Šis keksas išliks šviežias net iki Kalėdų: kepkite jau dabar – mėgaukitės per šventes

Prisikepę keksų galėsite juos pamiršti kelioms savaitėms, kol šie bręs, o paskui dailiai supakuoti ir pradžiuginti draugus Kalėdų proga. Gausybė gardžių riešutų ir džiovintų vaisių suteiks jam išskirtinio skonio ir atneš dar daugiau šventinės nuotaikos į namus.

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pastebi, kad be reikalo kartais vengiama riešutų dėl didesnio kalorijų kiekio, nes juose taip pat yra baltymų, fitochemikalų, mineralinių medžiagų, skaidulų.  Riešutų skaunaukime visais metų laikais Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, puikia riešutų savybe galima laikyti jų suteikiamą sotumo jausmą. 

„Keletas lėtai sukramtytų riešutų priešpiečiams leis ramiai sulaukti pietų, arba puikiai tiks tiems, kurie anksti pavakarieniavo, bet užtruko su vakariniais darbais ir jaučia alkį prieš miegą. Per dieną patartina vis kitos rūšies riešutų suvartoti apie 30 gramų, kaip užkandį. Valgyti reikėtų po vieną riešutą, kruopščiai sukramtant ir pajaučiant skonio subtilybes. Šis procesas leidžia mokytis lėto, sąmoningo valgymo. Riešutai vienareikšmiškai yra tas maisto produktas, kurio verta skanauti kasdien, visais metų laikais“, – pataria gydytoja dietologė. Reikėtų atkreipti dėmesį į kelias vertingas riešutų rūšis: migdolus, braziliškus ir lazdyno riešutus. „Skirtingi riešutai pasižymi vis kitokiomis savybėmis, tad nereikėtų apsiriboti viena jų rūšimi, be to, verta pasidomėti, kurie geriausiai papildys racioną. Širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms rekomenduojama valgyti daugiau migdolų riešutų, o sergantiems vėžinėmis ligomis – braziliškų. Nuo seno mūsų kraštuose augantys lazdynai subrandina lazdynų riešutus, kurie turi daugiausia sveikatai palankių riebalų bei didžiausią kiekį baltymų (100 gramų lazdynų riešutų jų yra net 15 gramų). Taip pat lazdynų riešutai turi folio rūgšties (vitamino B9), reikalingos raudonųjų kraujo ląstelių susidarymui kaulų čiulpuose bei geležies panaudojimui organizme“, – apie riešutų privalumus pasakoja ekspertė.

Vietoje saldumynų – džiovinti vaisiai 

Gera alternatyva taip vaikų mėgstamiems saldainiams – džiovinti vaisiai ar jų mišiniai su riešutais. „Džiovinimas yra vienas seniausių maisto produktų konservavimo būdų. Taip buvo galima pasiruošti maisto jo stokos laikotarpiui, o datulės ir vynuogės buvo pirmieji istorijoje džiovinti vaisiai. Jie mėgstami ir dabar, tiesa, dažnai galima jų suvalgyti gerokai per daug. Džiovintame maiste koncentruojasi kalorijos, tad džiovinti vaisiai ir uogos, lyginant su šviežiais, – kaloringesni, todėl juos reikėtų skanauti saikingai. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, ar juose nėra pridėtinio cukraus“, – pataria dietologė. Ji primena, kad džiovinti vaisiai nėra šviežių vaisių pakaitalas. Jų, kaip ir saldumynų, nereikėtų padauginti: „Jei norisi kažko saldaus, geriau negriebti bandelių ar saldainių, bet imti džiovintą vaisių, kuris gali suteikti energijos bei maistinių medžiagų. Svarbu atkreipti dėmesį, kad džiovinti vaisiai nebūtų paskaninti papildomais sirupais ar aplieti šokoladu – tokie jau patenka į desertų kategoriją, nes juose dirbtinai padidintas greitai įsisavinamų angliavandenių kiekis.“ 

