drėgmės, kad maistas išliktų minkštas ir sultingas. Pagrindiniai gero marinato elementai dažniausiai yra aliejus bei rūgštis – gali būti actas, pasukos, jogurtas ar citrinų sultys. Jos suminkština mėsą bei padeda aromatams geriau įsigerti“, – sako V. Juodkazienė. Bet kad išgautumėte geriausią skonį, reikėtų žinoti skirtingiems produktams tinkamiausią marinavimo laiką. Pavyzdžiui, mėsą, išskyrus paukštieną, marinuoti reikėtų mažiausiai pusvalandį, o geriausia – per naktį. Tuo marinuotis vištienai užtenka kur kas mažiau – nuo 30 min. iki 3 val. Įvairiausios rūšies žuvį marinuoti reikėtų 15–60 min. Brokoliams marinuotis užtenka vos 10 min., o smidrams ar paprikoms reikėtų pusvalandžio. Tuo metu morkas, bulves ar burokėlius marinuoti galima ir per naktį. „Dar viena svarbi taisyklė – maistą geriausia marinuoti šaldytuve. Taip užkertamas kelias daugintis bakterijoms. Tiesa, prieš dedant į kepsninę žuvį bei mėsą šiek tiek reikėtų palaikyti kambario temperatūroje. Tuomet šie produktai iškeps tolygiai“, – teigia V. Juodkazienė ir dalijasi keliais paprastai paruošiamų marinatų receptais, kuriems pagaminti prireiks vos kelių ingredientų. Marinatų receptai, kuriems prireiks vos kelių ingredientų Marinatai vištienai. Jeigu norite pikantiškesnio skonio vištienos patiekalų, pasigaminkite marinato su sojų padažu. Jam paruošti prireiks alyvuogių aliejaus, kelių šaukštelių medaus, šlakelio sojų padažo, kelių šaukštelių česnakų miltelių. Jeigu mėgstate saldžiarūgščius patiekalus – pasigaminkite marinato su ananasų sultimis. Šiam marinatui prireiks pusės puodelio ananasų sulčių, alyvuogių aliejaus, druskos ir pipirų. Jeigu mėgstate kalendras, jus sužavėti turėtų marinatas iš alyvuogių aliejaus, žaliųjų citrinos sulčių, šiek tiek medaus ir smulkintų kalendrų. Marinatai kiaulienai. Sojų padažas puikiai tinka marinuoti ir kiaulienai. Paprastą marinatą pasigaminti galite sumaišę alyvuogių aliejų, sojų padažą, citrinų sultis, šiek tiek garstyčių, druską bei pipirus. Dar vienas marinatas, puikiai tiksiantis šios rūšies mėsai, gaminamas iš alyvuogių aliejaus, klevų sirupo, garstyčių ir šiek tiek raudonojo vyno acto. Žinoma, ne paslaptis, kad kiauliena dažnai derinama su barbekiu padažu. Tokiam marinatui pasigaminti prireiks: kelių šaukštų barbekiu padažo, šaukštelio medaus, druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus. Jeigu mėgstate aštriau – galite pridėti ir aitriųjų paprikų. 

Marinatai žuviai bei jūros gėrybėms. Viduržemio jūros šalių gyventojai žuvį bei jūros gėrybes marinuoja labai paprastai – tiesiog sumaišo kokybišką alyvuogių aliejų, citrinų sultis ir įvairiausias šviežias žoleles: rozmarinus, čiobrelius ar bazilikus. Žinoma, viską reikėtų pagardinti druska ir pipirais. Jeigu norite ryškesnio skonio žuvies – pasigaminkite Azijos įkvėpto marinato iš sojų padažo, aliejaus, šlakelio citrinos sulčių ir tarkuotų imbierų. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą