Nuotraukos autorius: M.Patašius

Nuimame paprikų derlių: praktiniai patarimai

Į antrą pusę persiritusi vasara ir gamtoje pasirodantys pirmieji rudens ženklai kasmet praneša apie įsibėgėjantį daržo ir sodo derliaus sezoną. Paprika – iš Pietų Amerikos kilusi daržovė, sėkmingai auganti ir gardų derlių subrandinanti ir Lietuvos klimato sąlygomis. Ką daryti, kad derlius būtų gardus ir gausus, kaip panaudoti paprikas bei paruošti jų atsargas žiemai – dalinamės praktiniais atsakymais į šiuos klausimus.

Gera priežiūra – geras derlius

Auginant paprikų daigus namuose, juos rekomenduojama saugoti nuo šalčio – dygimo ir daigų augimo periodu šis augalas sunkiai pakelia šaltį ir atšalimus. Tiesa, šalčiai ūgtelėjusioms paprikoms didelio pavojaus nebekelia. Dar vienas rimtas pavojus, keliantis grėsmę paprikoms, yra šaknų sujudinimas. Dėl šios priežasties paprikas rekomenduojama sėti į kiek didesnius vazonėlius, sėjant po sėklą ar dvi sėklas į vieną duobutę. Tokiame vazonėlyje paprikos gali augti be pikiavimo ir papildomo šaknų sujudinimo iki pat perkėlimo į nuolatinę augimo vietą. Paprikų šaknis vertėtų saugoti ir tada, kai šie augalai brandina derlių. Ravint patartina pašalinti piktžoles ir supurenti žemės paviršių aplink paprikas, nelendant pernelyg giliai į žemę. Augti ir žydėti pradėjusias paprikas saugoti reikėtų ne tiek nuo šalčio, kiek nuo drėgmės trūkumo. Žydinčias ir daržoves brandinančias paprikas tiesiog būtina periodiškai laistyti. Auginti paprikas galima tiek šiltnamyje, tiek atvirame lauke. Priklausomai nuo to, kur paprikos bus auginamos, vertėtų rinktis ir tinkamiausią veislę.

Dvi derliaus nuėmimo taisyklės

Antrojoje vasaros pusėje įprastai prasideda ir paprikų derlius. Kad derlius būtų pakankamai gausus, o daržovės pasižymėtų geru skoniu, patartina laikytis dviejų paprastų taisyklių. Visų pirma, svarbu nepernokinti paprikų. Pernokusios paprikos netenka gardžių skoninių savybių, taip pat suprastėja jų cheminė sudėtis, o odelė pasidaro standesnė ir kietesnė. Jei paprika pakeitė spalvą, nereiktų delsti ir vertėtų ją nuskinti. Sunokusios ir ant stiebo paliktos paprikos trukdo kitų paprikų augimui ir nokimui. Skinant paprikas, vadovautis reikėtų ne jų dydžiu. Paprikų dydis priklauso nuo veislės savybių, dirvožemio maistingumo ir kitų rodiklių. Todėl jei paprikos atrodo subrendusios, tačiau nėra itin didelės, nereikėtų bijoti jų nuskinti. Antroji taisyklė – pasirūpinti, kad paprikų derlius spėtų užaugti. Neretai priežastis, sutrukdanti mėgautis gausiu ir kokybišku paprikų derliumi, būna labai paprasta – šios daržovės tiesiog nespėja užaugti.

Tinkamu laiku subrandintu derliumi rūpintis pradėti vertėtų dar prieš daigų sodinimą. Tinkamu laiku pasodintos paprikos, nuolatinis nereikalingų lapų ir atžalų skabymas, tinkama, 30 laipsnių neviršijanti temperatūra – veiksniai, paskatinantys paprikų nokimą. Dar vienas svarbus momentas – paprikos nustoja augti, kai oro temperatūra pasiekia 15 laipsnių. Todėl jei ruduo ankstyvas ar žema oro temperatūra laikosi keletą dienų, patartina nuskinti ant stiebų dar likusias daržoves. Paprikos sėkmingai sunoksta, jas nuskynus. Dėl šios priežasties galima drąsiai skinti ir ant palangės nokinti nepilnai sunokusias ar vos nokti pradėjusias paprikas.

Valgymui – ne tik šviežios paprikos

Paprikos – universali daržovė, puikiai tinkanti salotoms, troškiniams, sriuboms ir kitiems patiekalams. Šias daržoves galima patiekti įdarytas, jos taip pat gali tapti išskirtiniu kiaušinienės akcentu.

Tačiau žalių, vos nuskintų paprikų valgymas ir jų naudojimas kulinarijoje toli gražu nėra vienintelė jų panaudojimo galimybė. Nuplautas, išvalytas ir norimais gabaliukais supjaustytas paprikas galima šaldyti. Aštriąsias paprikas taip pat galima džiovinti. Sudžiovintos paprikos gali būti naudojamos sumaltos arba nemaltos. Šios daržovės – neatsiejamas konservuotų mišrainių ingredientas. Jas taip pat galima konservuoti ir vienas, receptą pagardinant actu, medumi ir kitomis sudedamosiomis medžiagomis. Iš paprikų taip pat gaminama ryškaus, kiek pikantiško skonio adžika.

lrytas.lt informacija 

 

 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą