Kviečia sustoti ir atkreipti dėmesį į pažeidžiamas visuomenės grupes

Lapkričio pabaigoje startavo nauja pilietinė iniciatyva „Mes“, skirta atkreipti visuomenės dėmesį į specialiųjų poreikių turinčius asmenis, padėti jiems atrasti savanoriškos veiklos galimybių Lietuvoje, integruotis į darbo rinką ir pasijusti visaverčiais visuomenės nariais. Šios iniciatyvos paskatinta prasidėjo ir socialinė kampanija „Padėti ne gėda“, kurios tikslas – atsisukti į specialiųjų poreikių turinčius žmones ir konkrečiais veiksmais prisidėti prie jų gerovės, mažinti atskirtį.

Iniciatyvą įkvėpė žmogaus istorija
Idėjų iniciatorius Mindaugas Stanislovas Jonušas sako, kad mintis apie pilietinę iniciatyvą „Mes“ atsirado tuomet, kai viename renginyje išgirdo neįgalios merginos pasakojimą apie jos patirtį Rusijoje. Mergina savanoriaudama paprasčiausiai plovė langus, bet jausdamasi reikalinga patyrė tokį nuoširdų džiaugsmą, kad šia patirtimi dalijosi ir grįžusi. Tad vienas iš iniciatyvos tikslų – įgalinti mažiau galimybių turinčiuosius atrasti ar realizuoti savo gebėjimus. Juk ne paslaptis, kad naudingas darbas savaime kelia savivertę, o įgyta patirtis palankiai vertinama darbdavių. M. Jonušas džiaugiasi šiomis dienomis LR Seime pasirašytu memorandumu „Dėl galimybių žmonėms su negalia konkuruoti darbo rinkoje“, bet sako, jog tam, kad jis būtų realiai įgyvendinamas, reikia dar daug ką nuveikti. Pavyzdys gali būti Klaipėdos darbo birža, kurioje nėra net nuovažos žmonėms, turintiems judėjimo negalią.

Įsitraukia ir savivaldybės, ir pavieniai žmonės
M. Jonušas įsitikinęs, kad labai svarbu neįgaliems žmonėms suteikti galimybę savanoriauti. Būtina sukurti tam tikras sąlygas, kad savanoriško darbo vieta būtų prieinama, saugi ir atitiktų norinčiojo padėti galimybes. Svarbu užtikrinti logistiką arba skirti užduočių, kurias galima atlikti namuose. Žinoma, darbas su neįgaliais savanoriais reikalauja daugiau atidumo, laiko ir pakantumo, tačiau M. Jonušas tikina, kad, bendraujant su jais, gaunama daugiau, nei duodama.

Vyras stebisi, kad XXI a. tenka spręsti elementarias problemas – juk net viešasis transportas dar ne visur pritaikytas judėjimo negalią turintiems žmonėms. Pilietinės iniciatyvos sumanytojas džiaugiasi, kad užmegztas bendradarbiavimas su Šilutės autobusų parku, kuris turi daug žemagrindžių autobusų – bendromis pajėgomis svarstoma, kaip Klaipėdos regione sukurti galimybę visiems keliauti patogiai.

Džiugina ir atskirų savivaldybių iniciatyvos, ypač Molėtų rajono – ji ne tik atsiliepė į išsiųstą kvietimą bendradarbiauti, bet ir skatina dalyvauti socialinių reikalų aptarimuose. Į pilietinės iniciatyvos „Mes“ kvietimą sureagavo ir pavienių žmonių – tiek turinčių negalią, tiek jos neturinčių, bet norinčių prisidėti prie veiklos. Biržuose gyvenančiai Rūtai Ramanauskaitei dėl stuburo problemų nustatytas 45 proc. darbingumas. Moteris Darbo biržos profesiniuose mokymuose baigė socialinių darbuotojų padėjėjų kursus ir jungiasi prie iniciatyvos „Mes“, nes nori savanoriauti ir įgytas žinias pritaikyti praktiškai, lankydama vienišus ar neįgalius žmones, su jais bendraudama, padėdama. Ji apgailestauja, kad mažo miestelio žmonių reakcija į neįgaliuosius nedraugiška – dažnai pritrūksta supratingumo, galima justi, kad daugelis laikosi atstumo.

Viltis sieja su jaunąja karta
Kartu su iniciatyva „Mes“ gimė ir naujas socialinis projektas – „Padėti ne gėda“. M. Jonušas tiki, kad mažinti atskirtį pavyks kur kas efektyviau, jei eisime vieni kitų link. Jei atsigręšime į šalia esantįjį, gal neįgalus žmogus nebeliks vienas dorotis su sunkiai įveikiamomis situacijomis, nes išdrįsime ateiti į pagalbą. Daugiausia vilčių iniciatyvos autorius sieja su jaunąja karta. Pasak jo, moksleiviai – tai tie žmonės, kurie savo patirtimi gali keisti visuomenę. Stabtelėti, atitraukti akis nuo socialinių tinklų, išmaniųjų įrenginių ir atkreipti dėmesį į neįgalius žmones. Daromi maži darbai tampa įpročiais, o įpročiai keičia gyvenimus. Todėl pranešimai apie kampanijos „Padėti ne gėda“ veiklą buvo išsiųsti ne tik savivaldybėms, bet ir miestų bei rajonų mokykloms.

Projekto iniciatorius tikina, kad atsiliepė ne viena mokykla, ir jau organizuojami moksleivių susitikimai su neįgaliaisiais. Prie kampanijos prisijungusi Erika Čebatorienė teigia, kad mato visuomenės susvetimėjimą, todėl jaučia pareigą ką nors daryti, kad situacija nors kiek pasikeistų į gera. Mergina, susisiekusi su idėjos iniciatoriumi Mindaugu, pasisiūlė įamžinti žmones fotografijoje – visų pirma tam, kad patiems neįgaliesiems suteiktų laimės. Pradinis sumanymas galbūt ateityje išaugs į parodą, skirtą visuomenės dėmesiui atkreipti ir suvokti, kad ne tik modeliai verti objektyvo. Erika sako, kad negalią turintys žmonės spinduliuoja begalinį norą gyventi, gyvenimo džiaugsmą, ryžtą. Ir tikina, kad juos net lengviau fotografuoti nei negalios neturinčiuosius, nes šie žmonės priima save tokius, kokie yra.

Pilietinės iniciatyvos „Mes“ ir socialinio projekto „Padėti ne gėda“ sumanytojas Mindaugas Stanislovas Jonušas ragina net ir skubant šiuo šventiniu laikotarpiu stabtelėti, išvysti šalia esantįjį, susipažinti, nebijoti užkalbinti žmonių su negalia, tiesiog pastebėti, kai jiems prireikia mūsų pagalbos. Bevardėje minioje labai lengva pasijusti vienišam. Nes tik sustojus galima suprasti tai, kas svarbu – kiekvienas esame pašauktas kurti gėrį. Žmonės, įsitraukiantys į šią iniciatyvą visoje Lietuvoje, yra garantija, kad tai bus ne vienkartinis geros valios aktas ar šventiniais blizgučiais padabinta puošmena. Tai bus kasdienis darbas, keičiantis šiandieninę situaciją.

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą