Kaip išsirinkti tinkamą mokyklinę kuprinę?

Nors Lietuvoje vis dar paskelbta ekstremali situacija dėl tebesitęsiančio sergamumo COVID -19, tačiau kol kas ugdymo įstaigos ruošiasi naujiems mokslo metams. Tėvams, ypatingai turintiems būsimų pirmokų, taipogi, tenka nelengva užduotis – supirkti tinkamas priemones ir išleisti vaiką į mokyklą. Vienas iš svarbiausių pirkinių – tai mokyklinė kuprinė. Akys raibsta nuo mokyklinių kuprinių pasirinkimo, tačiau ji turi būti ne tik graži, tačiau kartu patogi ir saugi vaiko sveikatai, jo laikysenai. Kuo jaunesnis vaikas, tuo svarbiau  parinkti jam tinkamą kuprinę – vaikų kaulinis audinys minkštesnis ir greičiau deformuojasi.

Mokyklinė kuprinė – kokia ji?

Reikia žinoti, kad ne visos rinkoje siūlomos kuprinės tinka mokyklai. Pagrindinius mokyklinių
kuprinių sveikatos saugos reikalavimus nustato Lietuvos higienos norma HN 41:2016 „Mokyklinės kuprinės. Bendrieji ir specialieji sveikatos saugos reikalavimai.

Vienas svarbiausių kriterijų yra mokyklinės kuprinės svoris, tačiau yra ir kitų dalykų į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį:

Pradinių klasių moksleivių mokyklinių kuprinių svoris turi būti ne didesnis kaip 700 g, vyresniųjų klasių moksleivių kuprinių – ne didesnis kaip 1 000 g.
Mokyklinės kuprinės turi turėti formą išlaikančią nugarėlę ir pakietintą korpusą.
Kuprinė turėtų turėti bent kelis skyrius, tai padeda tinkamiau susidėti daiktus, palaikyti tvarką, greitai rasti daiktus bei jų nesugadinti.
Mokyklinės kuprinės turi būti su dviem diržais ir rankenėlėmis.
Mokyklinių kuprinių diržų ilgis turi būti reguliuojamas.
Mokyklinių kuprinių diržų plotis 40–45 cm atstumu nuo diržų tvirtinimo vietos prie kuprinės viršutinės dalies turi būti 3,5–4,0 cm, kitose dalyse – ne mažesnis kaip 2,0–2,5 cm.
Mokyklinių kuprinių išorinėje pusėje turi būti pritvirtinti atšvaitai.
Taip pat atkreipiame dėmesį, kad mokyklinės kuprinės ir jų dalys turi būti tokių konstrukcijų, kad nekiltų pavojus vaikams susižeisti.
Perkant kuprinę, ją būtina pasimatuoti. Atkreipkite dėmesį, kad kuprinės apačia nebūtų žemiau moksleivio juosmens, viršus – ne aukščiau pečių linijos. Kuprinė neturi būti per plati, maždaug atitikti vaiko pečių plotį.

Tėvų kontrolė būtina!

Išleidžiant vaiką į mokyklą, labai svarbu ugdyti vaiko savarankiškumą ir mokyti bei leisti vaikui kuprinę susidėti pačiam. Tačiau, labai svarbu, kad tėveliai reguliariai peržiūrėtų kuprinės turinį, ar tikrai vaikas į mokyklą nešasi tai, kas reikalinga. Pradinukai, ypač pirmokai, labai mėgsta prisidėti įvairiausių žaislų, vyresniųjų klasių moksleiviai labai dažnai nešiojasi vadovėlius, kurių tą dieną nereikia. Peržiūrėjus kuprinės turinį rekomenduojama ją kartu ir pasverti. Optimalus pilnos kuprinės svoris turi sudaryti ne daugiau 10 proc. moksleivio kūno svorio (pvz. jei vaikas sveria 25 kg, kuprinės svoris turėtų būti 2,5 kg). Didžiausias leistinas pilnos kuprinės svoris neturi viršyti 15 procentų vaiko kūno masės (pvz. jei vaikas sveria 25 kg, kuprinės svoris negali viršyti 3,8 kg).

Didžiausią kuprinės turinio dalį sudaro mokykliniai vadovėliai. Mokykliniams vadovėliams yra patvirtinta Lietuvos higienos norma HN22:2017 „BENDROJO UGDYMO DALYKŲ  VADOVĖLIAI. SVEIKATOS SAUGOS REIKALAVIMAI“. Sunkiausios knygos kuprinėje turėtų būti dedamos arčiau nugaros, lengvesnės - dedamos kuprinės priekyje.

Svarbus tinkamas kuprinės nešiojimas

Tinkamai parinkta kuprinė yra labai svarbi, tačiau ne mažiau svarbus ir tinkamas kuprinės nešiojimas. Neretai moksleiviai ją nešioja ant vieno peties ar rankoje. Ypač tai mėgsta daryti vyresniųjų klasių moksleiviai. Kuprinės diržai turi būti dedami ant abiejų pečių, nes kitaip stuburas pradės krypti į vieną pusę. Labai svarbu ir tinkamai sureguliuoti diržus, priklausomai nuo metų sezono, kad nebūtų nei per daug suveržti, nei per laisvi. Kuprinės turinys ir kuprinės svoris – taipogi, vienas iš rizikos veiksnių laikysenos ir stuburo problemoms atsirasti, tad kuprinėje turėtų būti tik tai dienai reikalingi daiktai, pvz. sportinė apranga turėtų būti nešama atskirame sportiniame krepšelyje.

Alytaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro informacija

Komentarai

  • Asta
    prieš 54 minučių
    Man patinka <a href="https://bagsandmore.lt/96-vyriskos-kuprines" alt="bagsandmore.lt">bagsandmore.lt</a> parduotuvė. Apsižiūriu internete, išsirenku kas galėtų tikti ir su vaiku važiuoju apžiūrėti gyvai. Sau perku ir internetu, o vaikui norisi pamatuoti, kad tikrai tiktų, būtų ne tik graži, bet ir patogi

Parašykite komentarą