Nuotraukos autorius: lsveikata.lt

Artėjančiuose rinkimuose neįgaliesiems bus sudarytos geresnės sąlygos balsuoti


Teisingumo ministerija kreipsis į savivaldybių merus dėl didesnio balsavimo apylinkių skaičiaus pritaikymo balsuoti neįgaliesiems gegužę vyksiančiuose Prezidento rinkimuose, rinkimuose į Europos Parlamentą ir dviejuose referendumuose.
„Bendradarbiaujame su neįgaliųjų organizacijomis ir svarstome jų siūlymus, kaip patobulinti teisinį reglamentavimą, kad rinkimuose dalyvaujančių politinių partijų programos ir kita medžiaga būtų pateikiama jiems tinkamu būdu“, – sako teisingumo viceministrė Irma Gudžiūnaitė.
Pavyzdžiui, asmenims, kurių veiksnumas apribotas tam tikrose srityse, bet galintiems balsuoti rinkimuose, reikia parengti politinių partijų programas ir kitą medžiagą paprastesne ir aiškesne kalba. Taip pat reikia aiškiai nustatyti apribojimus, kuomet asmenys su apribotu veiksnumu negali dalyvauti rinkimuose.
Pirmą sykį gegužę vyksiančiuose Prezidento rinkimuose regėjimo negalią turintiems asmenims bus atspausdinti balsavimo biuleteniai Brailio raštu. Svarstoma galimybė, kad ateityje tokie specialūs biuleteniai galėtų būti naudojami ir kituose rinkimuose.
Taip pat visose rinkimų apylinkėse silpnaregiai asmenys galės pasinaudoti padidinamuoju stiklu, leisiančiu geriau perskaityti balsavimo biuletenį.
Atsižvelgiant į nusiskundimus, bus parengta mokomoji medžiaga rinkimų komisijų nariams, kaip bendrauti su skirtingas negalias turinčiais rinkėjais
Rinkimų dieną savivaldybių administracijos teikia rinkėjų pavėžėjimo paslaugą atokiau gyvenantiems rinkėjams iki balsavimo apylinkių. Tačiau Teisingumo ministerija atkreipia dėmesį, kad organizuojant šią paslaugą būtina naudoti neįgaliesiems pritaikytą transportą.
Anot viceministrės, I. Gudžiūnaitės, Lietuva skiria didelį dėmesį sudaryti geras sąlygas balsuoti įvairias negalias turintiems asmenims. Neseniai paskelbtoje Europos ekonomikos ir socialinių reikalų komiteto ataskaitoje pažymima, kad Lietuva priskiriama prie pažangiausių valstybių. Nuo š. m. liepos 1 d. įsigalios įstatymų pataisos, kad visos balsavimo apylinkės turi būti pritaikytos neįgaliųjų ir senyvo amžiaus rinkėjų poreikiams.
Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, šiuo metu 1 322 rinkimų apylinkės iš 1970 yra pritaikytos asmenims su negalia, t. y. 67 proc. Pavyzdžiui, Birštono, Druskininkų, Kazlų Rūdos, Molėtų rajono, Neringos, Pasvalio rajono Radviliškio rajono, Rietavo ir Vilkaviškio rajono savivaldybėse visos rinkimų apylinkės pritaikytos asmenims su negalia. Tuo tarpu nuo 30 iki 49 proc. rinkimų apylinkių, pritaikytų asmenims su negalia, yra Biržų rajono, Kalvarijos, Klaipėdos miesto, Kretingos rajono, Pakruojo rajono, Panevėžio miesto, Raseinių rajono, Šilutės rajono, Širvintų rajono, Vilniaus miesto ir Visagino savivaldybėse.

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą