Daugelis šias gėles renkasi papuošti namus šventiniu laikotarpiu: yra iš ko išsirinkti ir išlaidauti neteks

Galima pasidžiaugti, kad didžiąsias metų šventes galima pasitikti ne tik įprastomis Kalėdų eglutėmis, bet ir namuose žaliuojančiais ar žydinčiais augalais. Kai kurios Kalėdinės gėlės įneša tikros Kalėdų dvasios. Yra daugybė įvairių augalų, kurie puikiai atrodo per žiemos šventes, juos taip pat galima dovanoti arba panaudoti šventinėms ekspozicijoms tiek viduje, tiek lauke. Kalėdų gėlės atrodo nuostabiai ir pavieniui, tačiau jie ypač šventiškai atrodo, kai yra apkaišyti lemputėmis, kalėdiniais papuošimais ar padekoruojami jų vazonai. 

Puansetijos – klasika tapusios kalėdinės gėlės 

Greičiausiai nenustebinom, nes dabar be puošniausiosios karpažolės (Euphorbia pulcherrima) net sunku įsivaizduoti tikrą Kalėdų šventę. Puansetija jau giliai „įaugusi“ į tradicijas ir tapo kone pagrindiniu stalo dekoracijų akcentu žiemos švenčių metu. Kiek pabodusias raudonos spalvos puansetijos pažiedes galima pakeisti į veisles su įdomesnėmis spalvomis, pavyzdžiui su baltai taškuotais, gelsvais „žiedais“. Nors įprasta iš karto po švenčių vienmete puansetija atsikratyti, šiek tiek įdėjus pastangų gėlę galima paskatinti tarnauti ilgesniam laikui ir galbūt sulaukti net kitų Kalėdų. 

Plokštenis 

Plokštenis (Schlumbergera) – dar viena klasika tapusi Kalėdų gėlė, tiksliau, žydintis kaktusas. Atitinkamai pasirinkta plokštenio rūšis lydi daugelį krikščioniškų švenčių, pavyzdžiui, Kalėdas ir Velykas. Ryškių rožinių ir raudonų, kartais violetinių ar baltų žiedų masė sukuria gražų reginį, kuris pakelia nuotaiką vidury žiemos. Žiedai išsidėstę ant suplotų, mėsingų stiebų galų. Lengvai auginamas kalėdinis kaktusas gali gyvuoti daugelį metų. 

Amarilis 

Ši egzotiškos išvaizdos gėlė mus apdovanoja žiedais praėjus 4–6 savaitėms po svogūnėlio pasodinimo. Amarilis (Hippeastrum) vertinamas dėl galimybės žydėti patalpose, o kalėdinės nuotaikos suteikia ant ilgo stiebo viršūnės pražydę dideli raudonos, rožinės ar baltos spalvos žiedai. 

Eleboras 

Kartais per Kalėdas žydintis baltažiedis eleboras (Helleborus niger) turi ir kitą šventinį pavadinimą – Kalėdų rožė. Balti, plokšti, atviri eleboro žiedai šviečia esant niūrioms žiemos dienoms ir kontrastuoja su tamsiai žaliais suskaldytais lapais. Gėlė puikiai tinka auginti nedideliame vazonėlyje žiemą, o pavasarį bus galimybė pasodinti sode po didesniais krūmais. 

Araukarija 

Araukarija (Araucaria heterophylla) savo išvaizda panaši į kalėdinę eglutę retomis šakomis ir nesibadančiais smulkiais spygliukais, bet šis spygliuotis geriau auga kaip įprastas kambarinis augalas. Jei tik patenkinami augalo drėgmės poreikiai ir tinkamas saulės apšvietimas, araukarija namus papuoš daugelį metų. Kartais šis augalas iš tiesų naudojamas kaip kalėdinė eglutė (ypač, jei namuose mažai vietos), tačiau dėl trapumo ant araukarijos šakelių nededami sunkūs kalėdiniai žaisliukai ar kiti nemažai sveriantys papuošalai. 

Anturis 

Per Kalėdas anturis (Antherium) džiugina žiedu vadinama į lapą panašia spalvota apyžiede, kuri būna ne tik raudonos ar baltos spalvos, bet galima rasti violetinės, rožinės, žalios ar oranžinės spalvos veislių. Kiek lepi ir nemenko iššūkio reikalaujanti gėlė sužavės namų lankytojus sodriais vaškiniais lapais ir neįprastu „žiedu“, išsilaikančiu visus metus. 

Bugienis 

Nupinti kalėdinį vainiką neįterpiant bugienio šakelės – kone nuodėmė, nes bugienis (Ixus) laikomas vienu klasikinių kalėdinių augalų. Šis kieme auginamas augalas lėtai užauga iki medžio dydžio ir išlieka puošnus net ir atšiauriausiomis dienomis. Bugienio šakos su visžaliais dygliuotais lapeliais ir pasipuošusiomis kontrastuojančiomis ryškiai raudonomis uogomis itin dera kaip kalėdinė dekoracija. Pasirinkus nestandartinių spalvų dygliuotųjų bugienių, kurių lapų spalvos varijuoja nuo tamsiai žalios blizgios ir mėlynai žalios iki ryškios aukso ir sidabro spalvos susikursite žaismingesnę nuotaiką per Kalėdas. Tą patį galima padaryti pasirinkus ne įprastomis raudonomis, o pavyzdžiui, geltonos spalvos uogomis pasidabinusias bugienio veisles. 

Ciklamenas 

Nuo rudens pradėję vegetuoti ciklamenai (Cyclamen) dažniausiai nestokoja žiedų kalėdiniu laikotarpiu, todėl įprasta ciklamenus naudoti kalėdiniams papuošimams papildyti. Tipiškiausia kaip kalėdinė gėlė ciklamenas atrodo pasidabinęs raudonos ar baltos spalvos žiedais, tačiau galimų spalvų gama apima ir visus rožinius atspalvius, levandų spalvą. Tinkamai prižiūrėti ciklamenai gali žydėti iki 3–6 mėnesių ir vegetuoti metų metus. 

Orchidėja 

Nustebinom? Daugelis orchidėjų rūšių žydi žiemos laikotarpiu, o vieni iš jų – falenopsiai (Phaleonopsis). Egzotiškos išvaizdos falenopsiai ir ilgaamžiai jų žiedai įneša kambariui kiek kitokios nuotaikos, suteikia stiliaus ir elegancijos. Daugelis žiedų išsidėstę ant aukšto, lenkto stiebo virš odiškų tamsiai žalių lapų. Nors kalėdiškiausiai atrodo balti orchidėjos žiedai, bet yra ir rausvų, violetinių, geltonų ar dvispalvių. 

Amalas 

Amalas (Phoradendron Leucarpum) yra vienas iš 8 populiariausių kalėdinių augalų pasaulyje. Jo nesiūlome auginti namie, nes paprasčiausiai to padaryti nepavyks. Jam augti reikia išskirtinių sąlygų, pavyzdžiui lauke augančio didelio lapuočio medžio. Moteriški augalai subrandina daug baltų uogų, išliekančių ir per žiemą, o lapai yra visžaliai. Amalo šakelėmis puošiami namai per Kalėdas, turinčias ir gilią simbolinę reikšmę – romantiškumo, vaisingumo ir gyvybingumo. 

Kitos kalėdinės gėlės 

Jeigu nenorite išlaidauti ir papildomai įsigyti gėlių tik Kalėdoms atšvęsti (pavyzdžiui, kaip su puansetija), šventėms pritaikykite ir kitas namuose auginamas gėlės. Nemaža dalis įprastų kambarinių gėlių žydi per Kalėdas arba kai kurias iš jų galima paskatinti ir pražydinti būtent per didžiąsias metų šventes. Tai būtų: Gerbera (Gerbera). Jeigu šioms gėlėms šaltuoju metų laiku palaikomas papildomas apšvietimas, gerbera žydėti nenustos ir per Kalėdas. Šventiniu laikotarpiu idealiai tiks gerbera su sodrių raudonų ir baltų spalvų žiedais, tačiau įvairesnei kompozicijai pritaikykite ir alyvinės, oranžinės, geltonos, rožinės, kreminės spalvos gerberas. Sanpaulija (Saintpaulia). Sanpaulijoms žiemos laikotarpis dažniausiai yra trumpas atokvėpis nuo vegetacijos ir žydėjimo. Visgi dirbtinio apšvietimo panaudojimas taip pat gali paskatinti rudenį žydinčias gėlės tęsti žydėjimą iki Kalėdų ir po jų, netgi visus metus. Populiariausių violetinio, mėlyno ar rožinio atspalvio žiedais žydinčios sanpaulijos gali pasigirti daugybe kitų spalvų, kurių neįmanoma ir ant rankos pirštų suskaičiuoti. Vadinasi, šventėms tikrai turėsite kaip pasipuošti, pritaikant ir sanpaulijas. Kiauliauogė (Solanum). Kaip jau leidžia suprasti augalo pavadinimas, jis namuose auginamas tikrai ne dėl žiedų. Kiauliauogė, užsienyje dar vadinama „kalėdine vyšnia“, subrandina nuostabias oranžines uogas, kuriomis augalas išsiskiria. Kai kurios rūšys uogomis pasidabina kalėdiniu laikmečiu, todėl laikomos dar vienu Kalėdų simboliu. 

Svogūninės kalėdinės gėlės 

Jeigu norisi per Kalėdas sulaukti ir svogūninių gėlių žiedų žavesio ir aromato, tam galima pražydinti hiacintus ir narcizus. Čia reikia šiek tiek padirbėti, mat šios gėlės reikalauja specialaus paruošimo ir ankstyvo rudeninio svogūnėlių sodinimo į vazonėlius. Tačiau viską tinkamai atlikus, rezultatas, t. y. per Kalėdas pasirodantys žiedai – garantuotas. Iš hiacintų galima pasirinkti ne tik veisles su kalėdiškų baltų ir raudonų spalvų, bet ir rožinių, mėlynų, violetinių atspalvių žiedynais. Narcizai paprastai pasirenkami su baltais žiedais. 

Spygliuočiai kalėdiniai augalai 

Būtų gėda nepaminėti įprastų kalėdinių akcentų, kuriuos daugybė žmonių puošia savo namuose. Kalėdinius spygliuočius apkarstome lemputėmis, žaisliukais, po jais paliekamos dovanos, todėl be jų šventės praktiškai neįsivaizduojamos. Tai yra: Paprastoji eglė (Picea abies) – šis medis tikrai vertas dėmesio, nes yra svarbiausias šventinių linksmybių simbolis ir namams suteikia sodrų miško kvapą. Sidabrinė eglė (Picea pungens) – arba dygioji eglė – tai lyg paturbinta paprastoji eglutė, nes šios rūšies eglės šakelės padengtos tankesniais spygliais, o jų spalva šviesi, mėlyno ar pilko atspalvio. Kėnis (Abies) – šis medis yra panašus į paprastąją eglę, tačiau menkesnis kvapas ir praktiškai nesibadantys spygliai išduoda kėnio prigimtį. Kėnis vis labiau populiarėja kaip pagrindinis kalėdinis medis namuose. 

lrytas.lt informacija

Komentarai

Komentarų nėra

Parašykite komentarą