Ir užkandis, ir kalėdinių kepinių ingredientas 

iek riešutų, tiek džiovintų vaisių pravartu turėti spintelėse – saldūs tradiciniai kepiniai be jų neįsivaizduojami. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria jais pasirūpinti iš anksto: „Pastebime, kad pirkėjai apsipirkimo šventėms nebeatideda paskutinėms savaitėms – jie laukia specialių akcijų ir gerų pasiūlymų, o tuomet pigiau įsigyja ilgiau negendančius produktus, kurie tinka ir vaišių stalui, ir dovanoms. Tad verta iš anksto pigiau įsigyti kavos, arbatos, riešutų, džiovintų vaisių, aliejų, įvairių valgomų dovanų rinkinių, Advento kalendorių, šaldytos tešlos.“ Prekybos tinklo asortimente galima rasti daugybę skirtingų rūšių riešutų – nuo klasikinių graikinių, lazdynų ar migdolų, iki vis populiarėjančių makadamijų ar pekaninių karijų riešutų. „Pastaraisiais metais dažniau pasirenkami pistacijų riešutai, didėja anakardžių bei migdolų populiarumas. Iš džiovintų vaisių populiariausios – slyvos, spanguolės, datulės ir razinos, bet sparčiai populiarėja ir mangai, figos bei bananai“, – sako komercijos operacijų vadovė. Kulinarijos technologai kviečia išsikepti kalėdinį keksą, kuris šaldytuve išsilaikys septynias savaites. Kalėdinis keksas 

Reikės: 

0,5 puodelio susmulkintų datulių be kauliukų;

0,5 puodelio džiovintų vyšnių;

0,5 puodelio auksinių razinų;

0,5 puodelio džiovintų mėlynių;

0,5 puodelio džiovintų abrikosų, susmulkintų;

0,25 puodelio susmulkintų imbiero cukatų;

0,5 puodelio romo;

0,5 puodelio stiprios juodosios arbatos;

1 puodelio apelsinų sulčių;

0,75 puodelio sviesto;

0,5 puodelio baltojo cukraus;

1 apelsino; 1 citrinos;

1 cinamono lazdelės;

1,75 puodelio universalių miltų;

1,5 šaukštelio druskos;

1 šaukštelio valgomosios sodos;

1 šaukštelio kepimo miltelių;

0,25 šaukštelio malto cinamono;

0,25 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų;

0,25 šaukštelio malto muskato riešuto;

2 kiaušinių, lengvai išplaktų;

0,75 puodelio susmulkinto nesūdytų riešutų mišinio. 

Kaip gaminti 

Dubenyje sumaišykite datules, vyšnias, razinas, mėlynes, abrikosus ir imbierą. Supilkite romą ir arbatą, palikite mišinį mirkti mažiausiai 8 valandas. Išmirkytus vaisius sumaišykite su apelsinų sultimis, nutarkuotomis citrinos ir apelsino žievelėmis, sviestu, cukrumi ir cinamono lazdele. Užvirkite ir pakaitinkite, kol sviestas ir cukrus ištirps, apie 10 minučių. Palikite 30 minučių atvėsti. Tuo metu dubenyje sumaišykite miltus, druską, sodą, kepimo miltelius, cinamoną, kvapiuosius pipirus ir muskatą. Įkaitinkite orkaitę iki 165 laipsnių. Patepkite sviestu kepimo formą ar mažesnes formeles. Iš mirkytų vaisių išimkite cinamono lazdelę, įmaišykite Įmuškite kiaušinius, išmaišykite, suberkite riešutus. Kepkite įkaitintoje orkaitėje, kol dantų krapštukas, įkištas į kekso centrą, bus sausas, maždaug 1 valandą. Išimkite iš orkaitės ir 10 minučių atvėsinkite kepinį ant grotelių. Šiltą dar aptepkite romu ir palikite visiškai atvėsti, mažiausiai 1 valandą. Atvėsusį keksą ar mažesnius keksiukus sudėkite į sandarius indus ir laikykite šaldytuve 6–7 savaites. Prieš patiekdami apibarstykite cukraus pudra. Skanaus! 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą