Šiandien minima Pasaulinė cirko diena

Nuo 2008 m. Europos cirkų asociacijos (ECA) iniciatyva kasmet trečiąjį balandžio šeštadienį minima Europos cirko diena. Ši diena skirta atkreipti visuomenės ir valdžios įstaigų dėmesį į cirko meną ir jo reikšmę. Cirko dienos proga organizuojamos tam tikros atvirų durų dienos cirkuose, žmonėms leidžiama pažvelgti į cirko užkulisius, dalyvauti cirko spektakliuose, cirko meno ugdyme. Lietuvoje šią dieną kartu minėti kviečia Baltijos cirkas
Cirkas (lot. circus „ratas“) – pramoginio meno šaka, kai demonstruojama atlikėjų jėga, miklumas; rengiami dresuotų gyvūnų pasirodymai.

Pirmieji cirko pasirodymai siejami su antikos laikais, kai Romos stadionuose vykdavo įspūdingi teatrališki ir akrobatiniai renginiai. Europoje pirmasis cirkas buvo įkurtas XVII. pabaigoje Londone – Astlio amfiteatras. Jo įkūrėjas anglas Filipas Astlis laikomas šiuolaikinio cirko tėvu.

Lietuvoje cirko elementų nuo seno buvo liaudies šventėse. Buvo populiarūs buvo įvairūs klounai, mimai, akrobatai, gyvulių dresuotojai.

Lietuvoje XIX a. Smuirgainyse (dabartinės Baltarusijos teritorijoje) veikė vienintelė Europoje Meškų akademija, kurioje buvo dresuojami lokiai Europos cirkams.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą