„Dievų maistas“ arba ko nežinojote apie grybus: padeda stabdyti net ir pačias baisiausas ligas

Kulinarijoje grybai priskiriami prie baltųjų daržovių. Nors pasaulyje egzistuoja apie 1600 grybų rūšių, tik 100 laikomos valgomomis, o 33 rūšys aktyviai auginamos maistui. Daugelis kultūrų vartojo grybus šimtmečiais – romėnai juos vadino „dievų maistu“, o kinai – gyvybės eliksyru, rašo nv.ua. 

Aštuonios grybų naudos sveikatai. 

1. Grybai padeda apsisaugoti nuo diabeto 

Grybai yra nekaloringi ir turi daug naudingų medžiagų – antioksidantų, skaidulų, B grupės vitaminų ir mineralų. Jei grybai buvo apšviesti UV spinduliais, jie gali būti puikus vitamino D šaltinis. Tyrimai rodo, kad žemas vitamino D kiekis susijęs su atsparumu insulinui – būkle, kai ląstelės prastai reaguoja į insuliną, todėl gliukozė nepasišalina iš kraujo. Tai gali lemti 2 tipo diabeto vystymąsi. Valgomieji grybai siejami su įvairia nauda sveikatai – geresne žarnyno ir smegenų veikla, apsauga nuo diabeto, tam tikrų vėžio formų ir kt. Grybai turi žemą glikemijos indeksą, o jų natūralios veikliosios medžiagos padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje, blokuodamos gliukozės įsisavinimą žarnyne. Jie taip pat gali pagerinti kasos veiklą ir insulino išsiskyrimą. 

2. Grybai padeda mesti svorį 

Grybai gali padėti kovoti su nutukimu. Tai iš dalies susiję su jų priešuždegiminėmis savybėmis. Jie nėra kaloringi, ilgiau kramtomi, kupini skysčių ir skaidulų. Be to, jie lilgina sotumo jausmą. Tyrimai rodo, kad grybai keičia žarnyno mikrobiotos sudėtį - skatina bakterijų, padedančių kovoti su nutukimu, augimą. Jie taip pat padeda valdyti svorį, kai vartojami kaip mėsos pakaitalas. Viename klinikiniame tyrime, kuriame dalyvavo 73 nutukę suaugusieji, raudona mėsa buvo pakeista grybais. Po metų tie, kurie valgė grybus, suvartojo mažiau kalorijų, numetė svorio ir sumažino liemens apimtį. 

3. Grybai padeda apsisaugoti nuo Alzheimerio ligos 

Grybai pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis ir yra vieni geriausių priešuždegiminių maisto produktų. Lėtinis uždegimas susijęs su autoimuninėmis ir lėtinėmis ligomis, įskaitant širdies ligas, vėžį bei Alzheimerį. 

4. Grybai padeda sumažinti kraujospūdį 

Padidėjęs kraujospūdis (hipertenzija) – vienas pagrindinių širdies ir insulto rizikos veiksnių. Naujausių tyrimų apžvalga rodo, kad grybai turi bioaktyvių medžiagų, kurios mažina kraujospūdį – dalis jų atpalaiduoja kraujagysles ir gerina kraujotaką. 

5. Grybai gali sumažinti depresijos riziką 

Didžioji depresija – viena dažniausių psichikos ligų JAV. Apie 21 milijonas amerikiečių (8,3 proc. gyventojų) bent kartą gyvenime patyrė stiprų depresijos epizodą. Tyrimai rodo, kad grybai turi įvairių bioaktyvių junginių, galinčių padėti mažinti nerimą: B12 vitamino, antioksidantų ir priešuždegiminių medžiagų. 

Tyrimas, atliktas pagal 2005–2016 m. Nacionalinę sveikatos ir mitybos apklausą, kuriame dalyvavo beveik 25 000 suaugusiųjų, parodė, kad tie, kurie valgė grybus saikingai, rečiau patyrė depresiją. Be to, grybai yra gausiausias maistinis amino rūgšties – ergotionino – šaltinis. Ši medžiaga veikia kaip antioksidantas, o kiti tyrimai rodo, kad ji naudinga psichinei sveikatai, įskaitant depresijos prevenciją. 

6. Grybai padeda palaikyti smegenų sveikatą 

Grybai gali padėti išvengti tam tikrų sutrikimų – pereinamosios būklės tarp natūralaus su amžiumi susijusio pažinimo silpnėjimo ir rimtesnių ligų, tokių kaip demencija. Singapūre atliktas tyrimas su 663 vyresniais nei 60 metų žmonėmis parodė, kad tie, kurie grybus valgė daugiau nei du kartus per savaitę, rečiau patyrė pažintinius sutrikimus nei tie, kurie valgė mažiau nei kartą per savaitę. 

7. Grybai stiprina imunitetą 

Žarnyno mikrobiota, dažnai vadinama „pamirštuoju organu“, atlieka svarbų vaidmenį palaikant sveikatą ir kovojant su ligomis, įskaitant imuninę apsaugą. Ji kinta priklausomai nuo mitybos ir fizinio aktyvumo. Tyrimų apžvalga parodė, kad grybai turi didelį poveikį žarnyno mikrobiotai, nes juose yra prebiotikų – „maisto“ gerosioms bakterijoms. Tai palaiko stiprią imuninę sistemą, skatina priešuždegiminių medžiagų gamybą žarnyne ir stiprina žarnyno barjerą. 

8. Grybai gali padėti apsisaugoti nuo vėžio 

Grybai tiriami dėl jų gebėjimo stabdyti vėžinių ląstelių vystymąsi ir plitimą. Naujausių tyrimų apžvalga rodo, kad valgomi grybai gali padėti užkirsti kelią vėžio atsiradimui, augimui ir plitimui bei stiprina imunitetą gydymo metu. Ankstesni tyrimai taip pat parodė, kad grybų vartojimas gali būti susijęs su mažesne krūties vėžio rizika, nors tyrimų rezultatai – nevienareikšmiai. Vienas tyrimas parodė, kad padidinus grybų vartojimą vos 1 gramu per dieną, krūties vėžio rizika sumažėjo 3 proc. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą