Pasveikintas Adolfo Ramanausko-Vanago bendražygis

Liepos 11 dieną paskutinis likęs gyvas Dainavos apygardos partizanas Juozas Jakavonis-Tigras šventė savo 94-ąjį gimtadienį. Solidžios šventės proga jį pasveikino ir Alytaus miesto savivaldybės mero pavaduotojas, atliekantis savivaldybės mero funkcijas, Šarūnas Klėgeris.
Juozas Jakavonis-Tigras gyvena gražioje dzūkiškoje sodyboje Kasčiūnų kaime, Varėnos rajone. Ji liudija tikrąją šio krašto pokario laivės kovų istoriją. Dar 1945 m. šioje sodyboje buvo įrengta pirmoji Pietų Lietuvos partizanų vadavietė, joje slapstėsi ir veikė Pietų Lietuvos partizanų vadai – iš Alytaus išėjęs partizanauti pedagogas Adolfas Ramanauskas-Vanagas ir plk. ltn. Juozas Vitkus-Kazimieraitis. Čia taip pat buvo leidžiamas partizanų laikraštis „Laisvės varpas". Tigras buvo šių Lietuvos partizanų vadų bendražygis, dalyvavęs kovinėse operacijose ir padėjęs užtikrinti ryšį tarp partizanų dalinių.

Garbingo gimtadienio proga Tigras buvo sveikinamas nuo Alytaus miesto žmonių, nes jo tėvų sodyboje buvo įkurta ne tik pirmoji vadavietė, kurioje Adolfas Ramanauskas-Vanagas, išėjęs iš Alytaus mokytojų seminarijos mokytojo pareigų, slapstėsi ir dirbo, bet čia veikė ir pirmasis Pietų Lietuvos partizanų štabas. Tigras yra gyvas to laikmečio liudininkas, labai svarbus Alytaus miestui.

Daugiau nei metus šioje vadavietėje gyvenęs Adolfas Ramanauskas-Vanagas ir jo bendražygiai priešų taip ir nebuvo surasti. Vėliau, pakeitus vietą, ši vadavietė buvo užversta ir apie ją nesužinojo sovietiniai okupantai ir kolaborantai, o 1997 m. ji buvo atstatyta. Dabar tai yra savotiškas partizanų kovų įamžinimo centras, į kurį atvyksta mūsų tautiečiai ir svečiai iš užsienio pamatyti, kaip žmonės gyveno ir kovojo, išgirsti gyvą to meto įvykių liudininko pasakojimą. Taip pat Adolfui Ramanauskui-Vanagui atminti jo vardu pavadinta viena iš Alytaus gimnazijų, kurioje įkurtas ir muziejus.

Sveikinant Juozą Jakavonį-Tigrą prie Lietuvos trispalvės, plevėsuojančios ant vėliavos stiebo, kurį 2014 metais partizanui padovanojo alytiškiai, surinkę privačias lėšas, sugiedota Tautiška giesmė. Vėliau prie šventinio stalo svečiai iš Alytaus ir Tigro artimieji padainavo dainą linkėdami ilgiausių metų.

Pasveikinti Tigro, su jo žmona ir dukra aptarti patriotinės-pilietinės akcijos „Dainavos apygardos partizanų takais 2019" rezultatų taip pat vyko Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys Povilas Labukas, Lietuvos partizanų ryšininkas-pogridininkas Jonas Arbačiauskas, Alytaus miesto savivaldybės administracijos Švietimo ir sporto skyriaus vedėjas Vytuolis Valūnas, l. e. Alytaus miesto pedagoginės psichologinės tarnybos direktoriaus pareigas Silvija Peštenienė, Alytaus kolegijos lektorė Alma Kirilovienė su anūku Skomantu. Dzūkijos televizijos darbuotojai nufilmavo medžiagą apie Lietuvos partizaną Juozą Jakavonį-Tigrą laidų ciklui „Laisvės keliu".

Alytaus miesto savivaldybės informacija 

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą