Nuotraukos autorius: V.Ščiavinkas

Startuoja paskutinis vasaros mėnuo: svarbiausi rugpjūčio darbai

Rugpjūtis – mėnuo, kai dienos trumpėja, vakarai ilgėja, o ūkio darbų kalendoriuje atsiranda pjūties darbai. Senovėje aukštaičiai šį mėnesį vadindavo dreviniu, o dzūkai rugpjūčiui buvo suteikę grikinio ir šilinio vardus. Kad paskutinis vasaros mėnuo praeitų sklandžiai, primename svarbiausius rugpjūčio darbus darže ir sode. 

Vėlyvam derliui – vėlyva sėja. Pirmosios rugpjūčio dienos yra tinkamas laikas sodinti ridikėlius, krapus, gražgarstes, salotas, špinatus, kalendras ir kitus aromatingus augalus. Vasarišku rugpjūčio pradžioje pasodintų augalų derliumi mėgautis galėsite ir rudenį. 

Tiesa, kad vėlyvas derlius derėtų gausiai, o augalai užaugtų greičiau ir būtų vešlesni, patartina nuolat purenti žemes aplink juos ir ravint saugoti nuo piktžolių. 

Dėmesys agurkams ir salierams. Įprastai augančių ir bręstančių daržovių lieti nėra būtina. Šiokia tokia išimtis – salierai ir agurkai. Rugpjūtį, derant agurkams, juos, esant kritulių trūkumui, būtina lieti tam, kad šie neapkarstų. Tuo tarpu salierai rugpjūtį itin sparčiai auga ir vystosi, todėl jiems neretai reikia papildomo vandens. 

Pomidorų skynimas. Jei pomidorai auginami lauke, rugpjūčio mėnesį subrendusius, bet nenunokusius pomidorus patartina nuskinti. Rekomenduojama nelaukti, kol pomidorai nunoks ir paraudonuos: skinti ir sausoje, šiltoje, saulėtoje, gerai vėdinamoje patalpoje nokinti patartina nuskintus vos paraudusius, žalius ar pabalusius pomidorus. 

Nepamirškite lauko ir kambario gėlių. Rugpjūtis – tinkamas mėnuo gėlių, ypač kinrožių, kaktusų, persodinimui ir dauginimui. Būtent besibaigiant rugpjūčiui, vertėtų į patalpas iš lauko perkelti lepias gėlės, pavyzdžiui, kalijas, azalijas ir kitas gėlės. 

Svogūnų derliaus laikas. Paskutiniojo vasaros mėnesio vidurys – metas, kai vertėtų pasirūpinti svogūnų derliumi. Kai svogūnų laiškai ima stipriai gelsti ir „gultis“ ant žemės, ateina puikus metas išrauti svogūnų galvutes iš žemės ir, paskleidus jas, išdžiovinti. Džiovinti patartina apie savaitę, itin gerai svogūnai išdžiūva saulėtu oru. 

Nepavėluokite nuimdami česnakus. Vėluojant nuimti česnakus, rizikuojama, kad ši daržovė prastai žiemos – skiltelės byrės, lukštai trūkinės. Pradėję vysti laiškai – ne tik svogūnų, bet ir česnakų siunčiamas ženklas, reiškiantis, kad šią daržovę jau laikas išrauti. Jei česnakų laiškai vysta, sulaukite giedro oro ir nuimkite česnakų derlių. Česnakus taip pat būtina padžiovinti, juos paskleidus ir padėjus prieš saulę arba sausoje patalpoje ar pavėsinėje. 

Nuskinti rugpjūčio mėnesį reikėtų ir subrendusius aguročius, patisonus, ankstyvąsias morkas, ankstyvuosius kopūstus. 

Šiltnamio priežiūra. Jei šiltnamyje baigė derėti agurkai ar pomidorai, rugpjūčio mėnesio pabaigoje vertėtų nieko nelaukti ir imtis šiltnamio tvarkymo darbų. Išrautus ir iš šiltnamio išneštus augalus, siekiant minimizuoti ligų plitimo tikimybę, patartina sudeginti. 

Sode – derliaus pradžia. Rugpjūčio mėnesį ima derėti ankstyvųjų veislių obuoliai, kriaušės, slyvos. Svarbu ne tik mėgautis derliumi, bet ir palaikyti sode tvarką. Todėl pažeisti nukritę vaisiai turėtų būti surenkami ir pašalinami iš sodo. 

Numatykite rudens orus. Nuo seno manoma, kad gamta paskutinį vasaros mėnesį leidžia nuspėti, kokio rudens galima tikėtis. Jei rugpjūtį varlės slepiasi giliai vandenyje, galima tikėtis ankstyvos žiemos. Jei skruzdžių pastatyti skruzdėlynai dideli, tai tikėtina, kad žiema bus žvarbi ir ilga. Dažnos perkūnijos rugpjūtį – taip pat ilgo rudens ženklas. Sniegingą ir žvarbią žiemą prognozuoja riešutų gausa. 

Ruoškite atsargas žiemai. Rugpjūtis – pats tinkamiausias uogienių virimo, kompotų gamybos bei daržovių konservavimo metas. 


lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą